Esenciální olej Cedr atlaský (Cedrus atlantica) – účinky, vlastnosti a kontraindikace 4.79/5 (14)

Cedrus atlantica

Cedrus atlantica

Popis esenciálního oleje Cedr atlaský (Cedrus atlantica)

Cedr (Cedrus atlantica) je jehličnatý, stálezelený strom z čeledi Pinaceae (Borovcovité). Roste v nadmořských výškách okolo 1500 -2000 metrů. Dorůstá do výšky až 50 metrů, jeho jehličí je dlouhé 2,5 cm. Existuje více druhů cedrů, éterický olej se dělá převážně z odrůdy s názvem Cedrus deodora. Cedr atlaský roste v Maroku anebo v Alžírsku. Jinak jej ale najdeme v Evropě, Číně, v Austrálii, Africe i Americe. Esenciální olej se získává parovodní destilací z kůry stromu. Na 1 kg esence je potřeba 100 kg dřeva.

Éterický olej cedr se používá hlavně pro jeho analgetické vlastnosti. Tlumí bolesti svalů i kloubů. Působí jako protiinfekční prostředek. . Hodí se při respiračních onemocněních pro uvolnění dýchacího systému. Cedr pomáhá čistit dýchací ústrojí, zlepšuje vykašlávání, eliminuje hlen, pomáhá při nachlazení. Snižuje křečové stavy, je výborný při syndromu neklidných nohou.

Éterický olej z cedru uvolňuje a prohřívá, stimuluje krevní oběh a endokrinní sytém. Působí potopudně a močopudně. Mírní žaludeční neurózy i průjmy. Při infekcích urogenitálního ústrojí je cedr jedním z nejspolehlivějších esenciálních. Jeho protikřečové vlastnosti se dobře využijí při premenstruačním syndromu, menstruačních bolestech i křečích, pocházející z psychické zátěže.

Esenciální olej cedr je velmi oblíbený u výrobců přírodní kosmetiky a v parfemářství. Je to hlavně proto, protože nejen krásně voní, ale také má neuvěřitelné účinky na stav naší pokožky i vlasů. Najdeme ho v krémech a osobní péči o problematickou pokožku. Hodí se hlavně pro ty, kteří trpí ekzémy, lupénkou anebo dermatitidou. Snižuje výskyt zánětlivých ložisek, podporuje funkce krevního oběhu, a proto napomáhá eliminovat celulitidu.

Lze jej použít při křečových žilách. U ekzémů pomáhá cedr předejít podráždění kůže, má protiplísňové účinky. Používá se i při léčbě akné. Působí jako anti-agingový činitel. Ve vlasové kosmetice se míchá do přípravků proti padání vlasů, stimuluje vlasové folikuly. Eliminuje přílišné vysoušení pokožky hlavy. Je vhodný i proti molům.

Botanický název: Cedrus atlantica
Čeleď: Pinaceae (Borovcovité)
Destilovaná část rostliny: Kůra.
Země původu: Maroko, Alžírsko, Evropa, Čína, Amerika, Afrika.
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace plodů

Obsah účinných látek v cedrovém oleji

Seskviterpeny: beta-himachen (40-50%) alfa-himachen (15-18%) gama-himachen (9-13%), seskviterpenony: alfa a gama-atlanton (5-6%), seskviterpenoly: alfa a gama atlantol (3,41%), (1,23%).

Hlavní vlastnosti cedrového esenciálního oleje

  • nervové tonikum
  • imunitní tonikum
  • analgetikum
  • tonikum oběhového systému

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Barva esenciálního oleje cedr atlaský je od světle žluté až po hnědo oranžovou, může se měnit podle stáří oleje.
Aroma: Vůně je houževnatá, balzámová, zelená, dřevitá, povzbuzující, měkká, kořeněná, osvěžující, sladká.

Při jakých problémech je vhodný cedrový olej

Zejména při:

  • Bolestech kloubů a svalů,
  • respiračních potížích,
  • křečích trávicího systému,
  • menstruačních křečích.

Kontraindikace

Tento éterický olej by neměly používat těhotné a kojící ženy. Uchovávejte mimo dosah malých dětí. Není vhodný pro použití do deseti let věku. Před použitím vždy smíchejte éterický olej s nosným olejem a proveďte test snášenlivosti.

Může způsobit kožní podráždění nebo alergickou reakci. Lze jej ale použít při porodu jako tišící prostředek. Éterický olej cedr se nesmí užívat vnitřně. Není dráždivý ani toxický pokud dodržujeme bezpečnostní opatření, nepoužíváme ho dlouhodobě a ve vysokých dávkách. Vždy jej řeďte do nosného oleje, neužívejte ho vnitřně. Nepoužívejte vysoké dávky a dlouhodobě.

Inhalace na pročištění dýchacích cest je omezena na dobu pěti minut. Není vhodný pro astmatiky a epileptiky. Nepoužívat dlouhodobě, nejdéle po dobu 8-10 dní.

Při použití v aromalampě nebo difuzéru inhalujte maximálně 30 minut denně. Nepřidávat do koupele. Může ovlivnit účinnost některých léčiv.

A co vy? Jaké máte zkušenosti s cedrovým olejem? Budeme rádi za komentáře pod článkem.

Co si dále o esenciálních olejích přečíst?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva