Esenciální olej Heřmánek římský (Anthemis Nobilis) – účinky, vlastnosti, kontraindikace 4.77/5 (13)

Esenciální olej Heřmánek římský (Anthemis Nobilis)

Popis esenciálního oleje z heřmánku římského (Anthemis Nobilis)

Heřmánek římský má bílé, paprskovité květy se žlutým středem, jeho botanický název je Anthemis Nobilis. Používá se pro něho české synonymum rmenec sličný. Na rozdíl od heřmánku německého je to naopak zimě odolná, víceletá rostlina, dosahující výšky 20-50 cm.

Heřmánek římský se pěstuje hlavně v Anglii, Španělsku, Argentině, Francii, Německu, Maďarsku, Maroku, Belgii, Itálii a Spojených státech, pro výrobu esenciálního oleje se považuje za nejlepší ten, který byl vypěstován v Anglii. Esenciální olej se získává parovodní destilací z květů.

Na výrobu 400 ml esence je potřeba 100 kg rostlinného materiálu. Cenově je podobný heřmánku německému, proto se používá do kosmetiky a masážních olejů, ne do aromalampy.

V kosmetice se používá jako složka produktů pro ošetření pleti i těla pro různé věkové kategorie, funguje i jako mírný konzervant výrobku.

Římský heřmánek působí proti bakteriím a plísním, proto udržuje zdravý vzhled pokožky, je velmi vhodný u psoriázy, ekzémů, kožních vředů, modřin, popálenin. Reguluje zánětlivé reakce, mírní svědění a zarudnutí. Heřmánek římský má mírně sedativní vlastnosti, uklidňuje nervy. Alternativní medicína využívá směsi heřmánku římského, levandule a neroli pro snížení úzkostí pacientů na jednotkách intenzivní péče, protože všechny tyto esence zlepšují kvalitu spánku. Je znám jako antispasmodický a uklidňující.

Používá se jako protizánětlivý prostředek při bolestech kloubů, bolestech hlavy, výronech, neuralgii nebo dně.

Botanický název: Anthemis Nobilis
Čeleď: Asteraceae (hvězdnicovité)
Destilovaná část rostliny: Květy
Země původu: Evropa (Anglie, Španělsko, Francie, Německo, Belgie, Itálie), USA, Maroko, Argentina
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace

Obsah účinných látek v esenciálním oleji z heřmánku římského

Estery (70-90%): isobutyl-angelát (36-40%), isoamyl-angelát, monoterpenoly: pino-karveol (5-6%), ketony (1-15%): pimokarvon, seskviterpeny: beta-karyofylen (1-8%), monoterpeny: alfa-pinen (5%).

Hlavní vlastnosti oleje z heřmánku římského

Heřmánek římský je:

  • antispasmodikum,
  • protizánětlivý prostředek,
  • tonikum trávicího systému,
  • karminativum (tj. léčivo, které zmírňuje plynatost, koliku trávicího traktu a žaludeční nevolnost),
  • změkčuje kůži a snižuje její svědění,
  • podporuje relaxaci a uvolnění.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Průhledná kapalina světle žluté barvy.
Aroma: Má sladkou, svěží, jablečnou, ovocnou vůni.

Účinky oleje z heřmánku římského

Je vhodný při:

  • svědění a zánětech pokožky
  • po bodnutí hmyzem
  • při ekzémech, psoriáze a růžovce
  • na rány, jizvy
  • urogenitálním nebo perianálním nepohodlí
  • hemeroidech
  • poruchách trávení
  • popáleninách
  • dyspepsii
  • cystitidě a vaginitidě

Kontraindikace

Má méně výrazné hormonální účinky než heřmánek německý, proto se u něho mění doporučení ohledně kontraindikací. Přesto se mohou vyskytnout alergické reakce. Nedoporučuje se během prvních tří měsíců těhotenství.

U malých dětí se může v ojedinělých případech (koliky) použít od ukončeného třetího měsíce, ve velmi omezeném dávkování a pokud možno po konzultaci s aromaterapeutem.

Všeobecně se ale esenciální oleje, i ty jemnější, jako je právě heřmánek římský, kvůli bezpečnostním důvodům plošně nedoporučují do ukončeného třetího roku dítěte. Heřmánek římský neužívejte vnitřně, vždy jej míchejte do nosného oleje.

A co vy? Používáte olej z heřmánku římského? Budeme moc rádi za komentáře a tipy pod článkem.

Další články o heřmánku, které si u nás můžete přečíst?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií pět let, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva