Kyselina azelaová v kosmetice – na co je dobrá? 4.78/5 (18)



Jaké účinky a výhody má kyselina azelaová?

Jaké účinky a výhody má kyselina azelaová?

Velké množství výzkumů ukázalo, že kyselina azelaová může výrazně snížit výskyt skvrn na pokožce, pomáhá s vyblednutím stop po akné, umí zjemnit povrch pokožky a docílit rovnoměrnějšího tónu pleti. Může dokonce snížit citlivost pokožky a je vhodná pro jakýkoliv typ pleti. Stručně řečeno, kyselina azelaová je přísada, o které musíte vědět, musíte ji znát.

Co je to ta kyselina azelaová?

Chemicky je kyselina azelaová dikarboxylová kyselina (ale nebojte se: tento typ kyseliny je váš přítel).

Dikarboxylové kyseliny (též diové kyseliny) jsou karboxylové kyseliny, které obsahují dvě karboxylové skupiny.

Funguje na pokožce jako jemný exfoliant, který zanechává pokožku hladkou, pomáhá uvolnit póry a zjemnit povrch pokožky. Kyselina azelaová také významně snižuje faktory v pokožce, které vedou k citlivosti, a také přináší antioxidační výhody. Jedním slovem, super!

Kyselina azelaová může být vyrobena z obilovin, jako je ječmen, pšenice a žito, ale v produktech péče o pleť se kvůli své stabilitě a účinnosti používá spíše forma kyseliny vyvinutá v laboratoři. Třeba v ajurvédě se zrna pšenice, ječmene a žita používají od nepaměti k léčbě lokální hyperpigmentace. A asi o 3000 let později se ukázalo, že se tato vlastnost připisuje právě kyselině azelaové.

Velká část výzkumu této přísady se zabývala topickými přípravky na předpis s koncentracemi mezi 15% a 20%, ale i při nižších koncentracích lze vidět neuvěřitelné výhody této kyseliny.

Kyselina azelaová a její výhody

Výrobky s kyselinou azelaovou v koncentracích 10% nebo méně není snadné najít, protože jen velmi málo značek objevilo její silné výhody v péči o pleť, snad proto, že je to jen docela složitá přísada (pro správnou koncentraci). Pokud není správně nakoncentrována, může být její struktura zrnitá, což by mohlo být pro pokožku docela problematické.

Pokud vás zajímá, zda zvolit kosmetický produkt pro péči o pleť s kyselinou azelaovou nebo verzi na předpis, výzkum ukázal, že 10% koncentrace může zlepšit mnoho viditelných nedokonalostí, s nimiž se někteří z nás potýkají, od hrbolů na pokožce, po matný, nerovnoměrný tón pleti a různé obavy související se stárnutím pleti.

Vy a váš dermatolog můžete diskutovat o tom, zda je produkt s kyselinou azelaovou na předpis pro vás vhodný a jak jej zařadit do vaší rutiny péče o pleť.

Kyselina azelaová a věda

Vědci mají teorii o tom, jak kyselina azelaová působí. Předpokládá se, že kyselina azelaová působí tak, že inhibuje nesprávně se chovající prvky v nejvyšších vrstvách kůže. Pokud tyto problémy nejsou pod kontorolou, povedou k přetrvávajícím viditelným nedokonalostem pokožky (jako jsou třeba hnědé skvrny na pleti), matnému tónu pleti a známkám citlivosti. Zdá se, že kyselina azelaová má schopnost přerušit nebo potlačit to, co způsobuje, že kůže má jisté nedokonalosti. Kůže “slyší” zprávu, kterou kyselina azelaová “vysílá” a reaguje příznivě, což ve finále vede k pokožce, která vypadá pozoruhodně lépe, bez ohledu na váš věk, typ pleti nebo typ vašeho problému.

Probíhající výzkum týkající se kyseliny azelaové nás vedl k definici toho, že 10% koncentrace kyseliny azelaové je dostačující. Kyselina azelaová takto umí řešit širokou škálu nedokonalostí pokožky a je často smíchána i s 0,5% koncentrací kyseliny salicylové. Ukazuje ale také zajímavé synergie i s jinými fyziologicky aktivními přísadami, jako jsou třeba přípravky na opětovný růst vlasů.

Jak se vyrábí?

Komerční produkce kyseliny azelaové z botanických zdrojů je komerčně neproveditelná. V současnosti se kyselina azelaová vyrábí oxidací komerčně dostupné kyseliny olejové. Použitá kyselina olejová pochází ze slunečnicového oleje nebo z ostropestřce mariánského (bodlák, Silybum marianum) nebo z jejich směsi.

Na co se dá použít?

Je toho mnoho, kdy vám kyselina azelaová může pomoci.

Rosacea (růžovka)

Rosacea (růžovka) se někdy nazývá “kletba Keltů”. Nejčastěji postihuje lidi ze severského původu. Jedná se o chronický stav charakterizovaný zarudnutím obličeje (erytém).

Bez léčby se růžovka časem zhoršuje; léčba antibiotiky je kontraproduktivní a jejich používání se nedoporučuje. Příčiny růžovky ještě nejsou jasné, i když se dospělo k závěru, že alergie mohou hrát významnou roli. K epizodám zrudnutí mohou přispět také povětrnostní podmínky (vysoká intenzita slunce, chladné / teplé počasí, vítr, mráz). Rovněž narušená rovnováha střevní flóry je považována za příčinu růžovky.

Kyselina azelaová byla prokázána jako účinná při léčbě růžovky. Je k dispozici ve formě 20% krému nebo 15% hydrogelu. Snižuje zánětlivé léze a erytém u pacientů s růžovkou a také inhibuje neutrofilní reaktivní formy kyslíku (ROS). V neutrofilním systému kyselina azelaová inhibuje tvorbu ROS způsobem závislým na dávce, což výrazně snižuje počet volných radikálů.

Akné

Kyselina azelaová je škodlivá pro konkrétní organismy, jako je Propionibacterium acnes a Staphylococcus epidermidis. Ty se nacházejí v mazových žlázách přítomných v dermis a jsou odpovědné za akné vulgaris. Kyselina azelaová působí specificky na P.acnes a S.epidermidis a neovlivňuje většinu ostatních původních organismů. Rovněž snižuje produkci keratinu potřebného pro růst P.acnes; P.acnes ničí stěnu mazových žláz, aby získala potřebné živiny, konkrétněji bílkoviny, které jsou hydrolyzovány na odpovídající aminokyseliny.

Výsledky naznačují, že antibakteriální aktivita kyseliny azelaové je spojena s narušením intracelulárního pH organismů. Účinky topicky aplikované kyseliny azelaové byly studovány u 47 jedinců (12 s normální kůží, 15 se seboroickou kůží a 20 s akné). Topická aplikace 20% krému s kyselinou azelaovou významně snížila počet lézí u pacientů s akné.

Zesvětlení pokožky

Kyselina azelaová se také používá k léčbě melasmy, lentigo maligna a dalších poruch hyperpigmentionu. Bylo prokázáno, že kyselina azelaová je účinná při hypermelanóze způsobené fyzikálními nebo fotochemickými látkami a melanomu lentigo maligna, stejně jako při dalších poruchách charakterizovaných abnormální proliferací melanocytů. Mechanismem účinku je inhibice syntézy DNA a mitochondriálních enzymů, a tím vyvolání přímých cytotoxických účinků vůči melanocytu.

Léze akné mají často tmavší barvu ve srovnání s okolní kůží. Kyselinu azelaovou lze účinně použít k této pozánětlivé hyperpigmentaci, o které se předpokládá, že je způsobena ROS. Předpokládá se, že volné radikály přispívají k hyperpigmentaci a kyselina azelaová působí snížením produkce volných radikálů. Topicky aplikovaná kyselina azelaová nevede k depigmentaci normální pigmentované kůže a pihy. Ačkoli v současné době stále neexistuje dostatečný důkaz, lze specifičnost připsat spíše jejím selektivním účinkům na abnormální melanocyty než na normální melanocyty.

Růst vlasů

Kyselina azelaová je dobře známým inhibitorem 5α-reduktázy: enzymu, který přeměňuje testosteron na 5α-dihydrotestosteron, což je hlavní příčina alopecie areata a vypadávání vlasů. Vzhledem k relativní nepřítomnosti dihydrotestosteronu dojde k regresi vlasového folikulu (katagenní fáze) a následně k tvorbě vlasů (anagenní fáze). To umožňuje použití kyseliny azelaové pro opětovný růst vlasů.

Počet klinických studií je bohužel v tomto směru omezený; pilotní studie pochází z roku 2005 [A.J.J.Wood, V.H.Price, N.Engl.J.Med., 341,964,(1999).]. Tato studie byla provedena za účelem vyhodnocení účinnosti a bezpečnosti kyseliny azelaové u pacientů trpících alopecií a / nebo alopecia areata. Výsledky s použitím kyseliny azelaové byly porovnány s účinností anthralinu (1,8-dihydroxy-9-oxoanthracenu), léku předepsaného k léčbě psoriázy a často používaného k léčbě alopecia areata. Byl vyvozen závěr, že účinnost kyseliny azelaové je srovnatelná s výsledky získanými u anthralinu pro růst vlasů.

Vedlejší účinky kyseliny azelaové

Mezi léky na akné patří benzoylperoxid, kyselina salicylová, α-hydroxykyseliny, retinoidy, antibiotika (doxycyklin, klindamycin), nikotinamid (vitamin B3) a keratolytické přípravky. V současné době jsou podrobně zkoumány zejména benzoylperoxid a kyselina salicylová. Používání některých produktů na akné, které obsahují účinné látky benzoylperoxid nebo kyselinu salicylovou, může způsobit vzácné, ale závažné a potenciálně život ohrožující alergické reakce nebo silné podráždění.

Vedlejší účinky u kyseliny azelaové jsou prakticky nulové. Předpokládá se, že kyselina azelaová funguje na základě své antimikrobiální aktivity a / nebo normalizace keratinizace (proces, při kterém epiteliální buňky dozrávají, když se pohybují směrem k povrchu kůže a poté jsou deskvamovány). Evropská unie považuje kyselinu azelaovou za kosmetickou přísadu, kterou lze používat bez omezení koncentrace. V USA je kyselina azelaová schválena FDA pro léčbu akné a růžovky. Na trhu je komerčně dostupná řada produktů obsahujících 10 až 25% kyseliny azelaové.

Doplňkové výzkumy ukázaly, že léčba kyselinou azelaovou neindukuje změny ve složení mazu, rychlosti vylučování nebo velikosti mazových žláz, ale epidermální keratinizace se výrazně změnila. Epiderma jedinců trpících akné vykazovala výrazné zmenšení tloušťky stratum corneum (rohovitá vrstva) a normalizaci distribuce filaggrinu (filaggrin je protein, který zajišťuje správné hospodaření s vodou v rohové vrstvě).

Závěr

Kyselina azelaová je nejlépe definována jako kosmeceutická přísada, tj. vykazuje jak kosmetické, tak farmaceutické vlastnosti. Účinnost kyseliny azelaové vykazuje vynikající účinnost při léčbě akné vulgaris, růžovky a melasmy a také vykazuje vysokou účinnost při (opětovném) růstu vlasů a zesvětlení pokožky pomocí inhibice enzymů. Toxikologické vlastnosti kyseliny azelaové jsou lepší ve srovnání se současnými farmaceutickými produkty používanými k léčbě akné vulgaris nebo růžovky; vedlejší účinky kyseliny azelaové jsou minimální a lze je zvládnout poměrně jednoduše pomocí komerčně dostupných osmolytů.

Zdroje článku a studie

  • D.G.Gaige, K.R.McVay, E.L.Ewbank, US 2003,0032825 A1, Method for purifying azelaic acid; H.F.Öhlschlaeger & H.G.Rodenberg, US 3,402,108 A, assigned to Emery Industries.
  • H.Akamatsu, J.Komura, Y.Asada, Inhibitory effect of azelaic acid on neutrophil functions: a possible cause for its efficacy in treating pathogenetically unrelated diseases. Arch.Dermatol.Res., 283,162,(1991).
  • Klinické studie 20% krému s kyselinou azelaovou při léčbě akné vulgaris Autor studie: A Katsambas

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva