Jednoduché způsoby použití jojobového oleje pro vlasy, obličej a tělo 4.8/5 (15)



Jojobový olej má mnoho (někdy i docela překvapivé) způsobů použití.

Jojobový olej má mnoho (někdy i docela překvapivé) způsobů použití.

Výhody a použití jojobového oleje

Jojobový olej má už řadu let důležité místo v receptech na domácí kosmetiku a to především pro svoje úžasné hydratační vlastnosti. Řadíme jej mezi nejkvalitnější a nejvšestrannější olej pro péči o pokožku těla a vlasů.

Co je to vlastně jojobový olej?

Jojoba je kapalný vosk, který se velmi podobá přírodním olejům pokožky (kožnímu mazu). Jojobový olej tedy technicky vzato není olej, ale kapalný rostlinný vosk. Přesto pro svou konzistenci bývá jako olej označován. Pochází ze semena rostliny jojoba čínská (Simmondsia chinensis). Tato rostlina je původem z horkých a suchých oblastí USA, včetně jižní Kalifornie a Arizony, stejně jako některých části severního Mexika.

Jojoba je nejvíce známá pro své zvlhčující vlastnosti. Přitahuje vlhkost k pokožce, je velmi dobře vstřebatelný a tím dodává vlhkost bez pocitu mastnoty. Pomáhá také při výrobě kyselého pláště, čímž se vyrovnává pH, které chrání kůži před škodlivými bakteriemi.

Jojobový olej je neuvěřitelně stabilní ve srovnání s jinými rostlinnými oleji – díky svému chemickému složení prakticky nezežloutne. Pokud jej správně skladujeme, má téměř neomezenou trvanlivost a často je také využíván pro konzervaci kosmetiky. Jojobový olej je čirý a bez zápachu. To znamená, že jojobový olej je prostě nejlepší volbou pro naši pleť a také pro výrobu kvalitní zdravé kosmetiky.

Jojobový olej a trocha historie

I když domorodí Američané, zejména Apači používali jojobový olej k léčení kožních ran a zranění už od pradávna, moderní společnost využívá jojobu teprve asi od sedmdesátých let.

Přibližně 100 let byli právě kvůli oleji loveni Vorvani obrovští. Mléčně bílá substance, zvaná spermacet, která se nacházela v jejich hlavě, byla přetvořena na spermacetový olej, který byl zejména v 18. století velmi ceněn. Tento olej byl všestranně používán pro vše od kosmetiky po olejové lampy až po průmyslová mazadla. Když se tyto velryby staly pro masivní vybíjení ohroženými (někdy v sedmdesátých letech), lov velryb byl zakázán a jojobový olej se stal populárnějším.

Jojobový olej je podobný voskovitý olej s podobným složením, což z něj činí výbornou náhražku pro velrybí olej. Může být sklizen bez zabití ohroženého zvířete, což je opravdu velký benefit.

Dnes se v jihozápadní části USA využívá přibližně 40 000 hektarů pouštní půdy pro pěstování jojoby čínské na výrobu oleje. Vzhledem k tomu, že v takovém podnebí může být pěstováno jen málo dalších plodin, které jsou poptávány, je pěstování jojoby také velmi dobré pro naši Zemi (pokud se vše samozřejmě dělá udržitelným způsobem).

Osvědčené výhody jojobového oleje

Jak už jsme uvedli, jojobový olej je vynikající hydratační látka, což je důvodem, proč je složkou tolika kosmetických přípravků. Ale má však mnohé další výhody:

  • má protiplísňové, protizánětlivé a antibakteriální účinky
  • obsahuje vitamíny E & B-komplex, zinek, měď, selen, chróm a jód
  • působí jako antioxidant
  • účinný při hojení ran
  • má dlouhou životnost (stabilní na dobu jednoho roku nebo více)
  • je bezpečný pro místní použití pro většinu osob (včetně dětí)
  • obsahuje přirozený UV filtr 2 – 4, hodí se tedy skvěle pro péči o pleť po celý rok

Jojobový olej a jeho využití

Jojobový olej má mnoho (někdy i docela překvapivé) způsobů použití. Je fajn ho mít po ruce. Jak ho tedy můžete použít?

Moisturizer – hydratační přípravek

Jak bylo zmíněno, jojobový olej je úžasný hydratační přípravek a vstřebává se do pokožky tak, jako by byl její součástí. Vzhledem k tomu, že se podobá přirozenému kožnímu mazu a pomáhá regulovat produkci oleje, jojoba je skvělá pro mastnou, suchou ale i normální pokožku. Přidejte jej k domácí kosmetice nebo jej klidně použijte samostatně pro zvlhčení suché pokožky nebo vyrovnání rovnováhy oleje na obličeji. Tento olej může být také účinně použit při boji s vráskami nebo striemi.

Jojobový olej se dá použít i na odličování.

Jojobový olej se dá použít i na odličování.

Odličovač, odstraňovač makeupu

Protože jojobový olej je svým složením tak blízko kožnímu mazu a neucpává póry, je to vynikající způsob, jak odstranit make-up bez vysušení pokožky. Naneste několik kapek jojobového oleje na bavlněný tampon a můžete odličovat. Super věc.

Vyvažuje mastnotu

Může se zdát divné, že byste měli použít olej na mastnou pleť, ale opravdu to funguje. Jojobový olej totiž funguje dvěma způsoby. Dokáže olej na sebe navázat a odstranit, ale zároveň také působí na hydrataci pokožky tak, aby mazové žlázy neprodukovaly maz tak rychle.

Když je kůže vysušená z nadměrného umývání, mazové žlázy produkují podstatně více mazu. Je zřejmé, že to může způsobit začarovaný cyklus mastné pokožky. Jojobový olej pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu, snižuje její mastnost a vyrovnává pokožku.

Balzám na rty

Protože je tak zvlhčující, jojobový olej lze použít jako zvlhčovač také na rty. Je to běžná složka domácích balzámů na rty, ale může být použita sama o sobě. Pro vytvoření rychlého domácího balzámu na rty potřebujete trochu roztaveného kakaového nebo bambuckého másla smíchaného s jojobovým olejem. Směs pak zchlaďte a v nějaké nádobě ji pak můžete uchovávat.

Léčba problémů pleti

Kožní stavy, jako je ekzém a psoriáza, jsou často doprovázeny suchou kůží a zánětem. Jojobový olej dobře funguje tak, aby hydratoval pokožku a zmenšoval zánět. Může také pomoci při boji proti mykózovým infekcím, které často vznikají právě při porušení kožní bariéry.

Tento olej je i na vlasy

Jojoba je všestranná a léčivá. Zejména na často se zacuchávající kudrnaté vlasy může jojobový olej působit skoro jako zázrak. Může také pomoci při léčbě lupů při vmasírování do pokožky hlavy během mytí. Tento hydratační olej je také ideální pro jemné dětské vlásky a může působit také velmi dobře jako olej na výživu vousů pro mužskou část v rodině.

Ochrana proti slunečnímu záření

Obvykle není dobrý nápad použít olej jako ochranu před spálením na slunci, protože může zachycovat teplo uvnitř, ale jojoba je technicky vosk, takže nezpůsobuje stejný problém. Vosk jako jojobový olej nebo včelí vosk může skutečně chránit kůži. Jojoba také obsahuje vitamín E, který pomáhá léčit pokožku před spálením, zatímco ji chrání.

Ošetření bradavic a plísní

Je to také úžasný antifungicidní (protiplísňový) olej, který pomáhá léčit a předcházet pachům a houbovým infekcím, které se vyskytují nejčastěji na nohou. Dále efektivně řeší i bradavice a plísně nehtů. Používejte několik kapek na problémové místo 2 až 3 krát denně.

Léčba akné

Zanesené póry jsou nejčastější příčinou akné a černých teček a i v tomto případě může jojobový olej pomoci. Vzhledem k tomu, že neucpává póry, ale může pomoci odstranit přebytečný olej a nečistoty, je tento olej ideální metodou, jak zlepšit stav k akné náchylné pokožky. Protože pomáhá urychlit regeneraci buněk, může také pomoci vyléčit jizvy spojené s akné.

Perfektní na citlivou dětskou pokožku

Vzhledem k tomu, že jojobový olej je léčivý, a jako takový i bezpečný, je to skvělá volba pro pokožku malých dětí. Použijte několik kapek, pokud chcete odstranit dětskou seboreu, čili šupinky tvořící se na povrchu hlavičky anebo můžete přidat pár kapiček tohoto oleje do koupelové vody, abyste krásně hydratovali jemnou dětskou pokožku.

Masážní olej

Tento hydratační olej je také skvělým pomocníkem při masáži. Když smícháte jojobový olej s pár kapkami vašeho oblíbeného éterického oleje, dostanete výborný masážní přípravek.

Jak vybrat kvalitní jojobový olej

Vzhledem k tomu, že jojobový olej získává na popularitě, není neobvyklé, že ho najdete v místním obchodě se zdravou výživou nebo dokonce v obchodě s potravinami (pokud má část přírodní kosmetiky), či v lékárně. Nicméně je dobré dbát při výběru na kvalitu.

Jojobový olej by tedy měl být:

  • 100% organický – Kůže je největším orgánem těla a vše, co na ni naneseme je do jisté míry absorbováno
  • lisovaný za studena – lisování za studena zajišťuje, že olej neztratí žádnou z jeho příznivých vlastností.
  • 100% čistý – neplaťte za olej, který je namíchán s jinými oleji nebo nekvalitním rafinovaným jojobovým olejem. Ujistěte se, že koupený jojobový olej je 100% (lisovaný za studena) jojobový olej.

A o vy? Na co používáte jojobový olej vy? Budeme rádi za komentáře.

Co si dále přečíst o jojobovém oleji?

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Hodnocení příspěvku

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva