Přírodní a esenciální oleje na vrásky – které jsou super? 4.87/5 (15)

Přečtěte si o tom, jaké oleje vám mohou pomoci s vráskami

Přečtěte si o tom, jaké oleje vám mohou pomoci s vráskami

Jasně, nikdo z nás nemá rád vrásky. Ale s postupujícím věkem se prostě u každého z nás objeví. U někoho více, u někoho méně. To hodně záleží na genech a našem životním stylu.

Pokud jde boj proti vráskám, možnosti se dnešní době zdají být takřka nekonečné. Měli byste si vybrat krém nebo lehký hydratační krém proti stárnutí? A co sérum nebo gel na bázi vitamínu C?

Pokud však hledáte spíše přirozené a přírodní řešení vrásek, můžete si zkusit vytvořit vlastní sérum proti vráskám s pomocí esenciálních a nosných olejů.

Esenciální oleje vás nedokážou vrásek úplně zbavit (to asi nic na světě), ale mohou je pomoci moc pěkně minimalizovat. Mohou také:

  • posílit kolagen v pleti
  • vyrovnat tón pleti
  • podpořit vaši pleť
  • snížit zánět
  • podporovat přirozenou výměnu kožních buněk
  • chránit pokožku před poškozením z okolního prostředí

Jak stárneme, hormonální změny způsobují, že se pokožka stává sušší, naše těla produkují méně kolagenu a elastinu a naše pleť začíná snadněji vykazovat účinky poškození sluncem a oxidačního stresu. Podle odborníků však správný obličejový olej dokáže všechny tyto věci napravit či zpomalit.

Tak jdeme na to.

Krok 1: Vyberte si esenciální olej s antioxidanty (super pro pleť)

Možná už víte, že potraviny bohaté na antioxidanty, jako jsou bobule (borůvky, maliny) a třeba i zelená listová zelenina, mohou pomoci odvrátit některá chronická onemocnění. To je způsobeno účinky antioxidantů na volné radikály.

Antioxidanty mohou mít také vliv na vrásky prostřednictvím esenciálních olejů. Fungují tak, že kontrolují aktivitu volných radikálů. Esenciální oleje mohou pomoci předcházet škodlivým účinkům každodenního stresu životního prostředí, jako jsou třeba znečištění ovzduší, sluneční světlo, kouř a podobně.

PAMATUJTE: Esenciální oleje musí být před dotykem s pokožkou VŽDY zředěny v nosném oleji.

Který esenciální olej tedy proti vráskám můžete použít? Pamatujte, že ne samotný esenciální olej rovnou na pleť, ale vždy ho zřeďte v nosném oleji (o tom níže ve článku).

Rozmarýn

Tato bylina je známá jak pro své antimikrobiální, tak i antioxidační vlastnosti. Pokud jde o zdraví pokožky, přirozená antioxidační vlastnosti rozmarýnu mohou pomoci zabránit poškození volnými radikály. Rozmarýn je také dostupný právě jako esenciální olej.

Studie z roku 2014 zaznamenala významné výsledky během sedmi dnů používání rozmarýnového esenciálního oleje v dávkách 10 mg/kg. Rozmarýn může také pomoci vaší pokožce zlepšením krevního oběhu a snížením celkového zánětu. Většina výhod souvisí s alkoholovými výtažky z listů. Toto je dobrý esenciální olej na vrásky.

Citrón

Tento silný antioxidant má vysoký obsah vitamínu C. Často se vyskytuje ve volně prodejných produktech proti stárnutí. Podle studie z roku 2017 měl citronový esenciální olej antioxidační i antimikrobiální vlastnosti. Dávejte si však pozor, abyste po aplikaci citronových nebo jiných citrusových esenciálních olejů nevystavovali pokožku slunci.

Šalvěj muškátová

Šalvěj je druh stálezeleného keře. Šalvěj muškátová, bratranec tradiční šalvěje, se liší jak v chuti, tak v léčebném použití. Tato rostlina je sladší na chuť i vůni. Podle studie z roku 2016 má šalvěj muškátová antioxidační vlastnosti, které mohou pomoci zabránit poškození DNA a proteinů.

To se může promítnout do výhod proti stárnutí při použití na kůži.

Esenciální olej z divoké mrkve

Tato kořenová zelenina má skryté vlastnosti ve svých semenech. Například mrkvové semínko se v minulosti používalo jako prostředek na uvolnění svalů a jako lék na nízkou hladinu cukru v krvi. Studie z roku 2012 o účincích zjistila, že semena mrkve mají také ochranné vlastnosti pro játra. Autoři studie z roku 2014 také zaznamenali antioxidační aktivity v oleji z divoké mrkve.

Krok 2: Vyberte si esenciální olej na vyhlazení, zvlhčení a omlazení pleti

Pokud jde o jemné linky a vrásky, zvlhčení je jednou z nejdůležitějších výhod, které mohou esenciální oleje nabídnout.

Základem je pomoci zadržet vodu (vlhkost) ve vaší pokožce. Jak stárnete, vaše přirozená hladina vlhkosti má tendenci klesat. Pomoci mohou hydratační produkty, jako jsou i esenciální oleje. Správně zvlhčená pokožka může pomoci zlepšit celkovou pleť.

Jakmile má vaše pokožka správnou rovnováhu vlhkosti, měla by být časem hladší. Udržování hydratace pokožky může také zvýšit obrat (výměnu) kožních buněk. To může pomoci snížit výskyt vrásek.

Esenciální olej růže

Růže patří mezi nejoblíbenější květiny na světě. Některé druhy se používají i v lékařství.

Olej z damašské růže má potenciální antioxidační a antibakteriální vlastnosti. Studie z roku 2017 zjistila, že růžový olej snižuje bolest a úzkost. Tento extrakt může být zvláště užitečný při obratu a obnově kožních buněk, což je proces, který je důležitý pro prevenci mdlého vzhledu pokožky.

Růžový olej má také protizánětlivé účinky, což může pomoci snížit zarudnutí a stresově vypadající pokožku.

Santalové dřevo

Olej ze santalového dřeva je již dlouho známý pro své protizánětlivé účinky a jako takový se používá při souvisejících kožních onemocněních.

Jako esenciální olej má santalové dřevo také hydratační vlastnosti díky přirozeně se vyskytujícím změkčovadlům, které pomáhají udržet vodu ve vaší pokožce. Mohou také snížit výskyt vrásek tím, že fungují jako výplň.

Stahující účinky santalového dřeva mohou také podporovat přeměnu kožních buněk, což pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a bez nahromadění odumřelých kožních buněk.

Pelargónie (geranium)

Extrakty z pelargónie byly v minulosti studovány jako možné léky proti nachlazení. Přirozené protizánětlivé účinky pelargónie mohou být užitečné při léčbě sinusitidy a bronchitidy. Esenciální olej geranium byl také studován pro svou potenciální rovnováhu vlhkosti a obnovu kožních buněk u lidí s akné.

Ylang-ylang

Ylang-ylang je široce používán v průmyslu vůní a parfémů.

Ylang-ylang pocházející z pobřežní Asie je také studován pro vlastnosti proti stárnutí. Podle studie z roku 2015 obsahují tyto rostlinné oleje antioxidanty, které mohou pomoci při obnově pokožky.

Výzkumníci se zaměřili konkrétně na schopnost ylang-ylang pomoci opravit poškození kožních proteinů a lipidů. Zjistili významnou aktivitu pohlcování volných radikálů těmito antioxidanty. Kvůli tomuto potenciálu více kosmetických společností přidává ylang-ylang do svých produktů proti stárnutí. Zkuste tento olej i vy.

Helichrysum

Helichrysum je aromatická květina, která pochází z Asie a Afriky. Je to bratranec slunečnice. Tento esenciální olej může mít obnovující vlastnosti, které snižují zánět.

Květina má protizánětlivé i antiseptické vlastnosti. Ke stanovení jej9 bezpečnosti a účinnosti je však zapotřebí více klinických studií.

Neroli

Esenciální oleje Neroli jsou vyrobeny z květů hořkého pomerančovníku. Esenciální olej z hořkého pomeranče může pomoci při různých kožních onemocněních. Ty se primárně týkají plísňových infekcí, jako je atletická noha a svědění.

Pro ošetření vrásek může neroli pomoci obnovit elasticitu pokožky. Může také pomoci vytvářet nové kožní buňky.

Granátové jablko

Granátové jablko se v posledních letech stalo populární jako potravinářská přísada. Toto komplexní ovoce má však také četné zdravotní přínosy. Podle jedné studie z roku 2014 má olej z granátového jablka potenciál snižovat oxidační stres, který vede k volným radikálům. Může také pomoci snížit zánět.

Kadidlo

Kadidlo, které pochází z Blízkého východu a Indie, je nyní jedním z nejběžnějších esenciálních olejů na světě. Kadidlový olej může pomoci snížit nebo zabránit vzniku skvrn na pokožce. To může zlepšit tón pleti a zároveň snížit výskyt vrásek. Olej může také pomoci vytvářet nové kožní buňky.

Levandule

Možná jste slyšeli o výhodách levandulového oleje při stresu a spánku. Výhody levandulového oleje při stresu se mohou rozšířit i na pokožku. Levandulový olej je dostupný v mnoha formách, včetně esenciálních olejů.

Oxidační stres z volných radikálů může poškodit pokožku. Květina samotná má antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a snižují celkový stres. Tyto účinky mohou mít také zklidňující schopnosti pro pokožku, která je vystresovaná a vypadá mdle.

Naše pokožka produkuje méně kožního mazu s věkem, takže pleťové oleje jsou prospěšné pro udržení hydratace pokožky.

Krok 3: Vyberte si nosný olej

Předtím, než si na pokožku nanesete esenciální olej, musí být VŽDY zředěn v nosném oleji. Nosný olej může snížit intenzitu esenciálního oleje, takže nedráždí pokožku.

Nosné oleje mají také další hydratační výhody, které jsou klíčové pro jakýkoli režim pleti proti vráskám. Pokračujte ve čtení, abyste se dozvěděli více o některých nejběžněji používaných nosných olejích, abyste zjistili, který z nich by pro vás mohl být nejlepší.

Jojobový olej

Rostlina jojoba, známá pro voskovou texturu svých semen, se používá k léčbě různých kožních onemocnění. Jojobový je skvělý hydratační a nosný olej pro esenciální oleje. Správně zvlhčená pokožka může pomoci snížit výskyt vrásek.

Jojobový olej se také používá pro:

  • akné
  • zánět
  • kožní léze
  • stimulace kolagenu

Vitamin E – olej

Z nutričního hlediska je vitamín E silným antioxidantem. Může dokonce pomoci snížit cholesterol. Jako olej může vitamin E také pomoci regenerovat pokožku. Vědci již dlouho vědí, že olej s vitamínem E nejen pomáhá vyrovnat tón pleti, ale může také bojovat proti volným radikálům. Pokud jde o nosný olej, vitamín E má potenciál zvýšit omlazující účinky esenciálních olejů.

Hroznový olej

Už starověcí Řekové používali tento olej k léčebným účelům. Hroznový olej je dnes známý pro své antioxidační vlastnosti – nejčastěji se používá na záněty a rány. Stejně jako olej z vitamínu E, i olej z hroznových semínek nabízí vyživující a omlazující potenciál.

Meruňkový olej

Meruňkový olej, stejně jako olej s vitamínem E a oleje z hroznových semen, může také poskytnout přidané prvky výživy a omlazení.

Ve skutečnosti má meruňkový olej již vysokou hladinu vitamínu E. Olej není vyroben z ovoce, ale ze semen meruňky. Semena obsahují vysoké hladiny linolové a olejové kyseliny, které jsou považovány za esenciální mastné kyseliny pro čistou pleť.

Mandlový olej

Mandlový olej má podobné účinky jako oleje výše. Stejně jako tyto ostatní oleje má také vyživující a omlazující vlastnosti. Podle studie z roku 2018 má mandlový olej významné protizánětlivé účinky, které se používají při souvisejících kožních onemocněních, jako je ekzém a lupénka.

Avokádový olej

Avokádo, které je často známé svými tuky prospěšnými pro srdce, nabízí také více dobré vlastnosti pro péči o pleť. Avokádový olej je přírodní antioxidant. Zdá se, že olej má také protizánětlivé účinky. Určitě ho použijte. Já mám tento olej nejradši.

Kokosový olej

Kokosový olej je přírodní protizánětlivý prostředek a je plný mastných kyselin, které pomáhají zlepšit kožní bariéru. Také se snadno vstřebá do pokožky s malým jemným třením a působí kosmeticky elegantně. Stejně jako avokádový olej zvyšuje přirozenou produkci kolagenu vašeho těla, což pomáhá vyhlazovat jemné linky a vrásky.

Olivový olej

Olivový olej je považován za hydratační, protože obsahuje skvalen, který pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a hladkou. Olivový olej může také pomoci proti stárnutí, protože slouží jako antioxidant v boji proti poškození způsobenému volnými radikály. Stejně jako u všech olejů je ale nejlepší používat ho s mírou, pokud nechcete riskovat ucpání pórů.

Arganový olej

Arganový olej je olej vyrobený z arganových ovocných stromů. Tento olej pocházející z Maroka byl historicky používán pro konzumaci, ale i na péči o kůži i péče o vlasy. Dnes najdete na trhu celou řadu stylingových produktů a krémů s obsahem arganu.

Jako nosný olej může arganový olej pomoci zvýšit elasticitu pokožky – což je super pro boj s vráskami.

Podle jedné studie arganový olej zlepšil pružnost pokožky, kterou dříve pociťovaly ženy po menopauze. Ženy účastnící se studie užívaly arganový olej denně po dobu dvou měsíců.

POSTUP: Jak tedy oleje na vrásky používat?

Vybraný esenciální olej nařeďte nosným olejem dle vašeho výběru, než jej nanesete na pokožku.

Pro míchání můžete použít samostatnou lahvičku, nebo můžete esenciální oleje přidat do lahvičky s nosným olejem. Dobrým pravidlem je použít asi 7-10 kapek esenciálního oleje na 100 ml nosného oleje. Nebo se používá i 10 kapek na 30 ml norného oleje.

Jakmile namícháte sérum, je dobré provést test pokožky. Ten by měl být vždy proveden před aplikací na větší část kůže – zvláště pokud plánujete aplikovat směs na obličej.

Chcete-li test provést, vyberte malou oblast pokožky, která je daleko od vašeho obličeje. Vnitřní strana lokte je oblíbeným místem. Pokud zaznamenáte jakoukoli reakci do 24 hodin, můžete být alergičtí na olej a měli byste přestat používat. Můžete také zvážit přidání méně kapek esenciálních olejů do směsi.

Chcete-li získat co nejvíce výhod proti stárnutí, zkuste používat sérum dvakrát denně. Představte si to jako krém na vrásky, který byste pro maximální výsledky museli používat denně.

A co vy? Jaké oleje na vrásky používáte vy? Napište nám do komentářů. Budu určitě ráda.

A dále si přečtěte o vráskách

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Dara Slánská (více o nás)

     

    Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: , , ,

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva