Jojobový olej na ekzém – je účinný? A jak ho použít? 4.79/5 (14)



Jojobový olej má krásně zlatou barvu.

Jojobový olej má krásně zlatou barvu.

Jojobový olej, který se během druhé světové války používal k mazání zbraní, má v poslední době velkou popularitu díky tomu, že je to úžasný olej pro naši pokožku či vlasy. Je super třeba i k ošetření ran na kůži. Tato zlatě zbarvená tekutina s ořechovou vůní je extrahována ze semen jojobového keře, který je endemický v jižním Arizoně, Kalifornii a severozápadním Mexiku.

Jojobový olej se nevytvrzuje se na vosk, protože má velmi nízkou teplotu tání (při 10 °C), což z něj činí dobrou přísadu v kosmetických prostředcích, kterým pak poskytuje stabilnější vlastnosti a delší trvanlivost. V minulosti byl jojobový olej dokonce populární, když byla zavedena omezení / zákaz používání velrybího oleje v kosmetických prostředcích. Velrybí olej, který obsahuje cetylalkohol (ten vytvoří na pokožce ochranný film), byl nahrazen jojobovým olejem, protože se ukázalo, že je mnohem účinnější ve srovnání se svým velrybím protějškem.

Jojobový olej není vlastně úplně olej, ale spíše tekutý vosk, který proniká velmi hluboko do kožních buněk a má velmi podobnou strukturu jako kožní maz.

Jojobový olej má hned několik výhod

V jojobovém oleji existují sloučeniny vitamínu E a další minerály, které podporují zdravou pokožku. Tyto minerály mají velké výhody, jelikož hrají roli při snižování škodlivých účinků volných radikálů, které způsobují chronická onemocnění a rakovinu. Má také antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, což vlastně znemožňuje růst špatných bakterií a plísní na pokožce uživatele tohoto oleje.

Protože je tento olej chemicky podobný přirozenému oleji naší pokožky zvaným maz, doplní ztracené složky mazu, o které pokožka přišla třeba kvůli používání mýdel a jiných čisticích prostředků.

Jojobový olej i na ekzém?

Je známo, že jojobový olej velmi dobře léčí rány. Pomáhá do určité míry obnovit poškozenou pokožku způsobenou ekzémem. A navíc má obsahuje hodně tzv. ceramidů, které doporučujeme v jakémkoli pleťovém mléku, zvláště pokud máte ekzém. Ale stále musíte používat jiné krémy pro účely hydratace, protože jojobový olej tuto práci neudělá.

Co jsou to ty ceramidy?

Ceramid je lipid (neboli tuk), který se nachází po celé lidské kůži, a je umístěn v horní části kůže spolu s dalšími dvěma lipidy, jako je cholesterol a volné mastné kyseliny. Ceramidy jsou hlavní bariérou kůže. Tato specifická vrstva zabraňuje vstupu chemikálií do pokožky a současně udržuje vodu uvnitř pokožky, vodu odpovědnou za vlhkost (obrázek níže).

Ceramidy a další tuky jsou v pokožce hodně důležité

Ceramidy a další tuky jsou v pokožce hodně důležité

Vědci zjistili, že lidé s ekzémem mají v této vrstvě v porovnání s lidmi s normální kůží výrazně nižší počet ceramidů. Jakékoli výrobky pro péči o pleť s ceramidy jsou tedy určeny k vyplnění chybějících ceramidů v pokožce trpící ekzémem.

Prosím, pochopte, že ne všechny zvlhčovače s ceramidy jsou vytvořeny stejně. Některé z nich jsou stále běžnými zvlhčovači bez ohledu na to, jak super mají obal nebo reklamu – pokud se cholesterol a volné mastné kyseliny nenacházejí v jeho složkách. Obnovení správného poměru ceramidů a dalších dvou lipidů je klíčem k udržení vlhkosti a funkce kožní bariéry.

Jojobový olej byl v mnoha kulturách tradičně používán jako bylinný lék na zažívací potíže a hojení ran. V současnosti se olej často používá v kosmetice, například v opalovacích krémech a zvlhčovačích, k úlevě od suché pokožky, ke zmírnění příznaků akné i v kombinaci s různými léčivy – tchajwanská studie z roku 2018 uvádí, že jojobový olej může pomoci vstřebávání léků do kůže.

Jak jojobový olej na ekzém používat?

Pokud máte nějaký produkt, který na ekzém používáte a neobsahuje jojobový olej, můžete do něj tento olej jednoduše přidat. Například přidání 5 až 6 kapek jojobového oleje do vašeho oblíbeného zvlhčovače vytvoří super zvlhčující pleťové mléko, kde může pomoci snížit “vločkovitost” a suchost vaší pokožky. Ještě lepší je, když jej smícháte i s jinými přírodními ingrediencemi nebo jinými éterickými oleji, jako je levandulový olej.

Pro dosažení nejlepších výsledků očistěte a osušte ruce a jemně vmasírujte jojobový olej do ekzémem postižených oblastí. Používejte jojobový olej třikrát denně, nebo podle potřeby, pro dosažení nejlepších efektů přidejte výživu. Ruce pak hydratujte.

Jak jsme uvedli, možná je i přímá aplikace jojobového oleje. Pro dosažení maximálních výsledků můžete použít čistý jojobový olej a aplikovat jej přímo na kůži. Můžete jej například použít jako náhradu za odstraňovač make-upu, kdy snadno odstraňuje oční stíny i rtěnku.

Poraďte se se svým lékařem nebo dermatologem před použitím jojobového oleje, pokud jste těhotná – žádné studie se totiž nezabývaly používáním jojobového oleje během těhotenství, ale teoreticky by to mělo být bezpečné. Děti by ho neměly používat ze stejného důvodu.

A malý tip na konec – pokud jojobový olej není z jakéhokoliv důvodu pro vás, můžete také zkusit heřmánkový čaj pro uklidnění příznaků ekzému. Čaj zmírňuje zánět, uklidňuje svědění a může dokonce zahojit poškrábané oblasti kůže.

Je zásadní, aby si pacient ekzém neškrábal, protože to dále poškozuje kůži a zhoršuje příznaky.

Tento krásně zlatý nosný olej se vsakuje do pokožky bez zanechání mastné pokožky a pomáhá zvlhčit i ty nejhlubší úrovně pokožky.

Zkusili jste jojobový olej na ekzém? Jak vám pomohl? Nebo máte jinou léčbu ekzému? Jakou? Poraďte našim čtenářům v komentářích pod článkem. Budeme rádi.

Co si dále přečíst o jojobovém oleji a ekzému?

Zdroj informací a studie o jojobovém oleji

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: , ,

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva