Rozdíl mezi esenciálními oleji kanangou a ylang-ylangem 4.75/5 (8)

Rozdíl mezi esenciálními oleji kanangou a ylang-ylangemCananga a ylang-ylang jsou dva oleje, které jsou velmi úzce příbuzné, proto je pro laika poměrně těžké určit rozdíly mezi nimi. Jsou si podobné vzhledem, vůní i používáním. Přesto je dobré vědět o rozdílných nuancích obou olejů.

Botanický profil Ylang-Ylang

Obě rostliny mají název Cananga odorata, rozdíl v esenciálním oleji najdeme pouze díky dalšímu přídomku. Botanický název ylang-ylangu je Cananga odorata var. Genuine. Je to vysoký tropický strom, rostoucí do výšky okolo 25 metrů, který kvete nejčastěji žlutými, ale také růžovými nebo lila květy, vydávajícími omamnou vůni. Esenciální olej se získává destilací vodní párou. Prodává se také pod názvem Ylang-ylang complete.

Ve větším procentuálním zastoupení obsahuje seskviterpeny germacren, β-karyofylen, terpenové estery: benzyl benzoát, benzyl-acetát, geranyl -acetát, monoterpenoly: linalool, farnesol, methylether p-resol ME, v menším zastoupení sloučeniny dusíku, fenoly, seskviterpenoly a monoterpeny. Působí hlavně jako tonikum nervového systému, afrodiziakum, mírní křečové stavy, nespavost a úzkosti, působí jako mírné antibakteriální činidlo.

Botanický profil Cananga

Botanický název canangy je Canange odorata var. Macrophylla. Květy canangy jsou velmi podobné ylang-ylangu. Někteří výrobci mohou prodávat esenciální olej z canangy jako ylang-ylang a děje se to také naopak.

Cananga pochází z Indonésie. Jejími hlavními složkami jsou estery: linalyl acetát, geranyl acetát a benzyl acetát, benzyl salicylát, farnesyl acetát, benzyl benzoát, seskviterpeny germacren-D, alfa-farnesen, beta-karyofylen, delta-kadinen, alfa-humulen, gama-muurolen, monoterpenové alkoholy: linalool, geraniol, trans-nerolidol, sesquiterpenové alkoholy: farnesol, alfa-cadinol, methyletherové fenoly: p-kresol ME. Vykazuje sedativní, afrodiziakální, antioxidační, uklidňující a hypotenzivní vlastnosti.

Běžné použití pro Ylang-Ylang

Tento esenciální olej se používá při akné, bodnutí hmyzem, mastné a podrážděné pokožce, depresích, nespavosti a stresu. Je také známo, že má také afrodiziakální vlastnosti, proto bývá tradičně umísťován pod postel novomanželů v Indonésii. Je vhodný do parfémů i kosmetiky, jeho dávkování je ale potřeba nepodcenit, protože je daleko aromatičtější než jiné esenciální oleje.

Pokud mícháte parfém, je dobré začít s jednou kapkou, doplnit ji dalšími esenciálními oleji a počkat na rozvinutí vůně. Skvěle si rozumí s citrusy, santalovým dřevem nebo levandulí, růží, jasmínem.

Běžné použití pro Cananga

Tento esenciální olej se nejčastěji používá pro mastnou pleť a vlasy, bodnutí hmyzem, při vysokém krevním tlaku, úzkostech, nervovém napětí a stresu, jako doplněk při impotenci a frigiditě, při emočním napětí. V šamponech, mýdlech parfémech, krémech funguje jako vonná složka, ale také jako přísada, podporující růst, sílu. hustotu a lesk vlasů.

Rozdíl mezi těmito esenciálními oleji

Při určování rozdílů mezi těmito dvěma esenciálními oleji zjistíte, že ylang-ylang voní více květinově a je silnější, plnější a aromatičtější než cananga. Mnoho lidí právě z tohoto důvodu volí pro přípravu kosmetiky nebo terapeutické užití právě canangu.

Přestože jsou tyto dva oleje velmi podobné, nabízejí různé terapeutické výhody. Při bodnutí hmyzem, podrážděné pokožce, nespavosti a stresu byste měli zvážit použití esenciálního oleje ylang-ylang. Při péči o pleť, úzkosti a depresi je lepší sáhnout po esenciálním oleji cananga.

A co vy? Máte s těmito éterickými oleji nějaké zkušenosti? Napište nám do komentářů.

A dále si o esenciálních olejích přečtěte

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva