Esenciální olej Cypřiš (Cupressus sempervirens) – účinky a kontraindikace 4.82/5 (11)



Jeho působení je velmi prospěšné při křečových stavech, je antispetický, působí dobře na průdušky (astma, bronchitida, černý kašel) a jako tonikum krevního oběhu, je diuretický, používá se jako střevní a nervové tonikum, podporuje funkci jater, má posilující účinek na krevní oběh, zlepšuje imunitu (třeba u pylových alergií).

Jeho působení je velmi prospěšné při křečových stavech, je antispetický, působí dobře na průdušky (astma, bronchitida, černý kašel) a jako tonikum krevního oběhu, je diuretický, používá se jako střevní a nervové tonikum, podporuje funkci jater, má posilující účinek na krevní oběh, zlepšuje imunitu (třeba u pylových alergií).

Popis esenciálního oleje z cypřiše

Cypřiš (Cupressus sempervirens), původem z jižní Evropy, je stálezelený strom čeledi Cupressaceae (cypřišovité), který může dorůstat do výšky až 40 metrů. Má jemné, složené, neostré, větvené jehličí, dlouhé 2-6 mm. Z jehličí se destiluje esenciální olej.

Plody cypřiše jsou kulaté nebo vejčité samčí i samičí šišky. Samičí šišky dozrávají osmnáct až dvacet čtyři měsíců po opylení. Cypřišový esencilní olej se často doporučuje pro oběhové patologie. U ženských poruch, jako jsou projevy menopauzy nebo dysmenorea. Díky svému obsahu pinenů, δ3-karenu je olej citlivý na oxidaci, oxidovaný esenciální olej zvyšuje riziko senzibilizace.

Používá se buď jako inhalační olej pomocí difuzéru nebo aromalampy. Přidává se do masážních směsí hlavně pro podporu oběhového systému, při hemeroidech nebo křečových žilách, působí jako analgetikum u bolesti svalů nebo kloubů.

Napomáhá uvolnit projevy premenstruačního syndromu, působí jako tonikum dýchacích cest, odhleňuje a usnadňuje vykašlávání, působí proti projevům infekcí. Nesmí se používat ve velkých dávkách kvůli potenciálu neurotoxocity. V kosmetice se používá jako prostředek proti celulitidě.

Botanický název: Cupressus sempervirens
Čeleď: Cupressaceae (cypřišovité)
Destilovaná část rostliny: Jehličí a větvičky
Země původu: Francie, Španělsko a další evropské země, hlavně Středomoří
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace jehličí.

Obsah účinných látek v esenciálním oleji z cypřiše

Monoterpeny: alfa-pinen (20-50%) δ3-karen (12-25%) limonen, seskviterpenol: cedrol (2-7%), další složky: seskviterpeny.

Hlavní vlastnosti esenciálního oleje z cypřiše

  • proti bolesti svalů a kloubů
  • protizánětlivý
  • celkově analgetický
  • oběhové tonikum
  • proti otokům
  • premenstruační tonikum
  • tonikum dýchacího systému

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Průhledná tekutina až jemně nažloutlé barvy
Aroma: Jemné, zelené, dřevité.

Kdy je esenciální olej z cypřiše vhodný?

  • respiračních onemocněních
  • bolestech svalů a kloubů
  • při syndromu těžkých nohou
  • při otocích
  • při potížích oběhového systému
  • při ženských poruchách jako PMS

Kontraindikace

Při použití v aromalampě nebo difuzéru inhalujte maximálně 30 minut denně, u dětí 15 minut. Není vhodný pro děti do deseti let věku, těhotné a kojící ženy.

Nepoužívejte ve vysokých dávkách ani dlouhodobě, maximálně po dobu deseti dnů. Při nedodržení terapeutických dávek může způsobit bolest hlavy, nevolnost, zvracení nebo průjem. Při míchání do nosného oleje nakapejte maximálně 5 kapek na 50 ml nosiče. Neužívejte vnitřně, vždy řeďte do nosného oleje, může způsobit alergickou reakci.

Nekapejte do vody, určenou pro celkovou lázeň těla, lze použít pro inhalaci z nádoby s vodou při nachlazení, do nádoby nakapejte maximálně 2 kapky a následně neinhalujte více než po dobu deseti minut. Neaplikujte na poškozenou pokožku nebo sliznice.

Není vhodný u hormonálně závislých onkologických onemocnění (děloha, vaječníky, prasa, varlata, a také rakovině střev). Nepoužívat při epilepsii a fibromu nebo mastózy prsu, při anamnéze křečových poruch.

A co vy? Používáte esenciální oleje pro své zdraví? Budeme rádi za komentáře pod článkem.

Co si dále přečíst o esenciálních olejích?

Zdroje článku a studie o oleji z cypřiše

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autorem článku je naše redakce

Pavlína Klaudová (více o nás)

 

Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií pět let, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva