Esenciální olej Khella (Ammi visnaga) – vlastnosti, účinky, kontraindikace 4.78/5 (9)

Ammi visnaga

Ammi visnaga

Popis esenciálního oleje Khella (Ammi visnaga)

Khella je jednoletá bylina, dorůstající do výšky 20-80 cm. Patří do čeledi miříkovitých, stejně jako třeba mrkev nebo kmín. Kvete bílými, paprskovitými, rozvětvenými květy. Je široce pěstována pro okrasné i léčivé účely. Ve starověkém Egyptě se s ní léčily astmatické poruchy a pro léčbu kožních onemocnění. V Maroku se odvary z khelly tradičně doporučují k péči o ústní dutinu a při bolesti zubů, stejně jako při cukrovce a bušení srdce. Čerstvá semena se sklízejí na konci léta a poté se suší. Destiluje se z nich esenciální olej.

Výnos esenciálního oleje je stejný jako u dalších rostlin z čeledi miříkovitých, na 1 kg oleje je potřeba 33 kg rostlinného materiálu. V aromaterapii se používá jako tonikum dýchacího a nervového systému. Působí jako antikoagulant. Linalool obsažený v esenciálním oleji z khelly ovlivňuje stahování hladkých a příčně pruhovaných svalů, umožňuje zklidnit projevy křečových stavů.

Aplikuje se při ledvinových kolikách, při poruchách krevního oběhu, stresu a nervovém vyčerpání, vitiligu. Působí jako diuretikum a potopudný prostředek. Může se používat třeba také při mensturačních křečích. V kosmetice se přidává do produktů pro problematickou pleť a používá se také při vitiligu.

Botanický název: Ammi visnaga
Čeleď: Apiaceae (miříkovité)
Destilovaná část rostliny: Semena
Země původu: Egypt, Maroko, Španělsko, jih Francie.
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace

Obsah účinných látek

Monoterpeny: (E) -beta-ocimen (10 %), monoterpenoly: linalool (-5%), estery (25-80%): 2-methylbutyl isobutanoát, 2-methylbutyl 2-methylbutanoát, pentyl isovalerát, isobutyl methylbutanoát. Ostatní biochemické složky: kumariny, pyranokumariny, furokumariny.

Hlavní vlastnosti esenciálního oleje Khella

  • Antispasmodický,
  • antikoagulant,
  • nervové tonikum.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Průhledná tekutina až jemně nažloutlé barvy
Aroma: Její vůně je zelená, zemitá, lehce štiplavá, připomíná anýz.

Účinky esenciálního oleje Khella

Vhodný při:

Kontraindikace

Esenciální olej z khelly je fotosenztivní. Po použití nevystavujte pokožku přímému slunci po dobu nejméně osmi hodin. Může způsobit kožní alergie. Neměl by se používat dlouhodobě, maximálně osm dní vkuse. Vždy je nutné jej ředit do rostlinného oleje.

Neužívat vnitřně. Nevhodný pro osoby, užívající antikoagulanty. Nepoužívat v těhotenství a u dětí do šesti let věku. Ve vysokých dávkách nebo při neodborném dávkování může být hepatotoxická. Při difúzi používat maximálně dvě kapky po dobu 30 minut u dospělých dvakrát denně a u dětí od šesti let kapku, smíchanou s dalšími vhodnými esenciálními oleji (citrusy) po dobu 15 minut dvakrát denně.

Je esenciální olej khella váš oblíbený? Napište nám do komentářů.

A dále si o esenciálních olejích přečtěte

Zdroje článku & studie

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autorem článku je naše redakce

Pavlína Klaudová (více o nás)

 

Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva