Esenciální olej Cist (Cistus ladaniferum) – účinky, vlastnosti, kontraindikace 4.7/5 (10)

Cist ladanový

Cist ladanový

Popis esenciálního oleje cist

Cistu se také říká labdanum. Je to keř z čeledi Cistaceae (cistovité). Roste na skalnatých půdách do výšky až 1 m. Cistus ladaniferum má bílé květy, existuje také cist s květy růžovými. Kvetení trvá pouhý den. Listy jsou stálezelené, ochlupené. Vlastnosti esenciálního oleje se mohou lišit v závislosti na zemi původu.

Pochází-li z Maroka, obsahuje více kamfenů, což mu dodává lepší bronchiální a antispasmodické vlastnosti. Pokud byl destilován nebo získán pomocí enfleuráže ve Španělsku a Portugalsku, obsahuje více alfa-pinenu, takže má větší dekongestivní a vazokonstrikční účinek. Výtěžek z destilace z mladých větviček je velmi nízký.

Esenciální olej cist se používá pro regeneraci podrážděné a poškození pokožky. Jeho silné hemostatické vlastnosti pomáhají zastavit drobné krvácení a podporují koagulaci, zastavuje krvácení. Používá se na modřiny, proleženiny, škrábance. Je antibakteriální a antivirový. Rozjasňuje pleť, stahuje póry, působí proti stárnutí a zpevňuje, opravuje a chrání pokožku, tonizuje tkáně. Působí proti vráskám. Funguje jako nervové tonikum.

Botanický název: Cistus ladaniferum
Čeleď: Cistaceae (cistovité)
Destilovaná část rostliny: List, květ, stonek a pryskyřice
Země původu: Maroko, Španělsko, Portugalsko
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace, někdy enfleurage (absolue)

Obsah účinných látek

Monoterpeny (40 až 60 %): pineny (35 až 55 %), kamfen, ketony (2 až 10 %).

Ostatní chemické sloučeniny:
Monoterpenoly (2 až 5 %): (borneol), seskviterpeny (2 až 3 %), seskviterpenoly (2 až 5 %), estery (3 až 7 %) (linalyl a bornylacetát), oxidy, kyseliny, laktony.

kamfen (29,49 %), alfa pinen (16,18 %), bornyl acetát (12,97 %)

Hlavní vlastnosti esenciálního oleje cist

  • Antihemoragický,
  • imunostimulační,
  • antiinfekční (antivirové i antibakteriální),
  • neurotonický,
  • venózní stimulant,
  • relaxační,
  • pomáhá proti vráskám.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Světle žlutá až oranžová, průhledná kapalina.
Aroma: Vůně je balzámová, dřevitá, jantarová.

Účinky esenciálního oleje cist

Vhodný při:

  • hemeroidech
  • problematické menstruaci
  • problémech krevního oběhu
  • při virových infekcích
  • stresu a psychické úzkosti
  • nespavosti a šoku

Kontraindikace

Nepoužívat u těhotných nebo kojících žen, u dětí do osmi let věku, neužívat vnitřně, nepoužívat dlouhodobě. Nedoporučuje se při epilepsii a astmatu, pro seniory a hypertoniky, v případě jaterních potíží, u lidí, užívajících antikoagulanty.

Nepoužívejte neředěný na pokožku a celkově na sliznice. Nepoužívejte ve vysokých dávkách, obsahuje ketony, které mohou působit neurotoxicky. Možnost vzniku alergické reakce. Používejte spíše do kosmetiky a masážních směsí.

Máte nějaké zkušenosti s tímto esenciálním olejem? Napište nám do komentářů.

Dále si o éterických olejích můžete přečíst

Zdroje článku a odborné studie

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autorem článku je naše redakce

Pavlína Klaudová (více o nás)

 

Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva