Kyselina stearová a její účinky na zdraví a krásu 4.67/5 (6)



Podívejte se, jaké účinky na pokožku má kyselina stearová.

Podívejte se, jaké účinky na pokožku má kyselina stearová.

Možná jste už slyšeli o kyselině stearové, která se používá v různých výrobcích, jako jsou kosmetika, různé krémy a mýdla, ale najdete ji i ve svíčkách a dokonce i v některých lécích. Kyselina stearová se také často používá u produktů pro péči o pleť obličeje. Proč se u nich používá? To si řekneme v dnešním článku.

Co je vlastně kyselina stearová?

Kyselina stearová je přirozeně syntetická mastná kyselina. Kyselina stearová, známá také jako kyselina oktadekanová, může být extrahována jak ze živočišných, tak rostlinných tuků a olejů. Tuky a oleje bohaté na kyselinu stearovou jsou však hojněji zastoupeny v živočišném tuku (až 30%), než je tomu u rostlinného tuku (obvykle méně než 5%). Výjimky jsou kakaové máslo a bambucké máslo, kde obsah kyseliny stearové je 28 až 45%. Tuto kyselinu můžete najít třeba v mýdlech do koupele, různých krémech a tělových olejích, ale i v olejových pastelkách.

V podstatě, kyselina stearová je to, co pomáhá všem těmto produktům držet jejich tvar. Ano, má schopnost fungovat jako zahušťovadlo nebo ztužovadlo. To je důvod, proč se kyselina stearová přidává do výrobků, jako jsou mýdla, svíčky, plasty, olejové pastely atd. Pomáhá je vytvrzovat a také pomáhá udržet jejich tvar.

Kyselina stearová je to, co se nazývá povrchově aktivní látka, což je jen složitý výraz pro sloučeninu, která pomáhá vodě přilnout k oleji a mastnotě a opláchnout je (proto se používá v mýdle). V případě většiny výrobků však pomáhá přísadám, aby se spojily v hladší a příjemnější směs.

Kyselina stearová je nasycená mastná kyselina, která se používá v různých kosmetických přípravcích a výrobcích pro osobní péči, jako vonná složka, povrchově aktivní látka a emulgátor.

Kyselina stearová se získává z tuků a olejů zmýdelněním triglyceridů za použití horké vody (asi 100 °C). Výsledná směs se pak destiluje. Komerční kyselina stearová je často směs kyseliny stearové a palmitové, ačkoliv je k dispozici i čištěná kyselina stearová.

Jaké jsou výhody kyseliny stearové v péči o pleť?

Několik benefitů určitě má:

Kyselina stearová je silným čistícím prostředkem

Vzhledem k tomu, že kyselina stearová způsobuje, že se voda, olej a mastnota spojují, čisticí prostředky s kyselinou stearovou tak mají vyšší šanci na odstranění oleje a mastnoty kůže. Ale umí i více než jen to, kyselina stearová je tajná zbraň, pokud jde o hydratační krémy na obličej.

Kyselina stearová dělá hydratační krémy na obličej efektivnější

Kyselina stearová pomáhá hydratačním krémům na obličej udržet více vody v poměru k oleji. To pomáhá výrobku vydržet déle. S kyselinou stearovou v produktu je velmi nepravděpodobné, že by se olej, voda a další složky oddělily na jednotlivé složky. Nebudete nikdy čelit takovému problému, že si dáte hydratační prostředek do ruky a protekl by vám mezi prsty, aniž by ulpěl na pokožce. Díky kyselině stearová se hydratační oleje rychleji váží na vaši pokožku a udržují ji navlhčenou po delší dobu.

Je kyselina stearová obecně bezpečná?

Ano. Obecně se popisuje kyselina stearová jako “bezpečná a citlivá k pokožce”. Zdůrazňuje se však, že kyselina stearová může dráždit kůži u osob s velmi citlivou pokožkou. Stejně jako ostatní látky má také potenciál být karcinogenem neboli produktem, který zvyšuje riziko rakoviny. Může mít také potenciálně (velmi mírné) riziko přidávat se k hromadění toxinů v mozku a jiných orgánech. Ale jedná se pouze o potenciální účinek. Z těch, kteří se účastnili testů týkajících se kyseliny stearové (byly to tisíce lidí), jen několik z nich mělo tyto potenciální vedlejší účinky. Jinými slovy, je statisticky nepravděpodobné, že by kyselina stearová v produktu na obličeji byla pro uživatele nakonec nějak škodlivá.

Suma sumárum

Kromě toho, že kyselina stearová působí jako povrchově aktivní látka, která pomáhá odstraňovat přebytečný olej a nečistoty z kůže, působí také jako změkčovadlo. Podle odborníků na péči o pleť se ukázalo, že kyselina stearová chrání povrch kůže před ztrátou vody a pomáhá chránit ochrannou bariéru kůže.

A co vy? Díváte se na kosmetiku a další produkty, zda obsahují kyselinu stearovou?

Co si o dalších kyselinách přečíst?

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Hodnocení příspěvku

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva