Lanolinový olej (linolin) – co je to a jaké má účinky? 4.84/5 (32)



  • Lanolin je klasifikován jako změkčovadlo, což znamená, že zachycuje vlhkost v pokožce a snižuje celkovou ztrátu vlhkosti z pokožky.
  • Změkčovadla, jako linolin, se obvykle používají během léčby suché, svědivé nebo šupinaté pokožky.
  • Kromě mnoha výhod pro pokožku se lanolin používá také jako mast na popraskané bradavky u kojících matek, je obsažen v krémech pro kojence a je součástí mnoha balzámů na rty

Takto vypadá lanolin

Takto vypadá lanolin

Co je to lanolinový olej?

Lanolinový olej je sekrecí z kůže ovčí. Lanolinový olej dodává srsti báječnou přirozenou pružnost. Je to podobné jako s lidským kožním mazem, olejem vylučovaným mazovými žlázami. Na rozdíl od kožního mazu lidí lanolin neobsahuje žádné triglyceridy. Lanolin je někdy označován jako “vlněný tuk”, ale tento pojem je zavádějící, protože postrádá triglyceridy, které jsou třeba, aby něco bylo možno považovat za tuk.

Účelem lanolinu je upravovat a chránit ovčí vlnu. Proč se o něm vlastně bavíme? Protože vlastnosti lanolinu jsou důvodem, proč je široce používán v kosmetice – zejména v produktech pro péči o pleť a výrobcích určených na vlasy.

Lanolinový olej se extrahuje tím, že ovčí vlna prochází takovou centrifugou, ve které se odděluje olej od ostatních látek a nečistot. Proces se provádí po stříhání ovcí, takže nebojte, extrakce lanolinu nezpůsobí ovcím žádnou újmu.

Možná již používáte produkty, které obsahují lanolinový olej, aniž byste si to uvědomovali. Mnoho balzámů na rty a i různých krémů obsahuje jantarově zbarvenou látku – lanolin – které je milovaná pro její zvlhčovací (hydratační) schopnosti.

Rychlá fakta o lanolinu:

  • TYP LÁTKY: Změkčovadlo
  • HLAVNÍ VÝHODY: Uzavírá vlhkost do pokožky, extrémně omlazující a hojící, umožňuje pokožce zvlhčit se zevnitř.
  • KDO BY MĚL LANOLIN POUŽÍT: Obecně platí, že těm, kteří mají suchou nebo poškozenou pokožku, by používání lanolinových produktů prospělo nejvíce.
  • JAK ČASTO HO MŮŽETE POUŽÍT: Výrobky z lanolinu lze používat denně, ráno i v noci.
  • KDY FUNGUJE DOBŘE: Lanolin funguje nejlépe spolu s dalšími zvlhčovacími přípravky, protože pomáhá zadržovat vlhkost v pokožce.

Lanolin ve své čisté formě vypadá jako žlutě zbarvená voskovitá látka. Navzdory své mastné povaze a síle, která udržuje pokožku hydratovanou zvenčí, neucpává póry.

Výhody lanolinového oleje

Lanolinový olej je známý pro svou vlastnost změkčit pokožku, což znamená, že pomáhá uklidnit suchou nebo dehydratovanou pokožku.

Studie z roku 2017 uvedla, že lanolin může snížit vodu ztracenou kůží o 20 až 30 procent. Jednoduše řečeno, lanolin je extrémně hydratační a má schopnost změkčit pokožku – takže pomáhá zlepšit vzhled pleti a zjemní drsné, suché nebo šupinaté oblasti na pokožce.

Použití lanolinového oleje – kde všude ho můžeme najít?

Mnoho produktů, které obsahují lanolinový olej, obsahují také další zvlhčující přísady, jako je aloe, med nebo glycerin.

Zvlhčující přísady ve skutečnosti odvádějí vlhkost ze vzduchu. Lanolin sám o sobě není zvlhčovadlo. Může ale skvěle zachytávat vodu, jakmile je pokožka a vlasy vlhké. Lanolin je klasifikován jako změkčovadlo a okluzivní zvlhčovač, což znamená, že má schopnost zpomalit ztrátu vody z pokožky.

Na co se tedy dá lanolin použít? Pojďme se na to společně podívat:

Lanolin na vrásky na obličeji

Mnoho produktů, které v reklamách vyzdvihují produkty pro jejich “anti-age” výhody, obsahují lanolinový olej nebo lanolinový alkohol. To může samozřejmě kupujícího vést k přesvědčení, že lanolinový olej má schopnost bojovat s jemnými liniemi a vráskami.

I když existuje jen málo vědeckých důkazů, že tomu tak je, lanolin dokáže zadržet mnoho vlhkosti, to je pravda (dvojnásobnou hmotnost vody, než je jeho vlastní hmotnost). Tato jeho vlastnost už může snížit výskyt jemných linek a vrásek.

Lanolinový olej na vlasy

Vzhledem ke změkčujícím a vlhkost zadržujícím vlastnostem může být lanolinový olej silnou přísadou v boji proti suchým vlasůmmusíte lanolin nanést na mokré nebo vlhké vlasy. Při aplikaci na suché vlasy nebude moc fungovat, protože v nich není žádná vlhkost.

Lanolinový olej má “voskovitější” strukturu než jiné oleje určené pro vlasy – mytí čisticím šamponem nebo jablečným octem mu může pomoci jej z vlasů důkladně odstranit.

Lanolinový olej pro suché rty

Lanolinový olej je účinný na rty ze stejných důvodů, proč pomáhá ošetřovat suchou pokožku a vlasy.

Jedna studie z roku 2016 zjistila, že krém s lanolinem se ukázal jako účinný u lidí, kteří měli hodně suché rty jako vedlejší účinek chemoterapie.

Lanolin je schopen proniknout bariérou rtů, oproti jiným složkám a látkám, které dodávají vlhkost pouze do horní vrstvy rtu. Obvykle se považuje za bezpečné používat lanolinový olej také u novorozenců s popraskanými rty, vždy je však dobré nejprve se poradit s pediatrem.

Lanolinový olej pro popraskané bradavky

Mnoho odborníků a lékařů také doporučuje lanolinem uklidnit popraskané bradavky u kojících matek. Ženy, které aktivně kojí, by měli hledat stoprocentně čistý lanolin. Lanolin, který není čištěn, může při požití dítětem způsobit alergickou reakci. Tak na to určitě pozor.

Možné vedlejší účinky a bezpečnostní opatření, na která je dobré myslet

Lanolinový olej může být velmi účinný pro lidi, kteří na něj nejsou alergičtí. Pokud by ho však bylo tělem přijato opravdu velmi velké množství, může být jedovatý a jeho voskovitá povaha se může hromadit ve střevech.

Možná alergie na lanolinový olej

Lanolin je zodpovědný za alergie na vlnu, takže lidé alergičtí na vlnu by se měli lanolinu určitě vyhnout.

V některých studiích se klasifikuje lanolin jako “senzibilizátor kůže”, což znamená, že při kontaktu s pokožkou může vést k alergické reakci. Alergie na lanolin jsou vzácné a jedna studie zjistila, že pouze 1,7 procenta z téměř 25 000 lidí náchylných k alergiím vykazovalo známky alergie na lanolin.

Otrava lanolinovým olejem

K otravě lanolinovým olejem může dojít u někoho, kdo látku přímo požil. Lidé, kteří používají balzámy na rty na bázi lanolinu, by měli být obzvláště opatrní, aby nepolykali nadměrné množství produktu. Může to být nebezpečné.

Mezi příznaky otravy lanolinem patří:

  • průjem
  • vyrážka
  • otok a zarudnutí kůže
  • zvracení

Mezi příznaky alergických reakcí na lanolin patří:

  • otoky očí, rtů, úst a hrdla
  • vyrážka
  • dušnost

Shrňme si informace o lanolinovém oleji

Lanolin je olej produkovaný ovcemi a lze jej nalézt v jejich stříhané vlně.

Lanolinový olej je voskovitá látka pocházející z kůže ovcí. Jeho zvláčňující vlastnosti z něj činí účinnou složku v boji proti suché pokožce a suchým vlasům. Používá se také jako zvlhčovač na popraskané rty nebo popraskané bradavky. Lanolin je uklidňující pro suchou, popraskanou pokožku a také chrání před chladnými a drsnými povětrnostními podmínkami. Lanolin je vynikající volbou pro utěsnění vlhkosti v pokožce – takže je ideální hlavně pro zimní měsíce.

Pokud jste alergičtí na vlnu, je nejlepší se lanolinu raději vyhnout. Před použitím jakéhokoli přípravku obsahujícího lanolin otestujte produkt na malé části kůže. Lanolin může být při požití také jedovatý.

A co si dále o pleti přečíst?

Zdroj článku a studie o laniolinovém oleji

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva