Kyselina myristová a její účinky Zatím bez hodnocení.



Kyselina myristová je mastná kyselina, kterou můžete najít v muškátovém oříšku, palmovém oleji, kokosovém oleji, máslovém tuku a spermacetu (vorvaňovina, tuhá voskovitá bílá látka ukládající se v lebce vorvaně) – oleji z velryby.

Hodně se používá v kosmetickém průmyslu: používá se do parfémů, jako opacifikační činidlo, surfaktant, jako čistící prostředek a emulgátor. Jednou z jeho primárních vlastností je mazlavost – rychle se absorbuje kůží.

Zajímavost: Kyselina myristová je také známa pod názvem kyselina tetradekanová.

Podle databáze kosmetických složek je kyselina myristová na 68% bezpečné – obecně je to schválená látka. Odborná komise CIR jí schvaluje pro použití do 13% koncentrace. Je považována za neurotoxin, i když studie vykazují pouze účinek u potkanů a pouze po velkých dávkách, které nesouvisí s koncentracemi v kosmetických a kosmetických produktech.

Muškátový oříšek, palmový olej a kokosový olej obsahují vysoké množství kyseliny myristové.

Je široce používána jako surovina při výrobě emulgátorů, aniontových a neiontových povrchově aktivních látek, esterů a příchutí. Je to bílá krystalická pevná látka. Částečně rozpustná ve vodě.

Výhody kyseliny myristové

  • Používá se především jako povrchově aktivní látka, čistící a zahušťovací činidlo
  • Má dobré emulgační a opacifikační vlastnosti
  • Poskytuje zahušťovací účinky

Kyselina myristová je methylester smíšených mastných kyselin vyráběných frakční destilací kokosového oleje a jiných rostlinných olejů. Kyselina myristová je mastná kyselina, která se přirozeně vyskytuje v některých potravinách. Čištěná kyselina myristová se vyskytuje jako tvrdá, bílá nebo slabě žlutá, lesklá krystalická pevná látka nebo jako bílý nebo žluto-bílý prášek.

Kyselina myristová a její soli a estery mohou být použity v očních make-upech, mýdlech a detergentech, výrobcích pro péči o vlasy, přípravcích pro péči o nehty, holicích přípravcích a jiných produktech péče o pleť.

Kyselina myristová neindukovala mutagenní odpověď v bakteriálních nebo savčích systémech in vitro.

Údaje a informace, které jsou k dispozici, naznačují, že při současné úrovni příjmu kyselina myristová nepředstavuje pro člověka zdravotní riziko.

Kokosový olej má vysoký obsah nasycených mastných kyselin, konkrétně kyseliny laurové a kyseliny myristové.

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Hodnocení příspěvku

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva