Esenciální olej Amyris (Amyris balsamifera) – účinky, vlastnosti, kontraindikace 4.79/5 (14)

Éterický olej amyris

Éterický olej amyris

Popis esenciálního oleje Amyris (Amyris balsamifera)

Éterický olej amyris se získává parní destilací ze dřeva stromu Amyris (Amyris balsamifera), který roste hlavně na Haiti, západní Indii, Jamajce. Aby byl dostatečně kvalitní pro extrakci éterického oleje, musí růst nejméně 30 let, jeho výška je nejčastěji okolo osmi metrů.

Patří do čeledi Rutaceae (routovité), kde spadají například pomerančovník nebo citroník. Název rostliny pochází z řeckého slova „αμυρων“ (amyron), což znamená „intenzivně vonící“. Svůj botanický název dostal Amyris balsamifera v 18. století, aby se odlišil od santalu. Někdy se pro něho používá také jmenná varianta Amyria ambrosiaca. Amyris je známý jako „indické santalové dřevo“ nebo alternativní santal, protože je mu velmi podobný svou vůní i léčivými schopnosti.

Esenciální olej amyris je brán jako účinné analgetikum. Působí proti stresu, snižuje pocit napětí. Antioxidační a desinfekční účinky Amyrisu, dělají z této esence nejen dobrý přírodní konzervant. Snižují možnost vzniku infekčních ložisek, při již probíhajícím zánětu napomáhají jeho eliminaci. Lze ho využít při různých infekcích. Amyris podporuje přirozené funkce krevního oběhu. Zmírňuje projevy kašle a respiračních onemocnění. Působí potopudně a močopudně. V lidovém léčitelství se využíval při chřipce, průjmech, jako repelent proti komárům nebo při bolestech svalů.

Díky příjemné vůni a dobré schopnosti obnovy kožních buněk je Amyris součástí kosmetických aromaterapeutických produktů. Využívá se k parfemaci mýdel, v anti-agingové péči o pleť, podporuje zdravý a pěstěný vzhled pokožky. Je vhodný pro ošetření suché kůže, napomáhá hojení ran, snižuje viditelnost jizev. Regeneruje pokožku, vyhlazuje jemné linky a strie. Používá se také k ošetření stařeckých (nebo pigmentových skvrn), sjednocuje tón pleti. Je vhodným doplňkem při rosacee nebo dermatitidě. Zmírňuje projevy černých teček, působí protizánětlivě a antibakteriálně.

Botanický název: (Amyris balsamifera)
Čeleď: Rutaceae (routovité).
Destilovaná část rostliny: Dřevo
Země původu: Indie, Haiti, Jamajka.
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace plodů

Obsah účinných látek v tomto esenciálním oleji

Seskviterpenické alkoholy (až 70%): valeranol, elemol,7-epi-alfa-eudesmol, 10-epi-gama-eudesmol, alfa-eudesmol, gama-eudesmol, seskviterpeny: beta-sesquiphellandren, ar-kurkumen.

Hlavní vlastnosti esenciálního oleje Amyris (Amyris balsamifera)

  • ⭐ sexuální stimulant
  • ⭐ nervové tonikum
  • imunitní tonikum
  • ⭐ analgetikum
  • ⭐ potopudný prostředek

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Průhledná tekutina až jemně nažloutlé barvy
Aroma: Amyris má teplou, dřevitou vůni.

Kdy je tento esenciální olej vhodný?

Je vhodný při:

  • Nervovém vyčerpání,
  • respiračních potížích,
  • jako podpora krevního oběhu,
  • pro ošetření suché kůže.

Kontraindikace

Není povolený v těhotenství, v době kojení a u dětí do šesti let věku. U citlivých osob je dobré provést test snášenlivosti, protože se po jeho aplikaci mohou objevit příznaky jako zarudnutí nebo svědění.

Vždy se musí míchat do nosného oleje. Ve velmi koncentrovaném množství však má škodlivý účinek na centrální nervový systém. Může vyvolat alergickou reakci, neužívat vnitřně, vždy ředit do nosného oleje.

Nepoužívat dlouhodobě, nejdéle po dobu 8-10 dní. Při použití v aromalampě nebo difuzéru inhalujte maximálně 30 minut denně. Může ovlivnit účinnost některých léčiv.

Co si dále přečíst o esenciálních olejích?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva