Esenciální olej ze smrku černého – účinky a kontraindikace 4.85/5 (13)



Esenciální olej ze smrku černého - účinky a kontraindikace

Popis esenciálního oleje ze smrku černého

Černý smrk je jehličnatý strom, najdeme ho hlavně ve Spojených státech a Kanadě. Je jedním z mnoha druhů smrku (je jich známo kolem 40). Vykazuje se zvláštní odolností vůči nízkým teplotám. Roste zejména na horských svazích a rašeliništích, jeho výška se pohybuje od 6 do 8 metrů, roste-li v extrémních klimatických podmínkách.

V mírnějším prostředí může dorůstat do výšky 20 metrů. Tento jehličnan má šedohnědou kůru a jehličky s tupými špičkami. Jeho plody jsou červenohnědé kuželovité šišky, asi 4 cm vysoké.

Tradičně se esenciální olej smrk černý používá hlavně jako respirační tonikum, analgetický prostředek při potížích pohybového aparátu. Při celkovém vyčerpání, je potopudný a močopudný, používá se buď lokálně, zředěný v rostlinném oleji anebo pomocí inhalace z aromalampy nebo difuzéru.

Kosmetické použití je vhodné pro ošetření různých kožních mykóz, psoriázy nebo akné.

Botanický název: Picea mariana
Čeleď: Pinaceae (borovicovité)
Destilovaná část rostliny: Jehličí a větvičky
Země původu: Kanada
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace jehličí

Obsah účinných látek v tomto oleji

Monoterpeny (50%): kamfen, alfa-pinen, delta-3-karen, limonen, myrcen, santen, sabinen, tricyklen, terpenové estery (44%): bornylacetát, další chemické složky: monoterpenoly, seskviterpeny, seskviterpenoly.

Hlavní vlastnosti oleje ze smrknu černého

  • antibakteriální
  • protizánětlivý
  • obecné tonikum
  • podobný hormonu kortizonu
  • fungicidní
  • antispazmodický
  • proti parazitům
  • mukolytikum

Vzhled a organoleptické vlastnosti:

  • Průhledná tekutina až jemně nažloutlé barvy
  • Aroma: Pryskyřičná, svěží, dřevitá, s lehce ovocnými tóny.

Vhodný při:

  • respiračních onemocněních
  • fyzické únavě
  • při rekonvalescenci
  • kožní a jiné mykózy
  • kožní a střevní parazitózy
  • akné, psoriáza, ekzém
  • potíže pohybového aparátu

Kontraindikace esenciálního oleje z černého smrku

Při použití v aromalampě nebo difuzéru inhalujte maximálně 30 minut denně, u dětí 15 minut. Není vhodný pro děti do šesti let věku, těhotné a kojící ženy.

Nepoužívejte ve vysokých dávkách ani dlouhodobě, maximálně po dobu deseti dnů. Při míchání do nosného oleje nakapejte maximálně 5 kapek na 50 ml nosiče. Neužívejte vnitřně, vždy řeďte do nosného oleje, může způsobit alergickou reakci. Nekapejte do vody, určenou pro celkovou lázeň těla, lze použít pro inhalaci z nádoby s vodou při nachlazení, do nádoby nakapejte maximálně 2 kapky a následně neinhalujte více než po dobu deseti minut.

Neaplikujte na poškozenou pokožku nebo sliznice. Nevhodný při hormonálních poruchách nebo mastóze. Jeho působení je podobné hormonu kortizonu.

Co si dále přečíst o esenciálních olejích?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Tým rehabilitace.info (více o nás)

     

    Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva