Esenciální olej Libavka (Gaultheria procumbens) – účinky, vlastnosti, kontraindikace 4.78/5 (9)

Esenciální olej Libavka se používá v parfemářství a kosmetice, kde se přidává do balzámů, krémů, gelů, pleťových vod nebo masážních olejů.

Esenciální olej Libavka se používá v parfemářství a kosmetice, kde se přidává do balzámů, krémů, gelů, pleťových vod nebo masážních olejů.

Popis esenciálního oleje z libavky

Libavka, botanicky (Gaultheria procumbens) je malý keř, dorůstající do výšky méně než šesti centimetrů. Existuje více chemotypů libavky, které rostou v Nepálu (Gaultheria fragrantissima syn. punctata), v Číně (Gaultheria yunnanensis) a v Severní Americe (Gaultheria procumbens). Patří do čeledi Ericaceae (vřesovcovité). Kvete bílými až světle růžovými, zvonkovými květy. Od října do března plodí šarlatově červené bobule.

Esenciální olej se získává z fermentovaných listů parovodní destilací. Fermentace umožňuje, aby se lépe uvolnil methyl-salicylát. Ze sto až sto padesáti kilogramů rostlinného materiálu se získá litr a půl až dva litry esenciálního oleje. Libavka, která se používá v aromaterapii, se sklízí hlavně v Nepálu.

Libavka vděčí za svůj název Jean-Françoisovi Gaulthierovi (1708-1756), lékaři quebeckého krále. Ten zmiňuje, že domorodí Kanaďané žvýkali její čerstvé listy nebo je vařili, aby získali prostředek pro snížení horečky a bolestí hlavy, ale také při poruchách dýchání, proti zubnímu kazu a pro rozšíření kapacity plic. V roce 1844 Američan William Proctor a Francouz Auguste Cahours izolovali z esenciálního oleje methyl-salicylát.

Následně pak Cahours hydrolýzou syntetizoval kyselinu salicylovou, která byla použita pro farmakologické účely v prostředcích proti revmatismu, dokud ještě nebyla syntetizovaná kyselina acetyl salicylová, která je známá pod názvem Aspirin.

Esenciální olej Libavka se používá v parfemářství a kosmetice, kde se přidává do balzámů, krémů, gelů, pleťových vod nebo masážních olejů. Podporuje prokrvení kůže, zlepšuje hojení infekčních ložisek. Dodává pokožce pevnost a pěstěný vzhled. Používá se do některých produktů pro ošetření pokožky hlavy, protože stimuluje růst vlasů. V aromapsychologii se nepoužívá kvůli vysokému obsahu methyl-salicylátu.

Libavka funguje jako stimulant trávicího traktu, podporuje vypouštění žaludečních šťáv, žluči. Stará se o to, aby dobře fungoval endokrinní systém. Podporuje činnost krevního oběhu, prohřívá. Je často používána k ošetření hadího uštknutí, psí kousnutí, bodnutí hmyzem. Esenciální olej libavka je potopudný a močopudný, snižuje horečku napomáhá průchodnosti dýchacího traktu, odhleňuje. Je účinným prostředkem proti projevům sepse.

Botanický název: Gaultheria procumbens
Čeleď: Ericaceae (vřesovcovité)
Destilovaná část rostliny: Listy
Země původu: Nepál
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace

Obsah účinných látek v éterickém oleji z libavky

Esenciální olej z libavky se skládá z asi 99% methyl-salicylátu. Je jeden z mála éterických olejů, který jetéměř monomolekulární.

Hlavní vlastnosti

  • Analgetikum,
  • prokrvuje,
  • prohřívá.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Průhledná bezbarvá kapalina.
Aroma: Typické, štiplavé aroma, hluboké, kořenité, teplé, silné, dřevité s tóny medu nebo karamelu.

Účinky éterického oleje z libavky

Je vhodný při:

  • bolesti kloubů (osteoartróza, artritida, polyartritida, synovitida)
  • ⭐ bolesti svalů (kontraktura, napětí, lumbago)
  • bolesti šlach
  • migrénách, bolesti hlavy
  • sportu (svalová příprava, zotavení po cvičení)

Kontraindikace

Není určen pro těhotné, kojící ženy, pro děti do dvanácti let věku. Nesmí se za žádných okolností užívat vnitřně, vždy se musí míchat do nosného oleje.

Díky obsahu methyl-salicylátu vykazuje vysokou toxicitu. Je to silný kožní alergen. Při neodborném použití může dojít k poškození ledvin a jater.

Nesmí se užívat v dlouhodobém horizontu, nedoporučuje se pro užití laiky nebo u lidí, kteří začínají s aromaterapeutickým vzděláváním. Nesmí se používat u pacientů, kteří užívají antikoagulační léky, u epileptiků a astmatiků a při anamnéze kompulzivní poruchy, při alergii na Aspirin.

Co si dále přečíst o esenciálních olejích?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva