Sponzorováno

Zimní sporty a zdraví – jaké sporty přijdou vhod? 4.85/5 (13)

Zimní sporty a zdravíLéto je u mnohých z nás oblíbené nejenom pro celkem vysoké teploty a příjemné počasí, ale i pro možnost celé řady sportovních aktivit. Láká běh, jízda na kole, plavání na venkovních vodních plochách, i celá řada dalších aktivit. Co ale v zimě, kdy teploty padají pod bod mrazu a venkovní počasí je spíše chmurné a zatažené? Pokud chcete i během zimy zůstat ve formě, podívejte se s námi na několik tipů, které vás rozhodně nezklamou.

Hitem jsou i v zimě klasické indoor aktivity

Začít rozhodně musíme klasikou, a to v podobě celé řady oblíbených indoor aktivit, které jsou nejenom v posledních letech velkým hitem. Jejich charakteristikou je to, že se neodehrávají venku, ale třeba v menších tělocvičnách, stejně jako se mohou odehrávat třeba v různých sálech jednotlivých fitness center. Pokud se podíváme na několik nejzajímavějších a také nejvyhledávanějších aktivit, zcela určitě sem patří:

  • Aerobik
  • Zumba
  • Jumping nebo alpinning
  • Pro pány pak klasicky fotbálek, florbal nebo basket

Zajímavostí jednotlivých možností je určitě to, že je můžeme zahrnout do segmentu aerobních cviků, v rámci kterých výrazně zvýšíme tep našeho těla, díky čemuž dojde k efektivnímu spalování tuků. Dále nezapomínejme také na to, že výhodou je i to, že jde o skupinové aktivity. Jenom málokterý z nás by před ostatními cvičení vzdal, nebo příště nepřišel. I tato hrdost může vést k tomu, že se na dané cvičení rozhodně nevykašlete. Navíc samotné ceny jednotlivých lekcí nejsou nijak vysoké, stejně jako potěší to, že vám stačí jenom sportovní oblečení a kvalitní obuv.

Zkusit můžete i posilovnu

Ta už je určená spíše těm, kteří jsou víceméně spokojené se svou podstavou, přičemž jejich cílem je hlavně její celkové vyrýsování. A to znamená snahu o klasické posilování, díky čemuž jsou zapojovány a namáhány určité svalové skupiny. Výsledkem toho je jejich růst, který následně vede k tomu, že se tělo začíná mnohem rychleji rýsovat do své ideální podoby. I tato aktivita má samozřejmě vliv na spalování tuků, ale rozhodně ne tak dobrý, jako v případě aerobních aktivit.

Jste žena a bojíte se do posilovny? Dnes už kromě klasických fitness center existují i taková, která jsou zaměřená výhradně na cvičení pro ženy. A to jak s ohledem na nabídku jednolitých strojů, tak s ohledem na kolektiv, nebo na pomoc trenérek, které přesně znají požadavky a cíle jednotlivých návštěvnic.

Sponzorováno

Plavecký bazén nezklame

Plavání nemusí být oblíbenou aktivitou jenom v létě. Může být skvělou volbou také v zimě. A určitě kvůli tomu nemusíte trénovat otužování. Je celá řada větších i menších měst, která už mají své plavecké bazény. A právě sem je možné si jít zaplavat. U většiny z nich platí, že veřejnost je zde vítána v podstatě každý den. Lákadlem jsou i celkem nízké ceny, stejně jako možnost využívat doprovodných služeb, jako jsou třeba vířivky, stejně jako pára, nebo sauna.

Plavání je navíc jako sportovní aktivita doporučována hlavně těm, kteří trpí větší nadváhou. Tím důvodem je přirozeně to, že voda dokáže nadnášet. Díky tomu nedochází k jakkoliv nadměrnému zatěžování kloubů, díky čemuž můžete mít jistotu, že tuto aktivitu hravě zvládne i váš pohybový aparát.

Vyrazte také na hory

Co je naším posledním tipem, který je spojený se zimními aktivitami, které vám pomohou k lepší fyzičce, ale i k lepší postavě? Je to možnost vyrazit na hory. Nabízejí se nejenom česká pohoří, ale třeba i možnost vyrazit do Alp nebo Dolomit. A proč zmiňujeme právě hory? Jelikož hlavními aktivitami, které lze můžete realizovat, jsou tyto čtyři:

  • Sjezdové lyžování
  • Snowboarding
  • Běžecké lyžování
  • Nordic walking

I když vám může na první pohled připadat, že jde o aktivitu spíše odpočinkovou a relaxační, rozhodně tomu tak není. Když se podíváme blíže, je třeba říci, že během každého sportu můžete nejenom posilovat své tělo, ale dochází také ke zvyšování tepové frekvence a ke spalování tuků. A to v podstatě jenom proto, že jedete z kopce a snažíte se o správnou techniku spojenou s vedením oblouku. Navíc pobyt na horách může mít vliv i na to, že se vám bude díky čistšímu vzduchu i lépe dýchat. Pozor ale na nadmořskou výšku, jelikož případný nedostatek kyslíku může být během sportovní aktivity poměrně velký problém. I na to tedy doporučujeme myslet.

Sponzorováno

Toto je pochopitelně jen krátký výčet možných sportů, které můžete v zimě provozovat. Pamatujte, že ať už si vyberete jakýkoliv zimní sport, je super, že se hýbete a jste aktivní. To se rozhodně počítá! Tělo se vám odmění zdravím.

A dále si přečtěte

A co si ještě přečíst o zimním sportování?

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Tým rehabilitace.info (více o nás)

     

    Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva