Kyselina mandlová – jaké má přínosy a účinky na pokožku 4.81/5 (16)

Kyselina mandlová je alfa-hydroxykyselina získávaná hydrolýzou extraktu z hořkých mandlí a je velice účinná při léčbě stárnutí pleti.

Kyselina mandlová je alfa-hydroxykyselina získávaná hydrolýzou extraktu z hořkých mandlí a je velice účinná při léčbě stárnutí pleti.

Kyseliny pro péči o pleť jsou ve skutečnosti jedním z nejúčinnějších způsobů, jak dosáhnout jasnější, jemnější a hladší pokožky – trikem je výběr správné kyseliny, která odpovídá specifickým potřebám vaší pokožky.

Tmavé skvrny, vrásky, matnost pleti a akné jsou problémy pleti, které mnozí lidé chtějí samozřejmě vyřešit a překonat. Dobrou zprávou je, že mnoho volně prodejných produktů obsahuje přísady, které řeší tyto specifické obavy a zlepšují celkový vzhled pokožky.

Kyselina mandlová je jednou z těchto látek, které vám mohou pomoci. I když o této alfa hydroxykyselině (AHA) není mnoho výzkumu, má se za to, že je šetrná k pokožce a může pomoci s akné, strukturou pokožky, hyperpigmentací a stárnutím pleti.

AHA fungují tak, že odlupují vrstvy odumřelé pokožky rozbitím vazeb mezi buňkami, aby odhalily jasnější pleť a pomohly vyčistit póry a vytvořit rovnoměrnější tón.

Pokračujte ve čtení tohoto článku, dozvíte se více o kyselině mandlové a o tom, jak ji můžete použít ve prospěch své pleti.

O kyselině mandlové

Kyselina mandlová je vyrobena z hořkých mandlí. Je to AHA kyselina, která byla většinou studována pro použití na ​​akné. AHA kyseliny jsou přírodní a syntetické přísady, které poskytují výhody při péči o pokožku – od exfoliace, po zvýšení hydratace a pevnosti pleti.

Mezi další typy AHA kyselin, které se používají v péči o pokožku, patří kyselina glykolová a kyselina citronová.

Výhody kyseliny mandlové

Jaké má kyselina mandlová benefity pro pleť?

Je velmi jemná k pokožce

Jednou z hlavních výhod kyseliny mandlové je, že obecně je k pokožce šetrnější než jiné AHA. Díky tomu je ideální volbou pro osoby s citlivou pokožkou.

Zdá se, že tato jemnost je způsobena tím, že kyselina mandlová je jednou z největších AHA, a proto proniká do pokožky pomaleji. Díky tomu je pokožka méně dráždivá.

Urychluje buněčný obrat

Kyselina mandlová zvyšuje rychlost buněčného obratu a funguje jako silný peeling, který odstraňuje odumřelé buňky. Z tohoto důvodu se kyselina mandlová nachází i v některých chemických peelinzích.

Podporuje produkci kolagenu

Kyselina mandlová také zlepšuje vzhled pokožky, protože podporuje produkci kolagenu, což je hlavní protein nacházející se v kůži a pojivové tkáni.

Výsledky používání kyseliny mandlové se u jednotlivých lidí liší. Někteří lidé si ale po několika týdnech obecně všimnou rozdílu v jejich pleti a vzhledu.

Použití kyseliny mandlové

Kyselina mandlová může zlepšit různé problémy pleti, například tyto:

1. Akné

Kožní maz, bakterie, odumřelé kožní buňky a zánět mohou způsobit akné. Používání produktů pro péči o pleť s obsahem kyseliny mandlové pomáhá regulovat produkci kožního mazu, pomáhá s ucpáváním pórů a pomáhá i snižovat zánět. To ve finále může mít za následek méně akné.

Jedna nedávná studie zjistil, že chemický peeling se 45 procenty kyseliny mandlové byl stejně účinný jako chemický peeling s 30 procenty kyseliny salicylové u mírného až středně těžkého akné.

Studie také zjistila, že kyselina mandlová může mít při léčbě zánětlivého akné (papuly a pustuly) výhodu nad kyselinou salicylovou a kyselina mandlová může mít také méně nežádoucích účinků.

2. Textura kůže

Exfoliační účinek kyseliny mandlové odstraňuje odumřelé buňky pokožky, což může zanechat pokožku pevnější a hladší.

3. Hyperpigmentace

Kyselina mandlová může mít také některé zesvětlovací vlastnosti pro tmavé skvrny, jako jsou ty, které jsou vidět u melasmy.

Výzkum z roku 1999 ukazuje, že kyselina mandlová může snížit hyperpigmentaci při melasmě až o 50 procent za přibližně 4 týdny.

4. Vrásky a jemné linky

Podle studie z roku 2013 mohou chemické peelingy s kyselinou mandlovou pomáhat stimulovat produkci kolagenu, která má tendenci s věkem klesat. To může pomoci zmírnit vzhled vrásek a jemných linek, což má za následek živější a mladistvý vzhled.

Kyselina mandlová je ve světě péče o pleť oblíbenou přísadou proti stárnutí. Funguje na urychlení buněčného obratu rozpuštěním drobných vazeb, které drží kožní buňky pohromadě, a pomáhá tak odstraňovat odumřelou pokožku na povrchu, což může vést k matné pleti a jemným liniím. Posiluje také kolagen, jeden ze stavebních kamenů podpůrné sítě pokožky, který jí dodává mladistvou pevnost.

Kyselina mandlová a bezpečnost

Přestože je kyselina mandlová považována za šetrnou k citlivé pokožce, měli byste se před zahájením jakéhokoli nového ošetření plti (hlavně obličeje) poradit s dermatologem. Dermatolog vám může poradit – na základě vašich individuálních potřeb – o tom, jak správně začlenit kyselinu mandlovou do vašeho režimu péče o pleť a jaké produkty obecně používat.

Možné nežádoucí účinky kyseliny mandlové

Při používání jakéhokoli produktu pro péči o pokožku existuje riziko nežádoucích účinků. Někteří lidé mohou úplně bez problémů používat kyselinu mandlovou, ale měli byste přestat používat tuto AHA, pokud se u vás vyskytne jakýkoli druh podráždění, včetně:

  • zarudnutí pleti
  • otok
  • svědění

Pokud se podráždění pokožky objeví po několika dnech nebo týdnech užívání kyseliny mandlové, může to být způsobeno nadměrným používáním. Snižte počet použití produktů obsahujících kyselinu mandlovou v jenom dni, abyste zjistili, zda se vaše pokožka zlepšuje.

Měli byste také o tomto problému diskutovat s dermatologem a řídit se jeho doporučeními.

Kyselina mandlová vs. kyselina glykolová

Kyselina glykolová je další AHA kyselina, která se široce používá v mnoha výrobcích pro péči o pleť. Je vyrobena z cukrové třtiny a podle studie z roku 2009 je účinná při odlupování pokožky, redukci jemných linek a prevenci akné. Kyselina glykolová má nejmenší molekulovou hmotnost ze všech AHA, a tak snadněji proniká do pokožky. Z tohoto důvodu může kyselina glykolová dráždit pokožku více než kyselina mandlová. Díky své větší molekulární struktuře kyselina mandlová neproniká pokožkou tak hluboko jako kyselina glykolová, takže je k pokožce šetrnější.

Bylo zjištěno, že kyselina mandlová je účinná při zánětlivém akné a některých formách hyperpigmentace, stejně jako při léčbě poškození sluncem a při odstraňování pigmentace.

Jak používat kyselinu mandlovou ve vašem kosmetickém režimu

Obecně se doporučuje aplikace kyseliny mandlové jako součást vaší večerní rutiny péče o pleť, po čištění a před zvlhčením. Dodávejte ji pokožce v malém množství pomocí lehkých pohybů, které produkt jemně vtlačují do pokožky. Před aplikací zvlhčovače jej nechejte chvíli absorbovat.

Shrňme si informace

Ať už se snažíte zbavit akné nebo zlepšit strukturu pokožky a hyperpigmentované skvrny na pokožce, zásadní je důsledná a dobrá péče o pleť. Kyselina mandlová může změnit vaši pokožku už za pouhé 2 týdny. Je to skvělá volba hlavně pro citlivou pokožku, protože je méně dráždivá než jiné AHA a má jen velmi mírné vedlejší účinky.

Před použitím jakéhokoli typu chemického peelingu je dobré se poradit s dermatologem. Může doporučit produkty a jak je nejlépe použít pro váš typ pleti.

Přečtěte si také o dalších kyselinách

Zdroje článku a studie o kyselině mandlové

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva