Éterický olej Neroli (Citrus × aurantium ssp. amara) – účinky, vlastnosti, kontraindikace 4.71/5 (7)

Éterický olej Neroli

Popis esenciálního oleje Neroli

Neroli je jedním z produktů aromaterapie, který pochází z hořkého pomerančovníku, jehož botanický název je Citrus aurantium. Pomerančovník hořký, pro který se také užívá názvu pomerančovník sevillský, dorůstá do výšky 5 m, kvete v březnu až červnu. Patří do čeledi Rutaceae (routovité). Je to stálezelený, trnitý strom s elipsovitými listy a malými, jemně bílými květy.

Květy se pro získání esenciálního oleje musí zpracovat ihned po sklizni, aby se neznehodnotily rozkladem a jejich vůně nedostala hořkou pachuť. Na 1 kg esenciálního oleje je zapotřebí 1 tuna květů. Díky dvěma způsobům zpracování lze neroli sehnat jak ve formě absolue, které se spíše používá v parfemářství a nachází se také ve vyšší cenové kategorii, tak klasický destilovaný esenciální olej, který se nemusí dále ředit alkoholy anebo jojobovým olejem.

Rozdíl mezi absolutem a destilovaným esenciálním olejem spočívá mimo jiné ve skupenství a v obsahu uhlovodíků. Neroli je často pančováno petitgrainem. Hlavními producenty éterického oleje z neroli jsou dnes Egypt, Itálie, Tunis, Maroko, USA, Španělsko, Alžírsko a Francie, svůj domov má ale pomerančovník hořký v Číně. Hojně se pěstuje i ve Středomoří.

Kromě toho, že má neroli své místo hlavně v parfemářství, kde se používá jeho absolutní forma do mýdel a nejdražších možných parfémů, je velmi oblíbeným i v kosmetice. Jeho léčivé schopnosti se postarají o to, aby se zmenšily vrásky, strie a zahojily poranění pokožky. Protože působí mírně antisepticky, je velmi dobrý pro zajizvování akné a jiných kožních problémů, vyrovnává tón kůže a udržuje ji hydratovanou.

Podporuje dobrou cirkulaci krevního oběhu, což má skvělý vliv na hojení ran a zároveň jim poskytuje ochranu před infekcemi, zlepšuje elasticitu pokožky. V aromapsychologii se esenciální olej neroli využívá jako prostředek proti traumatům nebo strachům a po prožitém šoku. Třeba do směsí před porodem. Funguje jako mírné nervové sedativum bez nepříjemných vedlejších účinků. Lze jej použít při křečových stavech nebo projevech premenstruačního syndromu, při menopauze. Působí jako přírodní afrodiziakum.

Botanický název: Citrus × aurantium ssp. amara
Čeleď: Rutaceae (routovité)
Destilovaná část rostliny: Květy
Země původu: Evropské Středozemí, Asie, USA, Egypt.
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace nebo enfleurage

Obsah účinných látek v éterickém oleji Neroli

Monoterpenoly: linalool (40 až 45%), monoterpeny (35 až 40%): limonen, pinen. Další složky kompozice: Estery (4 až 20%), sesquiterpenoly (5 až 6%), sesquiterpeny (1 až 5%).

Hlavní vlastnosti éterického oleje Neroli

  • Protikřečový prostředek,
  • nervové tonikum,
  • anti-agingový prostředek,
  • pleťové tonikum,
  • je anti-infekční.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Jantarově žlutá až hnědá, průhledná kapalina.
Aroma: Má příjemnou, velmi jemnou citrusově-květinovou vůni.

Účinky éterického oleje Neroli

Olej neroli je vhodný při:

  • nepohodlí nervového a zažívacího systému
  • nedostatcích imunitního systému
  • kožních infekcích
  • bolestech pohybového aparátu
  • pro snížení maštění vlasů a pokožky
  • při projevech PMS

Kontraindikace

Esenciální olej mohou ho používat těhotné ženy od ukončeného třetího měsíce gravidity, je vhodný i pro malé děti od ukončeného třetího roku věku. V omezených případech lze použít i u kojenců od ukončeného jednoho roku, ale obecně je u této skupiny dětí lepší sáhnout po hydrolátu. Je ale potřeba hlídat, zda je destilovaný nebo získaný extrakcí alkoholy (absolue). Extrahovaný alkoholem není vhodný do aromalamp, používá se do masážních směsí a kosmetiky.

Osoby s citlivou pokožkou a sklony k alergiím by měly vždy provést test kožní snášenlivosti. Vždy míchejte neroli do nosného oleje a neužívejte ho vnitřně. Protože se neroli může poměrně snadno znehodnotit, používejte pro jeho skladování optimálních podmínek, zahrnující izolaci od slunečního světla a přílišného tepla.

Znáte a používáte olej z neroli? Napište nám vaše zkušenosti do komentářů.

A dále si o esenciálních olejích přečtěte

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva