Olej z hořčičných semínek (hořčičný olej) a jeho účinky – podporuje nejen růst vlasů 4.73/5 (11)



Olej z hořčičných semínek (hořčičný olej)Hořčičná semínka jsou bohatá na přírodní antibiotika (isothiokyanáty, sinegrin), mají antiseptické a antibakteriální vlastnosti. Obsahují beta-sitosterol (látku s účinkem estrogenu, zabraňující vzniku ateroskleróze, mikóze) a chlorofyl (zlepšuje krevní, zvýšení počtu leukocytů, erytrocytů, hemoglobin).

Nacházejí se v nich všechny v tuku rozpustné vitamíny:

  • hodně vitamínu A, který podporuje růst a posiluje imunitní systém,
  • vitamín K a P, které zlepšují pevnost a pružnost kapilár
  • vitamín PP v stravitelné formě
  • kyselina nikotinová zlepšuje metabolismus sacharidů a podílí se na tkáňovém dýchání
  • obsah vitamínu E je 4 až 5-krát vyšší než ve slunečnicovém oleji (jeho nedostatek vede k metabolickým poruchám)
  • vitamín B6, hraje klíčovou roli v metabolismu dusíku a při syntéze a rozdělení nenasycených mastných kyselin v těle

Hořčičný olej a jeho vlastnosti

Hořčičný olej díky svému unikátnímu složení má výrazné preventivní vlastnosti

  • má blahodárné účinky na zlepšení chuti k jídlu
  • stimuluje činnost trávicího ústrojí
  • zvyšuje sekreční a motorické funkce žaludku a střev
  • podporuje činnost jater a slinivky břišní
  • má antiseptické a antibakteriální vlastnosti
  • je vhodný pro léčbu poruch trávicího a cévního systému
  • při nachlazení

Pomáhá při léčení ekzémů, plešatosti. V zimě vaše pokožka nepopraská pokud potřete kůži pastou z černého hořčičného semínka. Opražte černá hořčičná semínka tak, aby nepopraskala. Smíchejte je s vodou a rozetřete (rozemelte) je do jemna. Tuto pastu natřete na pokožku celého těla a důkladně masírujte, dokud se z pasty nevypaří voda. Po 10 minutách se umyjte ve studené vodě. Při bolestech zubů pomáhá rozžvýkat několik semen a vyplivnout je nebo také kloktat odvar černého hořčičného semínka.

ČTĚTE: Léčebné účinky hořčice

Použití hořčičného oleje v kuchyni

  • je tmavě žluté barvy, má pikantní chuť a specifické aroma
  • v salátech zdůrazní chuť zeleniny, navíc zůstanou déle čerstvé
  • pokud jej přidáte do chlebového těsta nebo koláče, budou nádherné nadýchané a dlouho čerstvé
  • potraviny konzervované hořčičným olejem vydrží déle, nekazí se
  • je široce používán v konzervárenském průmyslu (sleď v hořčičném oleji)
  • vařené maso a ryby získají zvláštní příchuť

V kosmetice i při masáži

  • pro zlepšení růstu vlasů
  • proti lupům

Hořčičný olej se s oblibou používá k prohřívacím a prokrvujícím masážím celého těla a k péči především o suché vlasy. Velice rychle se vstřebává a s oblibou se využívá k masážím prochladlých nohou, bolestech, na klouby, svaly, při špatném prokrvování, při nachlazení, snížené imunitě, při celkové únavě, slabosti a při nedostatku energie. Pomáhá k odstranění lupů a podporuje zdravý růst vlasů. Kde všude se tedy používá?

  • prohřívací a prokrvující masáže
  • relaxační masáže
  • bolesti svalů, kloubů, zad
  • regenerace suchých vlasů
  • k podpoře růstu vlasů
  • proti lupům

A co vy? Na co tento olej používáte vy?

A co si ještě o tomto oleji přečíst?

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Hodnocení příspěvku

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva