Esenciální olej Kmín (Cuminum cyminum) – účinky, vlastnosti, kontraindikace 4.77/5 (13)

Kmín kvete bílými až růžovými, paprskovitými květy. Kvete v červenci.

Popis esenciálního oleje Kmín (Cuminum cyminum)

Botanický název kmínu je Cuminum cyminum. Patří do čeledi Apieaceae (miříkovité). Planě roste v Evropě a střední Asii, nejčastěji na loukách a pastvinách. Pro terapeutické a komerční použití se pěstuje hlavně v Německu, Nizozemsku, Polsku a Egyptě. Je to jednoletka. Vzrůst kmínu se pohybuje od 10 do 30 cm. Má lysé listy, dlouhé, složené, rozvětvené, tmavě zelené.

Kvete bílými až růžovými, paprskovitými květy. Kvete v červenci. Zralá semena kmínu jsou velmi aromatická, měří 3 až 6 mm. Esenciální olej se získává ze sušených a rozdrcených semen kmínu prostřednictvím destilace vodní parou. Vyrábí se ve Francii, Egyptě, Indii a Španělsku. Pro destilaci 1kg esence je potřeba 33 kg rostlinného materiálu.

Esenciální olej kmín působí baktericidně, lze ho používat pro léčby průjmů či vnitřních bakteriálních infekcí v tlustém střevě, žaludku, močovém traktu. Odstraňuje plyny ze střev, eliminuje jejich vznik a zabraňuje nadýmání. Pomáhá při trávení, ale je nutné dodržovat nízké dávkování. Vysoké dávky mohou naopak vyvolat nevolnosti a zvracení. Podporuje produkci žluči a stimuluje chuť k jídlu. Působí jako diuretikum a potopudný prostředek, čímž reguluje zadržování vody v těle.

Snižuje krevní tlak, zlepšuje autoimunitu. Působí jako zahřívač, mírní svalové bolesti a problémy pohybového aparátu. Kmín je dobrým společníkem při tom, když trpíte různými druhy křečí, bolesti. Napomáhá průchodnosti respiračního systému, odhleňuje.

Udržuje pravidelnost menstruačního cyklu, pomáhá mírnit projevy menopauzy. Lze jej v malých dávkách využívat i jako afrodiziakum např. ve směsích s citrusy. Jeho pozitivní účinky na libido dosvědčuje fakt, že se používal do “nápojů lásky”. Funguje jako tonikum u poruch nervů, při stresu a úzkostech. Udržuje v kondici svaly, respirační i krevní oběh.

Esenciální olej kmín také působí proti emočním blokádám, ve směsi s kadidlem odplavuje negativní myšlení. Má příznivý vliv na bolesti hlavy a migrény nervového původu. Působí pozitivně proti nespavosti a navozuje meditativní stavy. V kosmetice se moc nepoužívá, ale díky své zemité vůni je široce zastoupen v mužských parfémech.

Botanický název: Cuminum cyminum
Čeleď: Apieaceae (miříkovité)
Destilovaná část rostliny: Semena
Země původu: Evropa, Asie
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace

Obsah účinných látek v kmínovém esenciálním oleji

Terpenické aldehydy (30-40%): alfa-terpinen-7-al, gamma-terpinen-7-al, monoterpeny (30-60%): alfa-terpinen, beta-pinen, para-cymen, gamma-terpinen, aromatické aldehydy (30-40%): kuminaldehyd, seskviterpeny.

Hlavní vlastnosti kmínového esenciálního oleje

Je vhodný jako:

  • karminativum,
  • tonikum zažívacího systému,
  • protizánětlivý a analgetický prostředek,
  • působí proti křečím,
  • uklidňuje CNS.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Jemně žlutá, průhledná kapalina
Aroma: Jeho vůně je kořeněná, zemitá.

Účinky kmínového esenciálního oleje

Kmínový esenciální olej je vhodný při:

  • kolitidách
  • ⭐ revmatických potížích
  • ⭐ bolestech pohybového aparátu
  • stresu a úzkostech
  • nespavosti
  • ⭐ virových infekcích
  • zácpě
  • nedostatečné chuti k jídlu

Kontraindikace tohoto esenciálního oleje

Nepoužívat v těhotenství, při kojení, u dětí do šesti let věku. Je vhodný při porodu. Bývá dobře snášený a je jedním z prostředků k redukci celulitidy.

Je ale fototoxický (nemělo by se po jeho použití chodit nejméně po dobu osmi hodin na přímé slunce), měl by být používaný v nízkých dávkách, v silných koncentracích způsobuje nevolnost a bolesti hlavy. Neužívat vnitřně, nepřidávat do koupele. Může dráždit citlivou pokožku.

Při použití do aromalampy nebo difuzéru nakapejte maximálně 2 kapky, nechejte odpařovat maximálně půl hodiny denně.

A co vy? Používáte kmínový éterický olej? Budeme moc rádi za komentáře.

A co si dále přečíst o kmínu a esenciálních olejích?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií pět let, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva