Esenciální olej Pačuli (Pogostemon cablin) – účinky, vlastnosti, kontraindikace 4.83/5 (6)

Esenciální olej Pačuli (Pogostemon cablin)

Popis esenciálního oleje Pačuli

Pačuli je víceletá rostlina, rostoucí do výšky 1 m. Botanický název pačule je Pogostemon cablin nebo i Pogostemon patchouli, v závislosti na druhu rostliny. Roste v jihovýchodní Asii, na Jávě a Sumatře. Patří do čeledi Lamiaceae (hluchavkovité). Má svůj domov v Indonésii, ale hojně se také pěstuje v Indii, v překladu z hindštiny znamená jeho název “zelený list”. Esenciální olej pačuli se získává destilací vodní párou ze sušených mladých listů. Patří mezi jeden z mála olejů, který se stářím neznehodnocuje, ale naopak získává na ceně a intenzitě.

Pačuli má díky svým hojivým vlastnostem své neotřesitelné postavení i v kosmetice. Kromě parfemářství, kde jej najdeme v roli fixátoru, který dodává zároveň vůni určitou hloubku, se používá do výrobků osobní péče, jež mají primárně hojivý účinek a starají se o aknózní pleť a problematickou pokožku. Má dobré regenerační vlastnosti, zachovává pleť zdravou, mladou a jasnou.

Stimuluje stahování kůže, posiluje dásně a zuby, snižuje projevy stárnutí, vypadávání vlasů a uvolňování svalové tkáně. Zastavuje krvácení, proto bývá součást vod po holení. Urychluje proces hojení řezných ran, snižuje viditelnost jizev. Lze jej použít i na starší jizvy a strie.

Funguje proti kožním plísním. Poskytuje ochranu před jejich návratem, obzvlášť dobře si poradí s plísněmi na nohou. Pomáhá při hemeroidech a zceluje popraskanou kůži na chodidlech. Působí jako repelent, funguje proti molům a jiným nezvaným návštěvníkům naší skříně. Používá se také proti vším. V aromapsychologii se používá při nervovém vyčerpání a pro podporu meditace. Je mírně sedativní.

Esenciální olej pačuli zklidňuje zánět, křeče, kašel. Působí jako potopudný a močopudný prostředek, lze jej použít pro snížení horečky. Podporuje činnost krevního oběhu, je analgetický, proto jej lze využít při namožených svalech nebo bolestech pohybového aparátu. Funguje také jako přírodní afrodiziakum. Stimuluje činnost trávicího traktu.

Botanický název: Pogostemon cablin
Čeleď: Lamiaceae (hluchavkovité)
Destilovaná část rostliny: Mladé listy
Země původu: Jihovýchodní Asie
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace

Obsah účinných látek v éterickém oleji pačuli

Seskviterpeny (40-45%): alfa gaien (6-13%), alfa-bulnesen (14,5%), seskviterpenoly:pačulol (35-40%), pogostol (2,4%), menší % zastoupení: monoterpeny: alfa pinen a beta pinen, limonen.

Hlavní vlastnosti éterického oleje pačuli

  • Působí proti křečím,
  • horečce,
  • kožním plísním,
  • jako nervové tonikum a analgetikum,
  • podporuje hojení jizev a zánětů.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Průhledná bezbarvá až žlutá tekutina.
Aroma: Vůně je sladká, velmi silná, má ostřejší, zemité, pižmové, mírně drsné aroma.

Účinky éterického oleje pačuli

Vhodný při:

  • kožních plísních
  • bolestech pohybového aparátu
  • nervovém vyčerpání
  • do domácí kosmetiky a parfémů

Kontraindikace

Není vhodný v těhotenství, při kojení, u dětí do deseti let věku ani pro osoby na estrogenové léčbě a onkologické pacienty.

Nesmí se užívat vnitřně, vždy se ředí do nosného oleje. Může způsobit alergickou reakci. Nesmí se nanášet přímo na sliznice. Je potřeba dodržovat nízké dávkování.

Do aromalampy kápněte maximálně jednu kapku, difuzujte po dobu 30 minut denně. Pačuli je opravdu velmi silný esenciální olej, jeho vůně je natolik intenzivní, že může vydržet v místnosti i několik dnů. Lze jej efektivně zjemnit například citrusy.

Znáte a používáte olej pačuli? Budeme moc rádi za komentáře.

A dále si na toto téma přečtěte

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva