Esenciální olej Magnólie (Magnolia officinalis) – vlastnosti, účinky a kontraindikace 4.67/5 (6)

Magnolia officinalis

Magnolia officinalis

Popis esenciálního oleje z Magnolie

Magnólie, botanicky Magnolia officinalis patří do čeledi Magnoliaceae (šácholanovité). Říká se jí také Šácholan. Existuje kolem 200 druhů magnólií. Jedná se o keř, respektive malý strom, opadavý nebo stálezelený, kvete převážně v květnu. U nás vidíme nejčastěji magnólie bílé nebo růžové. Jejich domovem je Asie, ale pěstují se po celém světě. Má ráda spíše teplé podnebí. Esenciální olej se získává parovodní destilací nebo extrakcí alkoholy z květů či listů rostliny. Může být jak v klasické tekuté formě, tak ve stavu absolue. Magnólie je jedním z podstatných pilířů tradiční čínské medicíny.

V tradičním čínském chápání je tato rostlina vnímaná jako hořká a teplá. Byla předepisována na rozproudění stagnace životní energie.

Esenciální olej magnólie je stálicí parfemářského průmyslu i kosmetiky. Je vhodný pro léčení aknózní aproblematické pleti, podporuje vznik nových kožních buněk, zlepšuje hojení a zajizvení.

Vyrovnává barevné nesrovnalosti pleti. Používá se v anti-agingové péči a je vhodný i pro dehydrovanou pleť, protože zabraňuje úniku vody z pokožky. Zmenšuje viditelnost jizev, proto se může přidávat do tělové péče proti striím a celulitidě. Spolu s mátou může být součástí výrobků dentální hygieny, protože reguluje projevy špatného dechu.

V aromaterapii se esenciální olej magnólie používá z více úhlů pohledu. Převážně se jedná o podporu centrálního nervového systému a eliminaci stresu. Účinně odstraňuje nervové blokády, pocity tísně, depresivní stavy. Magnólie působí protizánětlivě a podporuje odolnost imunitního systému. Pomáhá při poruchách respiračního systému, uvolňuje zahlenění, zlepšuje vykašlávání.

Působí také jako jaterní tonikum. S úspěchem se používá při potlačení příznaků premenstruačního syndromu, bolestí břicha při menstruaci. Funguje jako analgetikum při svalových bolestech a bolestech pohybového aparátu, uvolňuje křeče.

Botanický název: Magnolia officinalis
Čeleď: Magnoliaceae (šácholanovité)
Destilovaná část rostliny: Květy
Země původu: Asie
Způsob získání esenciálního oleje: Destilace nebo alkoholová extrakce (absolut)

Obsah účinných látek v éterickém oleji z magnólie

Monoterpeny: beta-ocimen (3-4%), monoterpenoly: linalol (až 75% ), beta-elemen (1-2%),beta-karyofylen (5%), fenylové methyl estery:methyl-eugenol (1-2%), estery:methyl-2 methyl-butanoát (3-4%).

Vlastnosti éterického oleje z magnólie

  • Analgetikum,
  • protikřečový prostředek,
  • protizánětlivý prostředek,
  • tonikum nervového systému,
  • tonikum endokrinního systému.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Průhledná kapalina žluté až hnědé barvy, ve stavu absolue je tužší.
Aroma: Vůně éterického oleje magnólie je květinová, sladká, trošku medová, jemně podobná vanilce.

Účinky éterického oleje z magnólie

Éterický olej z magnólie je vhodný při:

Kontraindikace

Všeobecně se dá říct, že díky obsahu linalolu může vyvolat alergickou reakci u lidí, přecitlivělých na tuto látku. Nesmí se užívat vnitřně, vždy se musí ředit do nosného oleje.

Těhotné ženy ji mohou používat těsně před porodem. Lze ji použít při porodu pro podporu stahů dělohy. Pokud je získaná z květů ve formě absolue, nepoužívá se do aromalampy ani difuzéru, ale do masážních směsí a kosmetiky. Musí se rozředit v alkoholu nebo jojobovém oleji. Je k dostání také již rozředěná, připravená pro další kosmetické použití.

Používáte nebo znáte esenciální olej z magnólie? Budeme moc rádi za komentáře a tipy. Napište nám do komentářů pod článkem.

A dále si o esenciálních olejích přečtěte

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií pět let, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva