Esenciální olej Celer (Apium graveolens) – účinky, vlastnosti, kontraindikace 4.83/5 (12)

Apium Graveolens

Apium Graveolens

Popis esenciálního oleje z celeru

Celer (Apium graveolens) patří do čeledi Apiaceae (miříkovité). Je to dvouletá bylina, pěstuje se pro listy a kořen. Ve volné přírodě roste podél potoků a na vlhkých místech. Původně pochází ze Středomoří. Byl používán ve starém Řecku i Egyptě v kuchyni i jako léčivý prostředek. Esenciální olej se získává parovodní destilaci. Ze 100 kg semínek se vydestiluje okolo 2 l silice. Tento esenciální olej obsahuje v malých koncentracích ftalidy, které mají výborné účinky na odvodnění organismu. V aromapsychologii se používá jako nervové tonikum při poruchách spánku a nervových potížích.

V aromaterapii napomáhá podpořit játra, působí žlučopudně, napomáhá lepšímu trávení. Má karminativní účinek, to znamená, že podporuje vylučování střevních plynů a zároveň snižuje jejich produkci. Esenciální olej z celeru je silné, mozkové a oběhové tonikum a napomáhá dobré jaterní činnosti. Podporuje přirozenou činnost trávicího systému. Je mírně analgetický. Může být také použit jako močové antiseptikum ke snížení cystitidy.

V aromaterapii se používá jako tonikum nervového systému. V domácí kosmetice napomáhá vyrovnání pleťové pigmentace a snižuje viditelnost skvrn. Používá se jako venózní dekongestant při bolestech svalů a těžkých nohou.

Botanický název: Apium graveolens
Čeleď: Apiaceae (miříkovité)
Destilovaná část rostliny: Semena
Země původu: Středozemí
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace

Obsah účinných látek v esenciálním oleji z celeru

Monoterpeny: limonen (73%), seskviterpeny: beta-selinen (10 %), alfa-selinen (1-2 %), ftalidy: 4,5-dihydro-3-butylftalid (4 %), butylftalid (2 %).

Hlavní vlastnosti esenciálního oleje celer

  • analgetikum
  • podporuje vylučování žluči
  • jaterní tonikum
  • diuretikum a potopudný prostředek
  • eupepický prostředek
  • zažívací tonikum
  • mírné sedativum
  • srovnává pigmentaci pleti
  • tonikum oběhového systému
  • tonikum nervového systému

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Průhledná tekutina nažloutlé až žluto-hnědé barvy barvy
Aroma: Vůně je aromatická, kořeněná, teplá, zemitá.

Hlavní účinky esenciálního oleje celer

Vhodný při:

  • nadýmání
  • oběhové potíže
  • nervové nepohodlí
  • hemeroidy
  • nadýmání
  • pigmentové skvrny

Kontraindikace

Celerový esenciální olej by se neměl používat během těhotenství, kojení a u dětí do deseti let věku. Pozor na fotosensitivitu. Po aplikaci nevystavujte kůži přímému slunečnímu záření ani nechoďte do solária po dobu nejméně osmi hodin.

Neužívejte vnitřně. Nepoužívejte nezředěné. U citlivých jedinců může způsobit alergickou reakci.

A dále si přečtěte

Zdroj článku

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autorem článku je naše redakce

Pavlína Klaudová (více o nás)

 

Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva