Může kokosový olej vysušovat pokožku? Můžete mít na něj alergii? Udělejme v tom jasno 4.73/5 (26)



Kokosový olej nemusí sedět všem, smiřte se s tím.

Kokosový olej nemusí sedět všem, smiřte se s tím.

Kokosový olej si v posledních letech získal vlekou pozornost – má milovníky i odpůrce. Tento olej má docela zajímavý seznam výhod, plus k tomu přičtěme skutečnosti, že je snadno dostupný v mnoha klasických obchodech, je cenově dostupný, stabilní, přirozený, a není nijak ekologicky problematický. Je to jistě jeden z nejoblíbenějších přírodních olejů. Ale objevují se i informace,že tento olej může být problematický. Může kokosový olej způsobovat suchou pokožku nebo alergickou reakci u některých typů pleti? Podívejme se blíže na klady a zápory používání tohoto olejového hitu.

V mnoha knihách, jako je například kniha Zázrak kokosový olej (v originále The Coconut Oil Miracle), se píše o jeho rozsáhlých přínosech pro zdraví – když je užíván interně jako podpora imunitního systému, jako pomoc při hubnutí, podpora trávení a zmiňuje se zde mnoho dalších pozitivních vlastností. I při jednoduchém vyhledávání na Amazonu najdete na jeden klik více než 10 průvodců, které se věnují výhodám kokosového oleje, včetně jednoho speciálně určeného pro domácí mazlíčky. Dozvíte se v nich, že je fantastický pro vaření i smažení, nebo to, že chuť panenského kokosového oleje můžete využít při dělání popcornu. Prostě využití kokosového oleje je mnoho a mnoho.

Se všemi těmi perfektními vlastnostmi tohoto oleje můžete být mírně překvapeni, když slyšíte, že u témata kokosového oleje a pokožky jsou extrémně smíšené výsledky. Kokosový olej je používán v hlavní roli pro všechno kolem pleti – od odstraňovače make-upu, až k obecné hydrataci pleti – je často jedním z prvních přírodních olejů, se kterým lidé experimentují při přípravě domácích kosmetických receptů.

Když si pročtete několik blogů a článků o kokosovém oleji a kůži, najdete tam také mnoho různých – negativních i pozitivních – ohlasů v komentářích. Někteří lidé jsou s novým objevem extrémně spokojeni, jiní jsou zklamáni, ptají se, zda jsou jejich nepříjemné příznaky po jeho použití normální.

Kokosový olej opravdu není nejlepší možností pro citlivé typy pleti. Smiřme se s tím. Ale pozor, neříkáme, že kokosový olej způsobuje suchou pokožku na všech typech pleti! Jeho jedinečná chemie však působí na kůži lidí celou řadou účinků.

V tomto článku se podíváme na některé z hlavních otázek týkajících se kokosového oleje a jeho použití na pleť. Může kokosový olej způsobit suchou pokožku? Může kokosový olej způsobit svědění kůže? Může kokosový olej naopak pomoci suché kůži? Pojďme se na to podívat.

Chemie kokosového oleje

Kokosové ořechy rostou na kokosových palmách. Po sklizni se kokos otevře, kokosové „maso“ neboli kopra se suší a pak se hydraulicky lisuje při 40-45 °C – pro extrakci oleje. Na lžíci má výsledný olej asi tak 117 kalorií, 0 gramů proteinu, 13,6 g tuku (11,8 nasycených, 0,8 mononenasycených a 0,2 polynenasycených) a 0 gramů sacharidů (0 gramů vlákniny a 0 gramů cukru). Poskytuje i nějaké ty vitamíny nebo minerály. Ale to je spíše úplně zanedbatelné množství.

Kokosový olej je z velké části tvořen nasyceným tukem. Skutečnost, že molekula tuku již má atomy vodíku ve velmi stabilních uspořádáních také znamená, že olej není příliš reaktivní s kyslíkem, což činí nasycené tuky relativně stabilní pro dlouhodobé skladování. Obecně se předpokládalo, že nasycené tuky nejsou ideálním zdrojem tuků v potravě. Polynenasycené tuky jako omega-3 a omega-6 mastné kyseliny nalezené v chia semenech, slunečnicových semenech, konopných semenech, vlašských ořeších a dalších semenech byly obecně preferovány, protože se předpokládalo, že nezpůsobují komplikace s onemocněním cévního systému tak, jak to údajně dělají nasycené tuky.

Co si z toho vzít? I když je kokosový olej nasycený tuk, působí v těle jedinečně.

Molekula: nasycený a nenasycený tuk

Molekula: nasycený a nenasycený tuk

Tuky jsou specifičtěji známé jako mastné kyseliny. Jak je vidět na obrázku nahoře, molekula je mnoho uhlíkových atomů spojených dohromady. Existují mastné kyseliny s krátkým, středním a dlouhým řetězcem. Kokosový olej má neobvykle vysoké množství mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem, které je pro naše těla snazší ihned spálit (neukládají se v těle). To je pravděpodobně příčina hubnutí, která je spojena s kokosovým olejem. Tělo jednoduše spaluje toto poskytnuté palivo efektivněji.

Kokosový olej – složení mastných kyselin

Nasycené tuky v kokosovém oleji se dělí takto (maximální procenta mastných kyselin):

Mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem mají 6 až 12 atomů uhlíku, což znamená, že 70% obsahu mastných kyselin z kokosového oleje se dostane do střední délky řetězce. Kokosový olej, spolu s olejem z palmových jader, je jedním z mála skutečně bohatých zdrojů kyseliny laurové. Jinak je kyselina laurová v přírodě celkem vzácná, takže ji nedostanete z jiných olejů.

O kyselině laurové bylo ve studiích prokázáno, že významně proniká kůží a může se hromadit ve stratum corneum, což je vrchní vrstva kožních buněk (nejvrchnější vrstva epidermis). Tato vysoká schopnost průniku pravděpodobně způsobuje takový ten lehký pocit z kokosového oleje, který lidé milují. Nezůstává na povrchu, necítíte se “mastně”, rychle se vstřebá. Ve studii z roku 2004, která porovnávala hydratační účinky minerálního oleje na bázi ropy s kokosovým olejem pro hydrataci pleti, oba zlepšily celkovou hydrataci pleti u 34 testovaných subjektů (ten, kdo vykazoval negativní reakce na olej, byl ze studijní skupiny vynechán).

Zdá se, že kokosový olej má obrovský přínos pro kůži! Lehký, nemastný, funguje stejně jako minerální olej při hydrataci pleti bez ošklivých nečistot. Bohužel to ale není tak jednoduché.

Tím problémem je vaše kůže. Ta je velmi odlišná u každého z nás. Různé rychlosti výměny buněk, různé velikosti pórů, různé mikrobiologické populace, různé imunitní reakce …. je to všechno kůže a přesto se u každého z nás velmi liší. Naše kůže je u každého z nás tak jedinečná, že i kokosový olej se může jednoduše chovat jinak u každého z nás. V dnešní době máme v našem světě rádi standardizované řešení. Ale pokud je něco, co jsme se naučili v práci s lidským tělem, je to, že neexistuje žádné jednotné řešení pro všechny z nás. S každou situací se musíte vypořádat jedinečně. Musíte své tělo poznat.

Jak to tedy je? Může kokosový olej suché kůže?

Kokosový olej se snadno absorbuje do kůže – mnoho lidí uvádí, že kokosový olej zvyšuje pocit suchosti, mnoha lidem naopak sedí.

Jak to? Jedním z možných vysvětlení je, že absorpce oleje u některých lidí skutečně způsobuje více problémů, než léčivých účinků. Vaše pokožka produkuje vlastní sebum (kožní maz) pro hydrataci pokožky. Aplikace oleje na kůži ovlivňuje přírodní rovnováhu kožního mazu. Při aplikaci více oleje se vaše pokožka cítí hydratovaná a může začít produkovat méně přírodního oleje, protože se již cítí bohatá na olej / maz. Můžete tak zaznamenat opak hydratačního efektu – zejména pak při dlouhodobém používání.

Kokosový olej může vytvořit pocit, že zpočátku cítíte pokožku pěkně zvlhčenou (to ale může způsobit zpomalení přirozené tvorby kožního mazu), a pak ale olej prakticky zmizí z povrchu kůže přirozenou absorpcí. Vaše pokožka potřebuje na povrchu vrstvu olejů (lipidů), aby byla chráněna před environmentálními stresory a transepidermální ztrátou vody – odpařením vaší cenné hydratace zevnitř kůže. S olejem, který je super absorbent, jako je kokosový olej, kůže může stále vydávat zprávu, že má dostatek vlhkosti, což ale snižuje rovnováhu přírodních olejů. Poté, jakmile se kokosový olej absorbuje, nezůstane vám nic, co by vás na povrchu pokožky chránilo.

Potkali jsme jednou dvě sestry, jejichž reakce na kokosový olej byla naprosto odlišná. První z něj byla nadšená. Druhá ze sester uvedla, že její kůže po kokosovém oleji je suchá a dokonce svědivá. Musela ho přestat používat, protože to nepříjemně ovlivnilo její kůži.

Kokosový olej může u některých lidí působit jako alergen

Kokosový ořech může být alergenem pro lidi, kteří mají problémy s alergií na stromové ořechy (ořechy vlašské, lískové, kešu, pistácie, kokosové a podobně). Ale ne všichni lidé, kteří jsou alergičtí na stromové ořechy, jsou alergičtí na kokos – kokos je technicky klasifikován jako ovoce. Je to hodně individuální.

Studie z roku 1999 ukázala, že dva pacienti se život ohrožujícími alergiemi na stromové ořechy zaznamenali nástup systémové reakce po konzumaci kokosového oleje. I když alergie na kokos je docela vzácná u lidí s alergiemi na stromové ořechy, ti s výraznými alergiemi na stromové ořechy by měli používat kokosový olej velmi opatrně (nebo vůbec).

A co se týče alergické reakce na kůži, při lokálním použití kokosového oleje? Drtivá většina výzkumu říká, že alergie na kokosový olej je velmi vzácná. Známe však pár lidí, kteří opravdu nemohou jíst kokosový olej a pár lidí, kteří nám říkají, že se mu musí zcela vyhnout kvůli nepříjemným vedlejším účinkům a obavám o pleť. Dokonce i deriváty kokosového oleje, jako například cetearyl alcohol (mastný alkohol přírodního původu), mohou být pro některé lidi problematické.

Kontaktní dermatitida je častější než potravinová alergie na kokosový olej, což je často výsledkem použití nízko kvalitních nebo chemicky zpracovaných složek kokosového oleje. Čistý, panenský kokosový olej je považován za nealergenní.

Dalším důvodem, proč může kokosový olej způsobit u některých typů pleti podráždění kůže, je interference s mikrobiomem kůže. Kyselina laurová v kokosovém oleji je tak silným antibakteriálním činidlem, že bylo zjištěno, že je silnější než peroxid proti Propionibacterium acnes, což je bakterie spjatá s výskytem akné. Kyselina laurová a monolaurin mohou také kontrolovat růst Staphylococcus aureus, což je patogenní bakterie, která je nadbytečná u lidí s atopickou dermatitidou (ekzémem) a může způsobit kožní infekce. Tato kyselina je dokonce tak silná, že je považována za širokospektrální antibakteriální činidlo. Široké spektrum znamená, že zabíjí mnoho druhů mikrobů. To však může být dvojsečné. Zabíjí dobré i špatné bakterie.

Kůže obsahuje obrovskou populaci prospěšných bakterií, které jsou součástí imunitního systému těla, pomáhají nás chránit před environmentálními stresory, léky a vším, co je s pokožkou v kontaktu. Tyto prospěšné bakterie produkují sloučeniny, které omezují proliferaci patogenních bakterií. To chrání jejich životní prostředí a chrání i vás – snižuje to zátěž na vlastní imunitní systém a působí jako první linie obrany. To je třeba jeden z důvodů, proč se pravidelné užívání antibakteriálního mýdla nedoporučuje. Odstraňuje dobré bakterie spolu se špatnými, což umožňuje nové populaci patogenních bakterií usídlovat se – nejsou zde jakékoliv prospěšné bakterie, které by je kontrolovaly.

Mohly by být antibakteriální vlastnosti kokosového oleje ve skutečnosti škodlivé pro prospěšnou flóru na kůži, pokud se používá po delší dobu? Mikrobiom kůže je nově se rozvíjející oblastí výzkumu a bylo provedeno mnohem více studií o vlivu kokosového oleje na patogenní bakterie, než o podpoře prospěšných bakterií. Je však přirozeným závěrem, že nepřetržité nanášení antimikrobiálního oleje na pokožku by mohlo změnit přirozenou rovnováhu mikrobiomu kůže a případně by mohlo přispět k dlouhodobé nerovnováze. Dlouhodobé, pravidelné užívání může ovlivňovat vlastní imunitní systém, protože je nucen převzít práci s obranou kůže bez pomocných mikrobů.

Kokosový olej má pro pleť velmi nízkou nutriční hodnotu

Jak již bylo uvedeno, kokosový olej nemá v podstatě žádný obsah vitamínů ani minerálů. Je to tuk. Viděli jsme i články, které tvrdí, že má “vysoký obsah vitamínu E”, ale toto tvrzení není nikde doloženo. Možná že autoři byli zmateni stabilitou kokosového oleje, protože mnoho olejů má delší trvanlivost právě kvůli vitamínu E. Kokosový olej je stabilní díky svým nasyceným vazbám. Existují vitaminy rozpustné v tucích, které se vyskytují v jiných olejích (v různé koncentraci). Třeba šípkový olej má přirozený obsah vitamínu A, rakytníkový olej má velké množství jasně oranžových karotenoidů, oleje z brusinek a malinových semen má přírodní vitamín E. Ostatní oleje mají také sloučeniny známé jako fytosteroly, které pomáhají pokožce zadržet vodu. A zatímco kokosový olej má antioxidační sloučeniny, existují oleje s mnohem většími antioxidačními účinky, jako je tamanu olej.

Jak zjistit, zda kokosový olej způsobuje vaše problémy se suchou pokožkou?

Pokud jste používali kokosový olej a zajímáte se, jestli by právě on mohl být na vině za vaši suchou a svědivou pokožku, je čas podniknout určité kroky. Nejlepší způsob, jak zjistit, zda je kokosový olej viníkem, je přestat ho úplně používat a přejít na jiný olej nebo produkt. Seznam vhodných olejů naleznete v textu níže. Pokud se pak u vás vyskytne podstatná úleva, je pravděpodobné, že kokosový olej způsobuje vaše kožní problémy.

Pokud jste nováčkem v používání kokosového oleje, budete chtít zjistit, zda ho vaše pokožka bude považovat za přítele nebo nepřítele. Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je provést takzvaný “patch test”. Vyberte si malou plochu kůže na vašem těle, která je potenciálně na skrytém místě nebo není na obličeji. Olej naneste a nechte absorbovat. Udělejte to takto po několik dní – vždy na stejném místě – abyste zjistili, zda existuje kumulativní efekt. Pokud nemáte žádnou škodlivou reakci na olej, můžete zvážit jeho aplikaci na větší plochu kůže. Sledujte svou pleť, zda se nemění. Pokud ne, začnete ho používat.

Lepší přírodní oleje pro ty, kteří mají suchý typ pleti (nebo citlivou pleť, alergický typ pleti)

Jak již bylo ve článku uvedeno, všichni jsme jedineční a máme také individuální typy pleti. To, co funguje pro vaši matku, sestru nebo nejlepšího přítele, může u vás zanechat pokožku podrážděnou. A pokud znáte někoho, kdo má negativní účinky po použití kokosového oleje, žádné starosti. U vás to může být naopak.

A co když jste to právě vy, kdo má s kokosovým olejem problém? Existuje mnoho parádních přírodních olejů pro všechny typy pleti. Zde je několik z nich, které fungují dobře pro ty, kteří mají suchý a citlivý typ pleti.

Olej z konopných semen

Konopný olej je dokonalým olejem pro pokožku – je bohatý na omega mastné kyseliny a fytonutrienty, má mnohem širší záběr, co se různých typů pleti týče. V průběhu času je méně a méně stabilní (když stárne), proto se nepoužívá tak často jako jiné oleje v péči o pleť, ale nabízí magické výsledky pro vzhled a dojem pokožky, když je čerstvý. Tento olej obsahuje mnoho omega mastných kyselin a spoustu dobrých fytonutrientů.

Olej ze semen kamélie

Olej z kamélie je ideální pro hydrataci pokožky těla. Kamélie, bohatší než konopný olej, zmírňuje pocit nadměrné suchosti, obsahuje vysoké množství antioxidantů. Olej má mírnou vůni a je skvělým nositelem esenciálních olejů.

Tamanu olej

Tento olej je ideální pro ty, kteří mají podráždění nebo kožní problémy, jako je ekzém nebo dermatitida. Má velmi nízkou pravděpodobnost alergické reakce a nabízí více ochranných vlastností pro kůži než kokosový olej. Tamanu olej má fajn vlastnosti a viditelně zlepšuje vzhled kůže.

Olej ze semen hroznů

Lehký a bohatý na vitamín E, hroznový olej má dle dostupných údajů nízký výskyt alergických problémů. Tento olej je dokonalým odstraňovačem make-upu. Rozhodněte vždy hledejte surový, nerafinovaný hroznový olej (nerafinovaný je zeleně zbarvený, rafinovaný, tedy upravený, bývá čirý).

Shrnutí a závěr

Pokud se při užívání kokosového oleje vyskytne jakákoli forma podráždění kůže, okamžitě jej přestaňte používat. Existuje opravdu mnoho přírodních olejů, které fungují dobře na suché a alergické typy pleti. Nechte kokosák pro ty, kteří z něj mají prospěch.

Co si o kokosovém pleji přečíst?

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Hodnocení příspěvku

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva