Esenciální olej Růže damašská (Rosa damascena) – účinky, vlastnosti, kontraindikace 4.82/5 (11)

Rosa damascena

Rosa damascena

Popis esenciálního oleje Růže damašská

Růže damašská (Rosa damascena) pochází původně z Asie. Dnes se pěstuje hlavně v Bulharsku, Turecku nebo Egyptě. Kromě Růže damašské se v Bulharsku pěstuje také růže bílá (Rosa alba). V aromaterapii se používají esenciální oleje z více růží, z růže stolisté (Rosa centifolia), z růže divoké (Rosa Rubiginosa) nebo růže francouzké (Rosa gallica), které se také říká růže keltská.

Růže, které nejsou pěstované divoce, rostou do výšky až 1m. Mají různě barevné květy, u růže damašské jsou nejčastěji typicky růžové, kvetou v květnu až červnu. Následně se z jejich plátků destiluje esenciální olej, který se také může vyrábět ve formě absolue pomocí enfleuráže. Růže patří spolu s jasmínem k nejdražším esenciálním olejům na trhu. Na výrobu 1l růžové esence je potřeba 4 tuny rostlinného materiálu.

Růže se používá hlavně jako ženský olej pro srovnání hormonální hladiny, pohodovou menstruaci, u cystitid a urogenitálních zánětů. Funguje jako tonikum trávicího systému, podporuje vylučování žluči a činnost žaludku. Působí potopudně a močopudně. Zlepšuje funkce oběhového systému.

Je protikřečová, lze ji použít při porodu. V kosmetice se používá hlavně jako vonná složka parfémů. Růžový extrakt je bohatý na vitamin C a další pleti prospěšné látky, proto se přidává do pěsticí kosmetiky hlavně pro anti-agingové schopnosti. Prokrvuje, napomáhá obnově kožních buněk a produkci kolagenu. Esenciální olej vitamíny, rozpustné ve vodě neobsahuje. Používá se u kuperózy, na stárnoucí a suchou pleť, snižuje viditelnost vrásek. Zpevňuje a zachovává mladistvý vzhled pleti.

Působí proti rozvoji infekčních ložisek. V aromapsychologii se může indikovat při odchodu blízkého člověka i přímo v péči o umírajícího, u ženských traumat (trauma z porodu a nepřiměřených medicínských zásahů do něho, zneužívání) i u dalších hlubokých traumat a šoků.
Růže se také indikuje jako nervové tonikum, stimulant, prokazuje mírně afrodiziakální vlastnosti, uvolňuje.

Snižuje projevy úzkosti, stresu, přepracování a mentální únavy. Napomáhá navodit klidný a hluboký spánek, eliminuje výskyt nočních můr. Takto drahý olej se nepoužívá do aromalamp, ale jako součást masážních směsí a domácí kosmetiky jako jsou parfémy nebo tělové přípravky.

Botanický název: Rosa damascena
Čeleď: Růžovité.
Destilovaná část rostliny: Květy.
Země původu: Hlavně Bulharsko, Turecko, Egypt.
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace nebo enfleurage.

Obsah účinných látek v éterickém oleji Růže damašská

Monoterpenoly (60 až 80%): citronelol, geraniol, nerol, estery (3 až 5%): geranyl-acetát.

V menším procentuálním množství fenoly, ethery, oxidy.

Hlavní vlastnosti esenciálního oleje z růže damašské

  • Pleťové tonikum,
  • tonikum trávicího, oběhového a nervového systému.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Průhledná, světle žlutá až oranžovo-žlutá kapalina nebo absolue, záleží na způsobu získání esenciálního oleje.
Aroma: Opojná, jemná, trochu sladce nakyslá, smyslná, jemně kořenitá.

Účinky esenciálního oleje růže damašská

Je vhodný při:

  • suché pokožce
  • proti vráskám
  • při mentálním vyhoření
  • k porodu
  • při traumatech
  • při kuperóze

Kontraindikace

U těhotných žen je lepší počkat do ukončeného třetího měsíce gravidity, u kojení lze použít u dítěte, staršího tří měsíců. Vhodná od ukončeného jednoho roku dítěte, v nízkém dávkování a krátkodobě.

Může vyvolat alergickou reakci u lidí, přecitlivělých na geraniol. Jinak je bezpečná. Musí se ředit do nosného oleje.

Neužívat vnitřně.

Máte nějaké zkušenosti s esenciálním olejem z růže damašské? Napište nám do komentářů.

Přečtěte si dále o esenciálním oleji

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva