Esenciální olej mrkev divoká (Daucus carota) – vlastnosti, účinky, kontraindikace 4.78/5 (9)

Divoká mrkev (Daucus carota)

Divoká mrkev (Daucus carota)

Popis esenciálního oleje mrkev divoká (Daucus carota)

Divoká mrkev (Daucus carota) je dvouletá bylina, která může dorůstat do výšky 30 až 60 cm. Je pro ni typický bílý kořen s charakteristickým mrkvovým zápachem. Pevný stonek a listy jsou pokryty jemnými chloupky. Její listy jsou složené, trojzubé, jemně dělené. Jeho paprskovité květenství, lehce růžové až bílé barvy, se za chladných nocí uzavírá. Plody jsou oválné a zploštělé. Divoká mrkev by pravděpodobně pocházela ze západní Asie nebo Blízkého východu, ale dnes se vyskytuje po celém světě. Esenciální olej z divoké mrkve nemá stejné složení, ani stejné léčivé vlastnosti, jako ten z mrkve seté.

Ani jeden z esenciálních olejů neobsahuje beta karoten. Destiluje se ze semen, na 1 až 2 kilogramů esenciálního oleje z divoké mrkve je třeba destilovat přibližně 100 kilogramů rostlinného materiálu.

V aromaterapii se používá jako jaterní a ledvinové tonikum, mírně hypertenzní prostředek, pro stimulaci jater. Alkohol karotol stimuluje kardiovaskulární systém a podporuje kontrakci krevních cév. Esenciální olej z mrkve divoké působí příznivě při akné, vředech a ekzémech. Tonizuje pokožku a udržuje ji mladistvou a pěstěnou. Je vhodný pro atopiky, při růžovce, smíšené a mastné pleti i akné. Přidává se do produktů pro redukci celulitidy. Působí protiplísňově.

Botanický název: Daucus carota
Čeleď: Miříkovité
Destilovaná část rostliny: Semena
Země původu: Nejčastěji Francie, evropské země.
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace

Obsah účinných látek

Seskviterpenoly: karotol (70%), seskviterpeny: bisabolen 7,5 %, alkoholové oxidy: daucol 5%.

Hlavní vlastnosti esenciálního oleje mrkev divoká

  • ❤️ Tonikum jater a ledvin,
  • ❤️ regeneruje kůži,
  • ❤️ snižuje hladinu cholesterolu v krvi,
  • ❤️ antianemický,
  • ❤️ mírně hypertenzní,
  • ❤️ anti-agingový,
  • ❤️ pleťové tonikum,
  • ❤️ mírný antikoagulant,
  • ❤️ protiinfekční.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Průhledná tekutina, světle až tmavě oranžová.
Aroma: Její vůně je sladko-kyselá, jantarová.

Hlavní účinky esenciálního oleje mrkev divoká

Vhodný při:

  • ekzémech a kožních potížích
  • akné
  • jako tonikum nervového systému
  • pro tonizaci jater a ledvin
  • při vlasových a nehtových infekcích
  • růžovce, popáleninách
  • celulitidě

Kontraindikace

Esenciální olej z mrkve divoké není fototoxický. Nepoužívat u těhotných a kojících žen, u dětí do osmi let věku. U lidí, užívající antikoagulanty, při vysokém tlaku a při onkologických onemocněních.

Vždy ředit do nosného oleje, neužívat vnitřně. Používá se do kosmetiky a při masážích, do difuzérů nebo aromalamp se nepoužívá.

A co vy? Znáte esenciální olej z mrkve divoké? Budu moc ráda za komentáře pod článkem.

A dále si o esenciálních olejích přečtěte

Zdroje článku & studie

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autorem článku je naše redakce

Pavlína Klaudová (více o nás)

 

Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva