Esenciální olej Skořice (Cinnamomum zeylanicum) – účinky, vlastnosti a kontraindikace 4.78/5 (9)

Listy Cinnamomum zeylanicum

Listy Cinnamomum zeylanicum

Popis esenciálního oleje Skořice (Cinnamomum zeylanicum)

Skořice (Cinnamomum zeylanicum), pochází z Asie. Pěstuje se také na Srí Lance a na území Indie, na Jávě nebo Madagaskaru. Je to keř, rostoucí do výšky 6-15 metrů, rostoucí vysoko v divočině. Patří do čeledi Lauraceae (vavřínovité). V současné době ji najdeme téměř ve všech tropických oblastech světa. V aromaterapii se používají dva druhy skořice. Skořice čínská a ceylonská.

Esenciální olej se získává parovodní destilací z listů anebo kůry. V aromaterapii se povětšinou více používá olej z listů, protože je bezpečnější a nemá silné nežádoucí účinky. Na destilaci 3kg oleje je potřeba tuna skořicové kůry. Mezi hlavní účinné látky odpovědné za příznivé účinky ze skořicové kůry, patří: eugenol, cinnamaldehyd, phellandren a methyl-eugenol, ale hlavně cinnamaldehyd (aldehyd skořicový), kterého v ní najdeme až 60%. Skořice list je bohatá na fenoly.

Skořice je stimulátorem oběhových funkcí, je také antiseptická, protikřečová. Působí proti virům a bakteriím. Je to také silným stimulantem imunitního systému. Uvolňuje respirační systém, mírní kolitidy, stimuluje funkce zažívacího traktu eliminuje problémy trávením jako průjmy nebo zácpy. Využívá se jako afrodiziakum, pro odstranění mentálních zábran. V kosmetice se moc nepoužívá, protože je to silný kožní alergen. Někteří aromaterapeuté ji nedoporučují do kosmetiky vůbec. Přidává se do parfémů.

Botanický název: Cinnamomum zeylanicum
Čeleď: Lauraceae (vavřínovité)
Destilovaná část rostliny: Listy, kůra.
Země původu: Madagaskar, Indie, Srí Lanka, Jáva.
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace kůry nebo listů stromu.

Obsah účinných látek

Skořice list:
Fenoly: eugenol 70-90%, estery: benzyl benzoát (5-8%), cinnamyl acetát (5-8%), eugenyl acetát, seskviterpeny: karyofylen (5 až 10 %), aromatické aldehydy: cinnamaldehyd (3%), aromatické alkoholy: skořicový alkohol (0,5 až 7 %)

Skořice kůra:
Aldehydy: trans-cinnamaldehyd (55-75%), další sloučeniny: eugenol (2-18%).

Hlavní vlastnosti esenciálního oleje skořice

  • Prohřívá,
  • působí jako nervové tonikum,
  • je afrodiziakální,
  • je antibakteriální.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Průhledná, žlutá až jantarová tekutina.
Aroma: Voní silně, sladce, kořeněně, dřevitě, pikantně.

Účinky esenciálního oleje skořice

Vhodný při:

  • nedostatku libida
  • sexuální únavě
  • nervovém vyčerpání
  • při poruchách trávení
  • pro prohřátí
  • jako analgetikum při bolestech pohybového aparátu

Kontraindikace

Nesmí se používat v těhotenství, při kojení, hodí se však jako analgetikum k porodu. Není vhodná u dětí do dvanácti, některé zdroje uvádí až hranici patnácti let věku.

Může dráždit pokožku, nesmí se užívat vnitřně a vždy se musí míchat s nosným olejem. Citlivé osoby musí před aplikací provést test kožní snášenlivosti. Je to éterický olej, s kterým je spojeno nejvíce alergických reakcí vůbec. Může vyvolat reakci i u těch, kteří normálně alergiemi netrpí. Při neodborné manipulaci může způsobit popáleniny II. stupně.

Nesmí se přidávat do koupele. Používá se ve výjimečných případech, spíše pro inhalaci do aromalampy nebo difuzéru. Někteří aromaterapeuti nedoporučují skořici pro aplikaci na pokožku vůbec. V případě nutné potřeby smíchejte kapku skořice do lžíce nosného oleje a aplikujte na kůži dobře rozmíchanou směs.

Nepoužívejte olej v dlouhodobém horizontu, používejte velmi nízké dávkování a nejvíce ve frekvenci dvakrát týdně. Je to velmi silný zahřívač. Do aromalampy kápněte jednu kapku, smíchejte nejlépe s citrusy. Nedifúzujte déle než 30 minut 2x denně u dospělého.

A co vy? Znáte a používáte esenciální olej ze skořice? Budeme rádi za komentáře pod článkem.

Dále si přečtěte o esenciálních olejích

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva