Petrželový olej – jaké má účinky na naše zdraví? 4.67/5 (9)



Na co je dobrý petrželový esenciální olej.

Na co je dobrý petrželový esenciální olej.

Petržel je oblíbená a všestranná bylina, která dodává mnoha pokrmům jemnou chuť. Často také můžete vidět, že je petržel přidávána na talíř jen tak, pro atraktivnější prezentaci jídla. Petržel však ve skutečnosti nabízí řadu výhod, o které nechcete jen tak přijít, tedy pokud ji použijete pouze jako ozdobu. A víte také to, že se z petržele vyrábí všestranný esenciální olej, které má mnoho způsobů využití? V tomto článku se budeme petrželovým esenciálním olejem zabývat.

Co je to vlastně ten petrželový olej?

Petrželový olej je extrahován z rostlinky Petržel zahradní (lat. Petroselinum crispum), vytrvalé a voňavé dvouleté byliny z čeledi Miříkovité (let. Apiaceae). Pochází z východního Středozemí a rozšířila se do celého mírného pásma. U nás v Česku ji najdete na mnoho zahradách, je to všestranná kulinářská bylina. Její název je odvozen od řeckého slova “petros”, což znamená “kámen”, protože tato rostlina často roste ve skalnatých terénech.

Jaké látky v petrželi najdete?

Účinnou látkou obsaženou ve všech částech rostliny je silice (7 % v plodech, 0,5 % v kořenech), jejíž hlavní součástí je apiol. Dále obsahuje myristicin, pinen, felandren, cymol, terpeny a další. Obsahuje také flavonoidy, polyacetyleny, furanokumariny, sliz a sacharidy. Petržel je také zdrojem provitaminu A a vitaminů B, C, E, a minerálních látek draslíku, hořčíku, železa, vápníku, sodíku a fosforu. List obsahuje větší množství kyseliny listové.

Petrželový olej je extrahován ze semen, kořenů a listů rostliny. Semena ve skutečnosti obsahují více éterických olejů, ačkoli celá rostlina může být použita pro výrobu oleje. Petrželový olej je buď bezbarvý nebo velmi světle žlutý, a má mírně hořkou vůni ve srovnání s čerstvou rostlinou.

Použití petrželového oleje – jak na to

V průmyslových aplikacích se petrželový olej používá jako přísada do mýdel, kosmetiky, detergentů a parfémů, zejména v pánských produktech (kolínská apod.). Má také aromaterapeutická použití a používá se k léčbě různých nemocí, včetně žloutenky a malárie. Tento olej také má antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, které mohou pomoci léčit pupínky, akné a kožní infekce a dezinfikovat póry.

Zředěný petrželový olej lze také masírovat na pokožku hlavy, aby se zabránilo ztrátě vlasů. NIKDY NEPOUŽÍVEJTE neředěný petrželový olej místně, protože může spálit a podráždit vaši pokožku. Místo toho můžete:

  • Naředit petrželový olej v nosném oleji, jako je olivový nebo sladký mandlový olej, a poté jej naneste na obličej. Nechte jej působit alespoň 30 minut.
  • Smíchejte kapku oleje z petržele s čajovníkovým olejem a jablečným octem a použijte jako toner, aby vaše pleť neměla skvrny.

Esenciální olej z petržele se skvěle používá jako masážní olej ve směsi s jinými oleji. Některé možnosti jeho použití:

  • Pro křeče – 2 lžíce nosného oleje, 5 kapek petrželového, 2 kapky heřmánkového a 1 kapka estragonu
  • Pro žaludeční potíže – 2 lžíce mandlového oleje, 2 kapky oleje z pšeničných klíčků a 10 kapek petrželového oleje
  • Pro bolavé svaly – 30 ml tamanu oleje, 5 kapek éterického oleje jalovce a 4 kapky petrželového éterického oleje
  • Při napětí – 30 ml kokosového oleje, po 3 kapkách z esenciálního oleje z petržele a esenciálního oleje z černého pepře

Esenciální olej z petržele se v aromaterapii běžně doporučuje, ale bez ohledu na to, jak tento olej používáte, musí být vždy naředěn, a v nejvyšší možné kvalitě.

Složení petrželového oleje

Mezi hlavní složky petrželového oleje patří a-terpinen, a-pinen, apiole, krystalická látka, jakož i myristicin, glukosid apiin, kyselina palmitová, oleoresin a tetramethoxyally-benzen. Obsahuje také určité flavonoidy, jako je apigenin, appiin luteolin a crisoeriol.

Výhody petrželového oleje pro naše zdraví

Petrželový olej vykazuje antimikrobiální, antiseptické, adstringentní, karminativní (působící proti nadýmání a plynatosti), diuretické a detoxikační vlastnosti. To může být užitečný pro různé zdravotní potíže, jako například:

  • Na infekce – petrželový olej může pomoci zabíjet mikroby a inhibovat jejich růst a chránit vás před různými infekcemi a nemocemi.
  • Na revmatismus a artritidu – jedná se o onemocnění, která jsou výsledkem zúženého krevního oběhu a hromadění kyseliny močové ve svalech a kloubech. Petržel pomáhá detoxikovat vaše tělo toxinů. Také zlepšuje krevní oběh, který pomáhá zmírňovat bolest způsobenou těmito onemocněními.
  • Problémy se zažívacím traktem – Karcinativní vlastnosti petrželového oleje mohou pomoci zmírnit a léčit poruchy trávení, nevolnost, plynatost, zvracení a bolesti žaludku.
  • Studie na zvířatech také zjistily, že silné těkavé oleje v tomto oleji, zejména myristicin, mohou pomoci inhibovat tvorbu nádorů, zejména v plicích. To znamená, že petržel a její éterický olej mají potenciálně chemoprotektivní vlastnosti.

Jak vyrobit petrželový olej

Vy si doma můžete vyrobit petrželový neesenciální olej. Většina dnes prodávaných značek petrželového esenciálního oleje je vysoce koncentrovaná a vyrábí se parní destilací. Jak si udělat ten neesenciální olej?

  • 3 svazky čerstvé petrželky
  • 3 šálky olivového oleje (můžete také použít kokosový olej)

Postup výroby petrželového oleje:

  1. Přiveďte k varu hrnec vody. Poté, co se voda vaří, vložte do vody neporušené stonky petržele. Jednoduše vložte petržel do sítka a to vložte do vroucí vody na asi tak 10 sekund a pak okamžitě vyjměte a přeneste do mísy s ledovou vodou na několik sekund, dokud petrželka není studená. Sušte petržel na papírových ubrouscích.
  2. Vložte petržel do mixéru spolu s šálkem olivového oleje a mixujte úplně nebo dokud se pasta nezmění na jasně zelenou barvu. Nenechávejte však mixér běžet příliš dlouho, protože tření může vytvářet teplo, což způsobuje vyblednutí barvy petržele. A to nechcete.
  3. Přeneste pastu z petrželky do čisté skleněné nádoby. Přidejte zbývající olej a dobře protřepejte, pak pevně zakryjte. Umístěte jej do chladničky na jeden den. Všimnete si, že byliny se usadí na dně nádoby.
  4. Vezměte si kávový filtr, dejte ho na jinou skleněnou nádobu a poté naložte petrželovou směs do filtru. Nechte směs přefiltrovat.
  5. Tuto infuzi z petrželového oleje můžete dát na saláty a přidat jim k nim takto krásnou zelenou barvu a chuť. Můžete jej také použít k dekoraci servírovacích talířů.
  6. Chlazený olej takto zůstane čerstvý po dobu jednoho týdne. Chcete-li delší dobu skladování, uložte ho v mrazničce.

Jak olej z petrželky funguje?

Přínosy oleje z petrželky na zdraví většinou pocházejí z jedinečných rostlinných sloučenin, které v tomto oleji (v petrželi) jsou. Například se zjistilo, že apigenin je silný antioxidant, který má antikarcinogenní a protizánětlivé vlastnosti. A látka apiol je spojena se antispasmodickými a vazodilatačními účinky.

Zatímco čerstvé petrželové listy mohou být konzumovány nebo přidávány dokonce i do obličejových masek a jiných domácích přírodních prostředků, totéž nelze říci o petrželovém esenciálním oleji. Většina těchto produktů jsou vysoce koncentrované a pokud jsou používány nesprávně nebo v nadměrném množství, mohou ve skutečnosti způsobit více škody než užitku. Při použití petrželového esenciálního oleje byste ho měli vždy zředit s nosným olejem. Na to nezapomínejte.

Vždy se podívejte, z čeho je petrželový olej vyrobený

Existují esenciální petrželové oleje, které jsou vyrobeny z listů, kořene nebo i ze semen. Ano, mají hodně společného a jsou často popisovány podobně, ale nejsou identické kvůli tomu, že jeden je obvykle silnější, než druhý. To ukazuje, že můžete koupit olej různé síly a vlastností – pokud je petrželový olej vyroben “pouze” z listů nebo kořenů, nebude tak silný jako ten ze semen – to způsobí, že slabší olej bude používán spíše v kulinářském umění, silnější pak hlavně v medicíně. Semena skutečně obsahují více éterických olejů, i když na výrobu oleje lze použít celou rostlinu. Petrželový olej je buď bezbarvý nebo velmi světle žlutý, a ve srovnání s čerstvou rostlinou má hořkou vůni. “

Petržel se kultivuje tolik století, takže její přesný původ je obtížné určit. Je zmiňován v celé historii lidstva a je často označován jako deodorant, přestože se v Bibli objevuje jako symbol znovuzrození a jara. Odborníci se domnívají, že je původem z východních středomořských oblastí a že se pak přesunul směrem na západ, kde se vyvinul do tří hlavních odrůd. Petržel je je známá svou dřevitou, hřejivou a kořenitou vůní.

Vlastnosti petrželového oleje

Pokud chcete tento olej použít pro léčbu, je nutné petrželový esenciální olej v top kvalitě. Může být použit pro dlouhý seznam pozoruhodných zdravotních výhod. Zde je základní seznam vlastností esenciálního oleje z petržele:

  • Anti-artritický
  • Anti-nadýmavý
  • Antimikrobiální
  • Antirevmatický
  • Antiseptický
  • Svíravý
  • Lék proti nadýmání
  • Podporuje oběh
  • Depurativní – je užitečný pro čištění těla nebo detoxikaci
  • Detoxifikační
  • Zažívací
  • Diuretický
  • Prostředek proti horečce
  • Hypotenzivní
  • Insekticidní
  • Projímadlo
  • Podporuje močení
  • Snižuje horečku
  • Povzbuzující
  • Při problémech žaludku

Může poskytnout tyto výhody, protože má vzácnou sadu schopností, které zahrnují silné antimikrobiální složky oleje, detoxikační a čisticí prvky (které zajišťují, že zlepšuje krevní oběh a eliminuje tvorbu kyseliny močové, což je ideální pro ty, kteří mají revmatismus nebo artritidu). Má také schopnost zmírnit bolest a má karminativní vlastnosti, které mu umožňují sloužit také jako lék proti nevolnosti, proti nadýmání a zvracení.

Studie rovněž zjistily, že silné látky z petrželového olej, zejména myristicin, mohou pomoci inhibovat tvorbu nádorů, zejména v plicích. To znamená, že petržel a její éterický olej mají potenciálně chemoprotektivní vlastnosti.

Je petrželový olej bezpečný?

Nedoporučujeme aromaterapeutické použití petrželového esenciálního oleje bez dozoru kvalifikovaného lékaře. Nepožívejte tento olej, zejména ve velkém množství, protože může být hepatotoxický, což může způsobit vážné poškození jater. Nepoužívejte ho, pokud trpíte jaterními onemocněními.

Také radíme těhotným ženám a kojícím matkám, aby se tomuto oleji vyhnuly, protože může za jistých okolností vyvolat spontánní potrat. Nepoužívejte tento olej ani u velmi malých dětí. Při lokální aplikaci zřeďte petrželový olej v bezpečném množství nosném oleji, jako je olivový, mandlový nebo kokosový olej. Před použitím tohoto oleje také doporučujeme provést kožní test na malém kousku pokožky, abyste se ujistili, že na něj nemáte alergické reakce.

A pozor. Je možná reakce s vašimi léky. Tak třeba ti, kteří užívají jakékoli warfarinové léky, se musí vyhnout požití esenciálního oleje z petrželky, protože může zvýšit srážení krve. Vždy se tedy poraďte s lékařem. No a obzvlášť, pokud berete nějaké léky.

Nežádoucí účinky petrželového oleje

Petržel olej obsahuje oleoresin, látku, která podle výzkumu působí jako zřetelný stimul v nervových centrech mozku a páteře. Pozor: Ve velkém množství může způsobit opak požadovaného účinku a může být nebezpečný. Sledujte příznaky, jako je náhlý nízký krevní tlak, závratě, hluchota a pomalý puls. Pokud se u vás vyskytne kterýkoli z těchto účinků, okamžitě vyhledejte lékaře a přestaňte petrželový olej používat.

Co si o petrželi přečíst?

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Hodnocení příspěvku

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva