Ho-sho esenciální olej (Cinamomum camphora var. Linalooliferum) – účinky a kontraindikace 4.8/5 (15)

Cinnamomum camphora

Cinnamomum camphora

Popis Ho-sho esenciálního oleje

Ho-sho má stejný botanický název jako kafr Cinamomum camphora, ale používá se u něho pro klasifikaci chemotypu ještě přídavek var. linalooliferum. Patří do čeledi Leuraceae (vavřínovité). Roste do výšky od 10 do 30 m. Je to stálezelený, listnatý strom. Na plantážích se koná sklizeň dvakrát do roka. Chemotypy Cinnamomum camphory jsou přísně závislé na oblasti pěstování a na tom, jaká část rostliny se používá pro parovodní destilaci éterického oleje.

Ho-Sho je Cinnamomum camphora japonského druhu. Jeho název se překládá jako „voňavý“. Strom byl dříve nazýván Shiu-Sho (špatná vůně). Charakteristickým znakem ho-sha je to, že jeho hlavní a nejvíce zastoupenou složkou je linalool. V roce 1920 se začal používat jako přírodní zdroj extrakce linaloolu pro parfemářské účely. Rozdíl mezi kafrem a ho-shem je ten, že kafr se destiluje z kůry a ho-sho z listů a větví stromu.

Kafrovou vůni ale u něho nečekejte, voní velmi podobně jako růžové dřevo, které je vzácnější a dražší, proto je ho-shem často nahrazováno.

Ho-sho se v kosmetice používá kvůli své výborné schopnosti obnovovat kožní buňky. Působí proti kožním plísním a snižuje výskyt zánětlivých reakcí. Mírní svědění a podráždění, redukuje kožní otoky.

Stimuluje krevní oběh a zlepšuje prokrvení pokožky. Proto se používá do anti-agingových krémů, pleťových kondicionerů a výrobků pro mastnou a problematickou pleť. Přidává se do repelentů proti hmyzu. Protože reaguje dobře s alkoholy, je vítanou součástí parfemářského průmyslu. V aromapsychologii je výborné pro pomoc při nervovém vyčerpání a depresivních stavech. Obecně se používá pro podporu krevního oběhu, uvolnění svalů, při infekcích močového a dýchacího traktu.

Botanický název: (Cinamomum camphora var. Linalooliferum)
Čeleď: Leuraceae (vavřínovité)
Destilovaná část rostliny: Listy a větve stromu
Země původu: Hlavně Japonsko
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace listů

Obsah účinných látek v Ho-sho esenciálním oleji

Monoterpenoly (95%): linalool, terpenické oxidy (1%): cis-linalool-oxid, trans-linalool-oxid, 1, 8 cineol, ,onoterpeny (1%): myrcen, limonen, beta-phellandren, cis-beta-ocimen, trans-beta-ocimen, gama-terpinen, ketony (0,5%): kafr.

Hlavní vlastnosti Ho-sho esenciálního oleje

  • fungicidní (ničící parazitní houby a plísně)
  • proti infekcím (virovým i bakteriálním)
  • stimulant imunitního systému
  • nervové tonikum
  • afrodiziakum
  • mírné analgetikum

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Průhledná tekutina jemně nažloutlé barvy.
Aroma: Vůně ho-sha je teplá, ekvětinová, kořeněná, dřevitá, s jemně kafrovým podtónem.

Ho-sho esenciální olej je vhodný při

Do DIY směsí pro ošetření strií, při sezónních onemocněních dýchacích cest, při nervozitě a stresovém vyčerpání, pro snížení bolesti svalů a kloubů, při mykózách.

Kontraindikace

Těhotné by ho měly používat od ukončeného třetího měsíce gravidity, v nutných případech a při dodržování nízkého dávkování, ne dlouhodobě. Nepoužívat při kojení.

U dětí lze použít od ukončených šesti let věku, v ojedinělých případech a při velmi nízkém dávkování od tří let. Osoby s alergiemi anebo kožní přecitlivělostí by měly provést před použitím test snášenlivosti. Neužívejte ho-sho vnitřně, vždy ho řeďte do nosného oleje.

Doba použitelnosti ho-sho éterického oleje se pohybuje mezi 5-6 lety, pokud je dobře skladován. Může způsobit alergickou reakci.

Při použití v aromalampě nebo difuzéru inhalujte maximálně 30 minut denně, u dětí 15 minut.

A co vy? Používáte esenciální oleje pro své zdraví? Budeme rádi za komentáře pod článkem.

Co si dále o esenciálních olejích přečíst?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva