5 zajímavých přírodních olejů pro vaši pokožku a pleť 4.75/5 (12)

A který přírodní olej na pokožku používáte vy?

A který přírodní olej na pokožku používáte vy?

V moderní době se pleťové oleje se staly základem kosmetického vybavení každé ženy. Proč? Hlavně díky své přirozené schopnosti hydratovat a vyživovat různé typy pleti. Mnoho žen (ale i mužů) si přírodní pleťové oleje hodně oblíbilo. A je to dobře.

Navzdory tomu, co by jejich název mohl naznačovat, tyto oleje nezanechají vaši pleť mastnou. A nejlepší ze všeho je, že jsou v nich skvělé látky, jako jsou polyfenoly, mastné kyseliny a antioxidanty, které pomáhají snižovat zánět a dodávají pokožce krásnou záři.

Ať už chcete odstranit zarudnutí, zastavit podráždění pleti akné nebo růžovkou, nebo chcete jednoduše pleť zvlhčit, pokračujte dále ve čtení a prohlídněte si nejlepší přírodní oleje pro svoji pokožku.

1. Kokosový olej

Co to je za olej: Tento sladce vonící jedlý olej, který, jak jste jistě správně uhádli, pochází z kokosových ořechů, se používá takřka ve všem, od péče o pleť až po recepty na smoothie. Tento olej, vyrobený lisováním tuku z kokosového masa (dužiny), si v posledních letech získal značnou popularitu díky svým hodně zajímavým vlastnostem.

Proč tento olej funguje: Kokosový olej je plný vitamínu E, lze ho použít jako tradiční zvlhčovač. Vzhledem k tomu, že je plný mastných kyselin, působí kokosový olej jako druh bariéry na pokožce a udržuje v ní vlhkost. Je přirozeně antibakteriální a protiplísňový a pomáhá chránit pokožku a vlasy před povětrnostními vlivy (to je obzvláště užitečné v těch drsných zimních měsících). Bonus: Voní krásně a lahodně!

Jak ho používat: Kokosový olej je v pevném skupenství při pokojové teplotě, teplotu tání asi 24 °C. To znamená, že i když může mít při pokojové teplotě podobnou strukturu jako vazelína, roztaví se na pokožce, jakmile ho na ni nanesete. Kokosový olej však může být trochu horší pro ty, kteří mají mastnější pleť. Používejte ho ve sprše jako zvlhčující krém na holení a kondicionér na vlasy, nebo ho poté použijte jako přírodní náhradu za krém nebo kondicionér.

2. Arganový olej

Co to je za olej: Tento olej je extrahovaný z ořechů marockého arganového stromu. Je to uklidňující a silný zvlhčovač pro všechny typy pleti. Obecně se dá říci, že arganový olej dokáže nahradit hned několik kosmetických přípravků najednou. Je schopen velmi dobře hydratovat pleť, regenerovat a obnovovat vitalitu pleti, vlasů a i nehtů.

Proč tento olej funguje: Arganový olej je doslova nabitý vitamínem E, antioxidanty a esenciálními mastnými kyselinami. Je dostatečně lehký k použití jako každodenní nemastný zvlhčovač pleti, ale lze jej použít také k léčbě osob s těžšími kožními chorobami, jako je ekzém nebo růžovka. Díky svým antioxidačním vlastnostem pracuje arganový olej ke zlepšení pružnosti pokožky tím, že odstraňuje poškození volnými radikály a zanechává pokožku moc pěkně zářivou.

Jak arganový olej používat: Tento olej není určen pouze pro suchou pokožku – může také pomoci kontrolovat produkci oleje snížením mazu u osob s mastnější pokožkou. Tento výživný olej lze používat denně pod make-up nebo v noci pro regenerační ošetření pleti. Je také vhodný pro použití na suché vlasy a nehty.

Kvalitní arganový olej se mechanicky lisuje a neobsahuje žádné chemikálie.

3. Šípkový olej

Co to je za olej: Tento silný vyživovač pokožky je jedním z nejlepších olejů proti stárnutí. Extrahuje se metodou za studena ze semen specifické odrůdy šípkové růže, převážně pěstované v Chile.

Proč funguje: Šípkový olej je bohatý na esenciální mastné kyseliny a obsahuje vitamíny E, C, D a beta karoten. Plný těchto super látek pomáhá chránit a hydratovat pokožku, bojovat proti poškození volnými radikály a redukovat vrásky. Ale to není vše! Vitamíny a antioxidanty omlazují pokožku, aby obnovila pružnost, může pomoci napravit tmavé skvrny a omezuje i výskyt jizev.

Jak šípkový olej používat: Protože je považován za “suchý” olej, šípkový olej snadno vsakuje do pokožky. Může být použit ve spojení s jinými oleji nebo pleťovými vodami jako intenzivní zvlhčovací a antiagingové ošetření pleti. Šípkový olej posiluje pružnost pleti a zmírňuje i viditelné projevy stárnutí. Ocení jo proto zejména ženy se zralou pletí.

4. Marula olej

Co to je za olej: Tento olej získaný z ořechu plodu afrického marula stromu (jsou to opadavé stromy se střídavými zpeřenými listy a drobnými květy) je díky své univerzálnosti, lehké struktuře a zkrášlovacím výhodám dalším velmi zajímavým přírodním olejem pro naši pleť. Díky svým zdravotním vlastnostem může olej zlepšovat nejen suchost pokožky, ale také její podráždění a zánět.

Proč tento olej funguje: Marula olej je bohatý na mastné kyseliny a má obsahovat o 60 procent více antioxidantů než většina ostatních olejů, což znamená, že to to je v83 silný partner proti stárnutí a poškození pleti sluncem. Olej má také antimikrobiální vlastnosti, takže je ideální pro podrážděnou nebo aknózní pokožku.

Jak marula olej používat: Tento víceúčelový olej, lze ho použít na pokožku, vlasy a nehty. Protože nezanechává mastný povrch na pokožce, je ideální jej použít pod make-up.

5. Jojobový olej

Co to je za olej: Jojobový olej extrahovaný z rostlin jojoby pocházející ze Severní Ameriky se používá na všechny na problémy pleti – od akné, přes psoriázu, až po spálení sluncem. Vlastně ve skutečnosti to není vůbec olej, ale botanický extrakt – ve skutečnosti obsahuje estery tekutého vosku. To je důležité, protože ze všech sloučenin vyskytujících se v přírodě je jojobový olej strukturálně a chemicky nejvíce podobný lidskému mazu, což znamená, že napodobuje strukturu pokožky

Rostlina jojoby, která je původem z pouště, se u nás pěstuje jako pokojová rostlina nebo je vhodná do skleníků či zimních zahrad.

Proč tento olej funguje: Protože jojobový olej je podobný struktuře naší pokožky, může redukovat nebo přidávat maz, v závislosti na tom, zda vaše pokožka nadprodukuje nebo nedostatečně produkuje kožní maz. Může tedy pomoci vyrovnat produkci kožního mazu a eliminovat akné. Jojobový olej, který obsahuje prospěšné minerály a živiny, funguje také jako změkčovadlo, které zklidňuje pokožku a zajišťuje celodenní vlhkost.

Jak jojobový olej používat: Několik kapek lze použít pro ty, kteří mají mastnou pleť ráno nebo v noci, aby zvlhčili a pomohli vyrovnat tón pleti. Je to také skvělá alternativa k tělovému mléku pro ty, kteří mají citlivou pokožku. Pokud je jojobový olej používán jako vlasová kúra, může pomoci s lupy a podpořit zdravou pokožku hlavy. Takže ho určitě doporučujeme.

A co vy? Jaký olej na pleť používáte vy? Budeme rádi za komentáře.

Co si dále o přírodních olejích přečíst?

VIDEO: 3 důležité zásady, jak používat pleťové oleje

Zdroje článku a studie o přírodních olejích

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva