Sponzorováno

Jaké účinky a výhody pro zdraví nabízí surfing? Je jich dost 4.76/5 (21)

Surfing určitě vyzkoušejte, zamilujete si ho.

Surfing určitě vyzkoušejte, zamilujete si ho.

Ne každý z nás má tu výhodu, že žije v blízkosti moře nebo oceánu a je schopen jít si sem tam zasurfovat. Pro nás pro Čechy je to ještě horší. Přístup k moři moc nemáme. Ale často jezdíme k moři na dovolenou. A u moře můžeme vyzkoušet nové sporty. Ty, které se u nás dělat moc nedají. A jedním z nich je i surfing. Sport nám známý spíše z televize, třeba z legendárního seriálů Pobřežní hlídka.

V tomto článku vás zkusíme přesvědčit o tom, že zkusit tento sport na dovolené je prostě skoro nutností. Surfing je sport zábavný a především i zdravý. Je to extrémně zábavná rekreační činnost, která má svou vlastní kulturu a nabízí řadu zdravotních a fitness výhod.

Zde je několik zdravotních výhod, kvůli kterým surfing určitě zkuste.

1. Je super pro kardiovaskulární zdraví a pro zdraví srdce

Surfování je skvělé kardio cvičení, které využívá především svaly horní části těla (k vyšvihnutí se na prkno a podobně), a svaly na nohou, které surf vedou. Vzhledem k tomu, surfování zahrnuje také pádlování rukama, poskytuje intenzivní procvičení pro celou horní část těla. A věřte, že pádlování proti vlnám vyžaduje hodně úsilí. Takže se opravdu pěkně procvičíte.

2. Super pro duševní zdraví

Každé tělesné cvičení, a zejména něco tak zábavného jako je surfování, je perfektní pro duševní zdraví – pro uvolnění mysli. Surfing skvěle pomáhá vyrovnat negativní účinky stresu. Prostě na vše negativní zapomenete, jste jen vy, prkno a moře. Nic víc.

3. Dostanete vitamín D

Vitamín D, který se vám dostane díky svitu slunce, je nezbytný pro silné kosti, protože reguluje množství vápníku a fosforu v krvi. Vitamin D také pomáhá regulovat růst kožních buněk. Pokud budete pár hodin surfovat, dostanete tohoto vitamínu až až. A tělo vám za něj poděkuje.

4. Budete mít lepší spánek

Četné studie ukazují, že pravidelné cvičení, včetně surfování, zvyšuje pozitivní dopady spánku. Prostě se vám pak lépe spí. A to o dost. Spánek je důležitý, protože umožňuje, aby se vaše svaly regenerovaly, a přiznejme si, že není nic tak úžasného, jako skvělý pocit probuzení v dopoledních hodinách po předchozím sportovním dni.

5. Procvičení středu těla

Surfování posiluje střed těla, nohy a obecně skvěle rozvíjí vaše tělo prostřednictvím neustále se měnícího pohybu. Na základě aktivity může osoba o váze 80 kg spálit při surfování po dobu 30 až 60 minut nějakých 130 -260 kalorií. A to se počítá.

6. Surfování je skvělé pro posilování svalů

Pádlování rukama posiluje svaly na zádech a ramenou – díky surfingu můžete získat pevné a silné nohy a vybudovat, silné svaly středu těla. Prostě posílíte komplet svalstvo v celém těle. Po surfování budete cítit i ty svaly, o kterých jste ani nevěděli, že je máte.

7. Zlepšíte si rovnováhu

Jednou z nejlepších výkonových výhod spojenou se surfováním je zlepšení vaší rovnováhy. Abyste zůstali na surfu, musíte mít opravdu dobrou schopnost udržet si rovnováhu. Tato dovednost pak přirozeně přechází do každodenního života.

8. Zlepšená flexibilita

Surfování může také pomoci zvýšit vaši flexibilitu, která vám nejen pomůže stát se lepším surfařem, ale může také pomoci při prevenci zranění na surfovém prkně i mimo něj. Budete rychlejší, hbitější a budete rychleji na vše reagovat. A to se hodí, ne?

Sponzorováno

9. Získáte pocit extrémního potěšení a sebeuspokojení

Surfování není úplně nejjednodušší sport. Chce to čas, odhodlání a vytrvalost, aby bylo možné se naučit dobře surfovat. Ale jakmile tuto překážku překonáte, odměna je doslova obrovská. Nebudete se těšit pouze na všechny zmíněné fyzické a duševní výhody, které surfování nabízí, ale také budete chtít dosáhnout dalších cílů, které se v určitém okamžiku zdají být nedosažitelné. To vám ve finále přinese novou radost do života. Budete se cítit lépe. A o tom by měl život přeci být.

10. Stres? Ten zmizne

Pokud máte hodně stresu v práci nebo doma, surfování poskytuje možnost, jak uvolnit všechen stres. Ten se rozplyne v moři, ne vlnách. Stres si prostě ani na prkno nemůžete vzít. Jakmile si na surf lehnete nebo se na něj postavíte, hned na své problémy zapomenete. Vaše hlava se uvolní a vy uslyšíte jen krásné šumění moře.

11. Efektivně spalujete kalorie

O tom už byla v tomto článku řeč. Je obtížné se dopočítat k nějakému k přesnému číslu, přesné hodnotě, kolik kalorií spálíte. Hodně to závisí na intenzitě vašeho sportování. Ale platí těch 130 -260 kalorií za hodinku surfování. Bez ohledu na postavu je prostě super se sebrat a jít něco dělat, než doma sedět na zadku!

12. Studená voda vám jen prospěje

Pravidelné koupání ve studené vodě má až neuvěřitelný přínosy pro vaše tělo. Podporuje pocit povzbuzení díky uvolnění stresových hormonů. Studená voda je velmi protizánětlivá a může zmírnit napětí, bolesti hlavy a jiné bolesti.

13. Super pro vaši pokožku i vlasy

Slaná voda je přírodní exfoliant, detoxuje tvář od znečišťujících látek získaných z produktů, chemikálií a znečištění z městského prostředí. Sůl také působí jako exfoliant na pokožku hlavy a vlasy, které účinně přirozeně čistí od kořínků až ke konečkům vlasů. Mořské řasy a slaná voda jsou používány ve většině produktů pro péči o pleť, ale vy jdete přímo kde zdroji! K mořské vodě.

14. Poznáte lidi a navážete nové kontakty

O tom to také je. Určitě doporučujeme pro první hodiny na surfu využít nějakého instruktora. Tím poznáte nové lidi. A jak jistě víte, sociálno hraje velkou roli v našem zdraví. Člověk nebyl zrozen pro to, aby byl sám, ale aby byl ve skupině, v tlupě. Takže tím, že potkáte nové lidi, děláte dobro svému tělu.

Zajímavosti o surfingu

Toto o surfingu určitě nevíte:

  • První surf byl popsán někdy v roce 1778 kapitánem Jamesem Cookem, když viděl, že ho používají chlapci na Havaji. Cook napsal: „Nemohl jsem si pomoci a stále jsem musel koukat na toho muže, který plul tak rychle a tak hladce po moři.“
  • První oficiální soutěž v surfingu se konala v Corona del Mar v Kalifornii v roce 1928.
  • Na univerzitě v Plymouthu ve Velké Británii existuje od roku 1999 obor „Surf Science and Technology“.
  • Rekord pro nejdelší jízdu na surfu je 3 hodiny, 55 minut, kterou v roce 2011 stanovil panamský surfař Gary Saavedra.
  • U surfařů je osoba, která jen visí na pláži a předstírá, že je surfař, nazývána „hodad“.
  • Nejvyšší dosud zaznamenaná vlna způsobená větrem, měla výšku 29,1 m.
  • Největší zaznamenaná vlna byla měla však asi 529 metrů! To je vyšší než Empire State Building! Tato mega-tsunami se stala v roce 1958 v Lituya Bay v jižní Aljašce a Bill a Vivian Swanson byli ti nešťastní (nebo privilegovaní?), kteří ji viděli vlastníma očima z jejich rybářské lodi.
  • Největší počet lidí, kteří stáli na jednom surfovém prkně byl 47.
  • V surfování soutěží dokonce i psi!

A co vy? Zkoušeli jste někdy surfovat? Zkuste to alespoň na dovolené. Najdete si k tomuto sportu cestu, a pak na rybníku nebo přehradě ve vašem bydlišti můžete zkusit i paddleboarding, to je takové české surfování.

A co si ještě přečíst?

VIDEO: JAK SE (NA)UČIT SURFOVAT? | mých 7 a více tipů

Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky: ,

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva