Esenciální olej Vavřín kubébový (Litsea cubeba) – vlastnosti, účinky a kontraindikace 4.75/5 (4)

Esenciální olej Vavřín kubébový (Litsea cubeba) - vlastnosti, účinky a kontraindikace

Popis esenciálního oleje z vavřínu

Vavřín kubébový (Litsea cubeba) je malý opadavý strom, který dorůstá do výšky 5 až 8 metrů. Má bílé, citronově vonící květiny se světle žlutým středem, kvete od listopadu do března. Patří do čeledi Lauraceae (vavřínovité). Pochází z Číny. Plody jsou téměř kulaté, jejich barva je tmavě hnědá až černá. Jsou podobné kuličkám černého pepře. Esenciální olej se může získávat parovodní destilací z květů, větviček, kůry stromu, i plodů. Má mnoho využití, je důležitá pro kosmetický průmysl. Litsea cubeba se tradičně používala v čínské medicíně pro léčení svalových bolestí, bolestí hlavy, astmatu, zimnice, bolestivé menstruace a zažívacích potíží.

V kosmetice má esenciální olej vavřín kubébový místo pro své deodorační a antibakteriální vlastnosti. Přidává se do výrobků pro mastnou a problematickou pleť se sklony k akné. Je silně antiseptický, svíravý, má anti-agingový efekt, působí proti plísním a pomáhá zmenšit viditelnost jizev. Prokrvuje, proto ji můžeme nalézt v přípravcích proti celulitidě a striím, zároveň zlepšuje tón pleti a eliminuje její nesrovnalosti.

V krémech a dalších výrobcích osobní péče, funguje zároveň jako přírodní konzervant, pomáhá při dermatitidě, ekzémech a dalších zánětlivých kožních onemocněních, protože brání rozvoji infekce. Litsea cubeba je oblíbenou součástí deodorantů, protože pohlcuje pachy, ale najdeme ho i jako součást přírodních repelentů a drogerie proti hmyzu, jako jsou například různé spreje proti domácím škůdcům. V aromapsychologii se esenciální olej litsea cubeba používá kvůli tomu, že dokáže skvěle eliminovat stres azmírnit nervové napětí.

Esenciální olej vavřín kubébový působí proti křečím, které mají původ v psychické nerovnováze. Díky analgetickým a antibakteriálním vlastnostem používá do směsí proti zánětům šlach, bolestem pohybového aparátu. Dokáže velmi efektivně snižovat bolestivost, aniž by měl negativní účinky, jak je známe od farmaceutických analgetik. Působí jako stimulant oběhového systému, podporuje vylučování, zlepšuje trávicí funkce, při břišních infekcí se používá k masáži postižené oblasti, vždy zředěný v nosném oleji. Pokud se přimíchá do směsi s tea tree, je velmi účinným tonikem respiračního systému, odhleňuje, zprůchodňuje dýchací cesty, posiluje organismus a brání šíření infekce. Působí potopudně a močopudně.

Botanický název: Litsea cubeba
Čeleď: Lauraceae (vavřínovité).
Destilovaná část rostliny: Kůra nebo plody.
Země původu: Čína
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace

Obsah účinných látek ve vavřínovém oleji

Monoterpeny: limonen (13%), terpenické aldehydy: geranial 40%, neral 31%, citronelal 1%.

Hlavní vlastnosti vavřínového oleje

  • ⭐ Adstringentní,
  • ⭐ čistí a tonizuje pokožku,
  • působí jako celkové tonikum,
  • trávicí stimulant,
  • ⭐ je hypotenzní, antifungální a antiparazitický,
  • ⭐ podporuje krevní oběh,
  • působí proti celulitidě,
  • ⭐ je protizánětlivý.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Jemně žlutá tekutina
Aroma: Vůně je intenzivní a velmi podobná citrónu.

Účinky vavřínového oleje

Éterický olej z vavřínu je vhodný při:

  • bolesti kloubů a svalů
  • při úzkosti nebo emočním nepohodlí
  • pro lepší koncentraci
  • pro rekonvalescenci
  • při fyzické únavě
  • pro podporu dobrého spánku
  • při stresu a přepracování

Kontraindikace

Je kontraindikovaný v těhotenství do ukončeného třetího měsíce. Není vhodný při kojení a u dětí do věku šesti let. Neužívat vnitřně, vždy se musí ředit do nosného oleje.

Citlivé nebo alergické osoby musí před aplikací provést test kožní snášenlivosti. Vždy se musí míchat do nosného oleje, může vyvolat alergickou reakci. Pro potřeby difuze nakapejte maximálně 3 kapky do aromalampy nebo difuzeru, nechejte odpařovat po dobu max. 30 minut denně, u dětí volte poloviční dávkování i dobu difuze.

Máte s éterickým olejem z vavřínu nějaké zkušenosti? Budeme moc rádi za komentáře pod článkem.

A co si ještě přečíst o podobných tématech?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva