Kyselina glykolová – na akné a další problémy pleti – kdy a jak ji používat? 4.75/5 (16)



Lehce štípavý a pálivý pocit je při aplikaci kyseliny glykolové normální. Pokud by tento pocit byl hodně intenzivní, kyselinu glykolovou smyjte raději okamžitě.

Lehce štípavý a pálivý pocit je při aplikaci kyseliny glykolové normální. Pokud by tento pocit byl hodně intenzivní, kyselinu glykolovou smyjte raději okamžitě.

Kyselina glykolová je příkladem kyseliny, která bojuje proti akné. Tato alfa-hydroxykyselina, která je vyrobena z cukrové třtiny, může pomoci těm, kteří mají časté vyrážky a řadu dalších problémů se péčí o pleť.

Troška chemie: alfa-hydroxykyseliny jsou to organické kyseliny, které mají na alfa uhlíku navázanou hydroxylovou skupinu

Ano, tato kyselina je super na akné, ale pozor, zatím nespěchejte do obchodu pro kyselinu glykolovou. Chvíli počkejte. O kyselině glykolové je totiž třeba hodně vědět, včetně toho, jaké množství je třeba použít a zda je vůbec pro vaši pokožku ta pravá. Pokračujte ve čtení tohoto článku a dozvíte se více.

Výhody kyseliny glykolové

Při aplikaci na pokožku působí kyselina glykolová na rozbití vazeb mezi vnější vrstvou kožních buněk, i na odumřelé kožní buňky, a další vrstvou kožních buněk. Tím se vytvoří peelingový efekt, díky kterému bude pokožka vypadat hladší a rovnoměrnější.

Pro lidi s akné je výhodou kyseliny glykolové v tom, že účinky peelingování (odlupování) vedou k menšímu množství odpadů z odumřelých buněk, který pak ucpává póry. Odpad = odumřelé kožní buňky a olej. S méně ucpanými póry se pokožka vyčistí a obvykle máte méně vyrážek a akné.

Kyselina glykolová může také ovlivnit vnější bariéru pokožky a pomáhat jí zadržovat vlhkost. To je výhoda pro lidi, kteří jsou náchylní ke tvorbě akné, protože mnoho dalších lokálně nanášených látek proti akné, jako je třeba kyselina salicylová a benzoylperoxid, pokožku vysušují.

Výzkum dále zjistil, že kyselina glykolová má antibakteriální a antioxidační aktivitu, což může také pomoci zlepšit vzhled pokožky, pokud máte akné. Kyselina glykolová může také zesílit pokožku stimulací růstu kolagenu.

Dermatolog: Kyselina glykolová pomáhá oddělit spojení mezi keratinocyty (kožními buňkami) ve vnějších vrstvách pokožky bez drsných mechanických exfoliačních technik podporuje exfoliaci. Tímto způsobem může urychlit výměnu buněk a pomáhá tak dostat na povrch čerstvější, mladší buňky.

Jak kyselinu glykolovou použít

Kyselina glykolová je k dispozici hned v několika formách, včetně ve formě volně prodejného přípravku a i jako léku na předpis. Jsou to tyto formy:

  • přípravek na mytí obličeje
  • pleťová voda
  • peeling
  • sérum na pleť

Tradiční moudro říká, že je nejlepší začít s velmi malým množstvím, pokud váš dermatolog neurčí jinak. Možná budete muset vyzkoušet čisticí prostředek s kyselinu glykolovou, abyste zjistili, zda vaše pokožka dobře snáší kyselinu glykolovou.

Několik věcí ohledně kyseliny glykolové k zapamatování

Za prvé, kyselina glykolová je příkladem chemického exfoliantu. I když není v tomto procesu moc rychlá (jako peeling), kyselina může proniknout hlouběji do pokožky a v průběhu času způsobit větší odlupování kůže.

Ve středověku se jako chemický exfoliant využívalo víno (díky obsahu kyseliny vinné jako aktivní látky).

To vše znamená – pravděpodobně nebudete muset používat peeling a současně používat kyselinu glykolovou. Jinak by se vaše pokožka mohla stát v daném místě citlivou.

A když už mluvíme o citlivosti, také nemusíte používat více produktů obsahujících kyselinu glykolovou. Konzistentní používání jednoho produktu je dost, aby byla vaše pokožka čistá.

Vedlejší účinky kyseliny glykolové

Kyselina glykolová není vhodná úplně pro každého. To je potřeba si uvědomit. Někteří lidé mají silnější reakce na kyselinu glykolovou – ty mohou zahrnovat příznaky, jako jsou otoky, svědění a pocity pálení. U osob se suchou nebo citlivou pokožkou může být kyselina glykolová pro jejich typ pokožky až příliš dráždivá.

Dále někteří lidé mohou zjistit, že jsou o něco citlivější na slunce, když používají kyselinu glykolovou. Používání denního opalovacího krému může pomoci snížit rizika při vystavení slunci.

Máte tmavší odstín pleti? Zpozorněte

Pokud máte tmavší odstín pleti, poraďte se se svým dermatologem o glykolových kyselinách a jejich nejlepším použití pro vás. Většina lidí může účinně používat kyselinu glykolovou, ale někdy může kyselina dráždit tmavší tóny pleti a způsobit pozánětlivou hyperpigmentaci nebo tmavé skvrny. Použití nižších koncentrací a zdržení se používání příliš mnoha produktů obsahujících kyselinu glykolovou může toto riziko často snížit.

Na koncentraci kyseliny glykolové záleží

Hloubka, do jaké se kyselina glykolová dostane a jak tím pokožku ovlivní, často závisí na koncentraci. Například 1procentní roztok kyseliny glykolové ovlivňuje hladinu pH tří vrstev pokožky, zatímco 10procentní roztok může proniknout 10 až 20 vrstvami, podle tohoto odborného článku. Koncentrace v nižších procentech mohou být méně dráždivé, a proto jsou o něco šetrnější k pokožce. Můžete koupit přípravky, ve kterých se koncentrace kyseliny glykolové pohybují od 1 procenta do 10 procent.

Na internetu existují i různé stránky, kde prodávají přípravky s vyšším procentem kyseliny glykolové, někdy až 30 nebo 40 procent. Jedná se o peelingy lékařské kvality a neměli byste je používat bez dohledu dermatologa. Dermatolog ví, jak dlouho by měl přípravek na pokožce zůstat a zda je pro vaši pokožku vůbec vhodný. Tak na to myslete.

Druhy produktů, které můžete zvážit

Pokud vaše pokožka dobře snáší kyselinu glykolovou, můžete vyzkoušet určitě nějaký produkt s touto látkou. Zde je několik příkladů:

  • Peeling s kyselinou glykolovou. Peelingy s kyselinou glykolovou jsou jednoduše chemické peelingy, které mají kyselinu glykolovou jako hlavní složku. Obvykle se používají každý druhý den, někdy i každý den, pokud vaše pokožka není příliš citlivá. Nejvhodnějším obdobím pro chemický peeling volnou kyselinou glykolovou je podzim a zima, tedy období s nejmenším slunečním svitem. Není vhodné na kůži aplikovat jinou kosmetiku, než jaká byla doporučena lékařem.
  • Sérum s kyselinou glykolovou. L’Oreal Paris Revitalift obsahuje 10% kyseliny glykolové – výrobek je prodáván pro zlepšení tónu pleti, ale má také potenciál boje proti akné.
  • Bodové ošetření. Pokud máte vadu (nebo vady), vyzkoušejte Clean-Clear krém lokální ošetřující gel, který kombinuje jak kyselinu glykolovou, tak kyselinu salicylovou k léčbě pupíků.
  • Toner s kyselinou glykolovou. Aplikuje se každý večer, 7% tonizační roztok může poskytnout mírnou exfoliaci ke snížení akné.

Kyselina glykolová vs. jiné kyseliny

Kyselina glykolová není jediná kyselina, která může prospět vaší pleti. Jsou zde třeba tyto další kyseliny:

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je to, čemu lékaři říkají zvlhčovač. Tato kyselina přitahuje vodu k vrchním vrstvám pokožky, aby jim pomohla vypadat lépe a cítit se hydratovanější. Tato kyselina není exfoliátor, jako je kyselina glykolová, ale místo toho se používá ke zlepšení měkkosti pokožky.

Existují určité problémy s kyselinou glykolovou a pH pokožky – ovlivňuje to, jak dobře pokožka absorbuje kyselinu hyaluronovou. Pokud byste chtěli použít obě tyto kyseliny, můžete použít kyselinu hyaluronovou ráno a kyselinu glykolovou v noci.

Pokud je použijete obě současně, aplikace kyseliny hyaluronové pravděpodobně nebude účinná.

Kyselina mléčná

Kyselina mléčná je přírodní alfa-hydroxykyselina (AHA) vyrobená z kyselin, které produkuje mléko, když kvasí (fermentuje). Tato kyselina funguje podobně jako kyselina glykolová, protože podporuje exfoliaci rozpuštěním vazeb s odumřelými buňkami pokožky. Molekuly kyseliny mléčné ale nejsou tak malé jako kyselina glykolová. Proto nemusí pronikat pokožkou stejně dobře jako kyselina glykolová.

Podle článku v magazínu Molecules je však kyselina mléčná pro pokožku méně dráždivá než kyselina glykolová. Pokud máte citlivější pokožku, může být pro vás kyselina mléčná super exfoliátorem.

Kyselina salicylová

Kyselina salicylová je beta hydroxykyselina, kterou výrobci kosmetiky vyrábí ze stromové kůry.

Rozdíl mezi beta a alfa hydroxykyselinami je v oleji a vodě. Alfa hydroxykyseliny jsou rozpustné ve vodě, takže voda je může neutralizovat, pokud při aplikaci narazíte na pálení nebo nějaké nepohodlí. Beta hydroxykyseliny jsou rozpustné v oleji. Ve výsledku mohou proniknout do pórů, které jsou naplněné olejem (mazem).

Kyselina salicylová je obzvláště účinná na velmi mastnou pleť a pokud máte akné / pupínky. Účinnými bojovníky proti akné mohou být jak kyselina glykolová, tak kyselina salicylová.

Jiná použití kyseliny glykolové

Kromě použití v případě akné používají dermatologové kyselinu glykolovou k léčbě následujících kožních problémů:

Tato různá potenciální použití činí z kyseliny glykolové všestrannou přísadu pro ty, kteří chtějí zlepšit vzhled své pokožky.

Proč tedy použít kyselinu glykolovou

Obecně lidé podceňují, kolik toho kyselina glykolová dělá. Je toho hodně:

  • Funguje to proti stárnutí pleti
  • Je velmi dobrá na akné. Zastavuje akné od začátku – od fáze komedonu.
  • Snižuje jemné linie a vrásky
  • Minimalizuje vzhled pórů
  • Bojuje proti akné
  • Odstraňuje odumřelé kožní buňky
  • Super na rovnoměrný tón pleti

Další bonus: kyselina glykolová je bezpečná i pro těhotné ženy. Vzhledem k tomu, že během těhotenství a kojení je třeba se vyhnout některým kosmetickým přísadám, jako jsou BHA a retinol, je tato kyselina fajn.

Používáte kyselinu glykolovou? Budeme rádi za komentáře pod článkem.

Co si dále přečíst o jiných kyselinách?

VIDEO: Kyselina Glykolová v kosmetice

Zdroje článku a studie na toto téma

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva