Marulový olej – jaké má účinky a na co se používá? 4.8/5 (15)



Marulový olej ukrývá obrovské množství vitamínu C a mnoha dalších významných antioxidantů.

Marulový olej ukrývá obrovské množství vitamínu C a mnoha dalších významných antioxidantů.

Co je marulový olej?

Ovocný strom marula (Sclerocarya birrea) pochází z některých částí jižní Afriky. Stromy rostou divoce a byly kdysi ¨hodně vzácné, ale v dnešní době s již spíše pěstují.

Marulový olej pochází z jadérek plodů marulovníku namibijského. Tento strom dává žluté plody o velikosti švestky, z jejichž šťávy vzniká takzvaný “omaongo”.

Druh Sclerocarya birrea, široce rozšířený v sezónně suchých oblastech subsaharské Afriky, poskytuje domorodcům mnohostranný užitek. Plody jsou využívány jako ovoce a také poskytují potravu množství různých divokých zvířat. Slouží také k výrobě likéru, Amarula Cream. Rostlina má význam i v domorodé medicíně a kůra slouží k výrobě provazů.

Kdysi byl strom marula považován za posvátný a ve starověku byl spojen s plodností a šťastným manželstvím. Předpokládalo se, že kvašené ovoce stromu marula intoxikuje slony, kteří zřejmě zbožňují jeho lahodnou chuť stejně jako lidé. Mnoho částí stromu marula se používá jako přísada do potravin a tradiční medicíny v takřka celé Africe. Ovoce marula je vlastně tvrdý hnědý ořech s bílými semínky (jadérky) v jádru.

Marulový olej (či marula olej) se primárně extrahuje z těchto jader, ale lze jej také získat z vnější skořápky ořechu. Marulový olej je bohatý na bílkoviny a snadno se vstřebává, což z něj činí účinný olej pro ošetření pokožky a vlasů.

Vůně marulového oleje

Marulový olej se používá jako základní látka v parfémech, tělových mlécích a mýdlech. Má ovocnou, květinovou vůni s teplým, ořechovým podtónem.

Výhody a účinky marulového oleje

Marulový olej je na scéně kosmetických olejů relativním nováčkem. Ale nyní patří mezi nejnovější kosmetické hity. Díky své lehké struktuře a hydratačním vlastnostem z něj oblíbený prostředek pro ošetření pokožky, vlasů a nehtů.

Marula olej se používá jako přísada do široké škály kosmetických přípravků. Lze jej také zakoupit jako éterický olej. Mezi užitečné látky v něm patří:

  • aminokyseliny L-arginin a kyselina glutamová, které mají hydratační vlastnosti + působí proti stárnutí
  • mastné kyseliny, včetně kyseliny palmitové, stearové, olejové a myristové, které mají zvláčňující a zvlhčující účinky
  • antioxidanty, jako jsou fenolové sloučeniny a vitamíny E a C, které bojují proti volným radikálům a mohou zabránit poškození kůže způsobené ultrafialovými paprsky slunce a znečištění

Na co se dá marulový olej použít?

Marula olej na obličej

Protože marula olej je lehký, snadno se vstřebává. Díky tomu je účinným zvlhčovačem pro suchou nebo stárnoucí pleť. Může být prospěšný i pro vyhlazení a změkčení jemných linek, prevenci strií a udržení pokožky hydratované a dobře vyživené. Je to také účinný zvlhčovač rtů.

Neexistují žádné vědecké důkazy, které by naznačovaly, že marula olej je prospěšný pro nějaké kožní onemocnění, jako jsou ekzémy a psoriáza. Neoficiální důkazy však poukazují na jeho schopnost snižovat podráždění, svědění a suchost spojené s těmito stavy.

Marulový olej na akné

Marula olej je dobrým zvlhčovačem pro mastnou pleť a léčbu akné, protože je nemastný.

Má také antimikrobiální vlastnosti a může být účinný proti bakteriím, které přispívají k tvorbě pupíků a černých teček.

Marulový olej na vlasy

Marula olej může pomoci vyživovat vlasy od kořínků po konečky, aniž by byl příliš mastný. Olej má vlastnosti hydratační, zvlhčující a okluzivní (zabraňující ztrátě vody), takže je prospěšný pro suché, kudrnaté nebo křehké vlasy.

Marulový olej na nehty

Marula olej účinně udržuje nehtová lůžka a kutikuly vláčné. To může pomoci snížit výskyt bolestivé popraskané kůže kolem nehtů.

Jak používat marulový olej

Marula olej má široké možnosti použití. Nejčastěji se používá takto:

V šamponu

Existuje mnoho šamponů, které obsahují marulový olej. Můžete také přidat několik kapek čistého, za studena lisovaného marulového oleje do svého oblíbeného šamponu, nebo ho použít jako ošetření před šamponem. Vše je možné a vlasy vám poděkují.

Jako vlasový kondicionér

Marulový olej může být vtírán do konců vlasů, aby pomohl eliminovat rozštěpené konce a suchost. Můžete také vmasírovat do pokožky hlavy, abyste snížili výskyt lupů. Zkuste si jej před tepelným stylingem vmasírovat přes celou hlavu, nebo jej použijte jako ošetření proti krepatění, než se vydáte do vysoké vlhkosti nebo deště.

Hydratační krém na obličej

Ať už je vaše pokožka mastná nebo suchá, marulový olej lze použít jako denní a noční zvlhčovač. Několik kapek to hravě zvládne. Vzhledem k tomu, že se rychle vstřebává, lze jej aplikovat před použitím make-upu.

Pleťové mléko

Marulový olej lze použít jako celkový kondicionér pokožky těla. Zkuste ho použít hned po koupeli. Můžete jej také použít před spaním na suché lokty a kolena a za uši. Uvidíte, jak bude pokožka hned příjemnější a jemnější.

A i na nehty

Po odstranění laku na nehty, si do kůžičky kolem nehtů jemně vmasírujte marulový olej. Můžete jej také použít jako noční ošetření ke změkčení nehtových lůžek. Je to moc příjemné.

Marulový olej a bezpečnost

S marulovým olejem nejsou spojena žádná konkrétní, zdokumentovaná rizika. Někteří lidé, kteří mají alergii na ořechy, mohou být alergičtí na marulu. Pokud máte obavy z potenciální reakce, před použitím proveďte kožní test:

  • Na vnitřek předloktí naneste tři nebo čtyři kapky marula oleje.
  • Počkejte 24-36 hodin.
  • Pokud nejsou žádné známky kopřivky, zarudnutí nebo podráždění, máte jasno – jste s marulovým olejem v pohodě.

Vyvarujte se vniknutí marula oleje do očí.

Pár slov na závěr o marulovém oleji

Marulový olej má vysoký obsah antioxidantů, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin. Je široce používán jako přísada do produktů péče o pleť a zdá se být hodně prospěšný pro mastnou, akné náchylnou, suchou a stárnoucí pleť. Účinně také udržuje vlasy hebké, pružné a zvlhčené. Své uplatnění tento produkt nachází také ve vlasových přípravcích, neboť vlasy hydratuje a působí proti krepatění a třepení vlasů.

A jak olej použít? Jemně marulový olej vmasírujte, olej nezanechává mastné stopy a příjemně voní.

Zkuste tento olej i vy.

Co dále si o olejích přečíst?

Zdroje článku a studie o marulovém oleji

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva