Šeřík a šeříkový olej – jaké mají účinky na naše zdraví? 4.63/5 (8)



Šeřík a šeříkový olej - jaké mají účinky na naše zdraví?Šeřík je kvetoucí rostlina známá svými bohatými fialovými květy a krásnou vůní. V minulosti byl šeřík používán k léčbě některých onemocnění, ačkoli lékařské použití této květiny již v dnešní době není běžně praktikováno. Ale ti, kteří praktikují aromaterapii však věří, že vůně šeříku má řadu zdravotních výhod. Podívejme se spolu v tomto článku na zdravotní přínosy šeříku a šeříkového oleje.

Účinky šeříku na naše zdraví

Syringa vulgaris, obyčejně známý jako šeřík, je kvetoucí keř s typicky fialovými květy, ačkoli nedávno vytvořené hybridní plemena mohou být bílé, modré nebo žluté. Květy šeříku jsou rozeznatelné podle jejich sladké vůně, která je nejsilnější, když jsou jeho květy v květu – i když toto období u šeříku trvá jen několik týdnů.

Proti parazitům i malárii

V minulosti byl šeřík požíván, aby zbavil střeva parazitických červů, a byl také použit při léčbě malárie. V 19. století byl šeřík používán i k léčbě horečky. Jeho úspěšnost však byla tak nepravidelná, že od jeho použití při léčbě horečky bylo později upuštěno. Budete možná překvapeni, ale opravdu existuje pár studií, které naznačují, že šeřík může pomoci snížit horečku.

Na pokožku

Šeříkové květy mají svíravé (astringentní), aromatické vlastnosti. Astringenty stahují pokožku. Studená nebo teplá infuze šeříku se tedy může použít jako toner na obličej. Nebo pomocí stejné metody se může použít na vyrážky, řezné rány a jiné kožní problémy.

Účinky šeříkového oleje na naše zdraví

Ano, existuje i šeříkový olej. I když je šeříkový olej často označován jako esenciální olej, není to esenciální olej v pravém slova smyslu. Šeříkový olej nemůže být extrahován parní destilací, jako většina éterických olejů, takže je to opravdu “vonný” olej. Nicméně, šeříkový olej stále voní nádherně a může poskytnout některé skutečné výhody na vaše tělo a mysl.

Pokud nejste obeznámeni s výhodami tohoto esenciálního oleje, budete možná ohromeni jeho vlastnostmi. Tento olej může být používán nejen k léčbě onemocnění ledvin, ale také bylo prokázáno, že snižuje horečku.

Šeříkový esenciální olej je odvozen z listů rostliny Syringa vulgaris. Tato rostlina se nachází zejména v jižním Íránu (dříve zvaném Persie) a východní Evropě. Tento vonný olej pochází tedy hlavně z listů rostliny. Barva oleje je světle fialová a má příjemnou květinovou vůni.

Takže, jak nám může pomoci?

Při aromaterapii

Aromaterapie má staletou historii jako forma léčení – našeho fyzického i psychického já. Při aromaterapii jsou vonné éterické oleje různých rostlin destilovány a poté rozptýleny do vzduchu, buď rozprašovačem, svíčkou nebo jinou metodou. Aromaterapeuté věří, že inhalace těchto olejů může poskytnout řadu terapeutických výhod. Příkladem je použití eukalyptového oleje pro zmírnění přetížení nosu, nebo citronový olej pro odpuzení komárů a hmyzu. Aromaterapeuté tedy věří, že tyto oleje nabízí četné výhody – a to včetně šeříkového oleje.

Při použití v aromaterapii, se esenciální olej z šeříku – nebo francouzského šeříku – rozptýlí do vzduchu. Má uklidňující účinek, který zlepšuje pocity úzkosti. Mezi další hlášené účinky patří očistný, uklidňující pocit, používá se na podporu relaxace. Olej z bílých šeříků je také používán v aromaterapii – je uklidňující, zklidňuje účinek. Vůně bílých šeříků přináší také pocity smyslnosti. traduje se, že se zbavuje symptomů úzkosti a deprese.

Jeho uklidňující vůně dostává člověka do uvolněného stavu.

Na pokožku

Někteří moderní bylinkáři používají esenciální olej z šeříku k léčbě kožních onemocnění, jako jsou různé vyrážky, spáleniny od slunce a drobné řezy či škrábance. Antioxidační a stimulační vlastnosti šeříkového esenciálního oleje mohou stimulovat proces hojení, a to zejména v případě, že člověk má malé škrábance, řezné rány nebo otlaky. Olej nejenže chrání otevřenou ránu před infekcí, ale také podporuje růst nových kožních buněk a zvyšuje rychlost hojení ran.

Olej můžete také použít na popáleniny, vyrážky a podobné zánětlivé kožní stavy. Před aplikováním oleje místně se ujistěte, že ho nejprve zředíte nosným olejem.

Prevence předčasného stárnutí pokožky

Astringentní sloučeniny a antioxidanty v šeříkovém esenciálním oleji “spolupracují” na zlepšení vzhledu pokožky a udržují ji mladší. Pokud máte vrásky, skvrny nebo jiné problémy pleti související s věkem, olej lze použít k ošetření kůže. Zvýší se i pružnost pokožky. Zkuste použít tento voňavý olej jako toner na pokožku.

Posiluje imunitu

Pokud máte plísňovou nebo bakteriální infekci, můžete tento olej použít k posílení vaší imunity. Přidejte olej s nosným olejem do difuzoru, to podpoří vaše gastrointestinální nebo respirační zdraví.

Proti parazitům

V mnoha oblastech světa se šeříkový esenciální olej používá k odstranění parazitických organismů, zejména střevních červů. V minulosti byly šeříky požívány k léčbě parazitů a střevních červů, ale tato praxe od té doby již zanikla. Měli bychom také zmínit, že neexistují moderní studie týkající se použití šeříkového oleje pro tento účel. Jedná se o alternativní terapii.

Nikdy byste neměli interně užívat šeříkový esenciální olej, ale inhalace z difuzoru může zlepšit váš celkový pocit pohody a podporovat přirozené léčení.

Má antibakteriální vlastnosti

Olej je známý svými antibakteriálními vlastnostmi, čistí vzduch v místnosti a dokonce i povrchy nábytku a stěn. Pokud dáváte přednost mytí domova přírodními čistícími prostředky, budete rádi používat tento olej. Přidání tohoto oleje je mnohem lepší než použití drsných a škodlivých chemikálií. Tento olej má antivirové, protiplísňové, antibakteriální a antiparazitární vlastnosti.

Zlepšuje vlastnosti kosmetických výrobků

Můžete použít šeříkový olej i v domácí kosmetice. Tento olej je často přísadou domácích šamponů, parfémů a koupelových mýdel. Díky svojí krásné vůni se používá také na podporu zdraví pokožky a vlasů.

Jak používat šeříkový esenciální olej

Chcete-li použít šeříkový esenciální olej, měli byste buď použít olej místně na pokožku (spolu s nosným olejem) nebo ho inhalovat ze vzduchu. Chcete-li olej používat místně, měli byste vždy přidat nosný olej. Doporučené nosné oleje jsou jojobový olej, kokosový olej, hroznový olej a olivový olej (nejoblíbenější nosný olej pro toto použití je kokosový olej).

Při aplikaci tohoto esenciálního oleje na pokožku se ujistěte, že je pokožka čistá a suchá. Pokud jej používáte k uvolnění napětí, přidejte ho do difuzoru s nosným olejem. Je třeba se ujistit, že nejste alergičtí na olej. Alergická reakce může způsobit vyrážku nebo problémy s dýcháním nebo kýcháním. Použití nosného oleje neutralizuje sílu esenciálního oleje a činí jej bezpečnějším.

V závislosti na tom, co chcete ošetřit, můžete olej použít v difuzoru nebo ve vaně. Šeříkový olej po smíchání s nosným olejem můžete také přidat na bavlněný hadřík a v noci ho dát k posteli nebo použít na obal polštáře. Také přidávejte olej do receptů na organické čisticí prostředky, abyste využili jeho antiseptických a antibakteriálních vlastností.

Upozornění, aneb na co si dávat pozor

Šeříkový esenciální olej může nabídnout řadu výhod, stále musíte být vědomi možných vedlejších účinků. Při nesprávném použití může vyvolat alergie. Uvědomte si některá bezpečnostní opatření a vedlejší účinky.

Alergie

Tento olej je známou alergenní látkou. Když poprvé začnete olej používat, musíte udělat malý test, abyste se ujistili, že nedráždí vaši pokožku. Vyčkejte asi hodinu, zda se neobjeví vyrážka nebo podobné podráždění kůže. Tento olej by měl být vždy smíchán s nosným olejem, aby byla zajištěna jeho bezpečnost, když ho aplikujete místně.

V těhotenství

Vzhledem k tomu, že tento olej má vysokou koncentraci silných sloučenin a nejsou k dispozici žádné údaje o jeho bezpečnosti, neměl by být během těhotenství používán. Může to být riskantní. Zatímco některé těhotné ženy mají rády relaxační účinky tohoto oleje, měly by si ještě před použitím oleje promluvit se svým lékařem.

Podráždění pokožky

Kromě alergické reakce může olej způsobit podráždění kůže nebo zánět. Tento olej nikdy nepoužívejte ve velkém množství. Také byste měli ředit olej nosným olejem. Pokud neučiníte tato opatření, můžete pak mít červenou a svěděnou pokožku nebo mít i horší stav, jako je kopřivka. Použití tohoto oleje samotného se moc nedoporučuje.

Vnitřní použití

Některé esenciální oleje můžete používat i vnitřně. Ale ne šeříkový. Nikdy byste za žádných okolností neměli tento olej konzumovat, protože tento olej může mít toxické účinky. Když lidé konzumují olej, mají zkušenosti s podrážděním žaludku, závratí, bolestí hlavy a zvracením. Tento olej by měl být inhalován nebo aplikován pouze lokálně na pokožku. Nejedná se o potravinářský olej a nikdy by se neměl konzumovat.

Jak si vyrobit vlastní esenciální olej?

Tady je naše domácí verze šeříkového oleje. Toto není čistý éterický olej, ale pokud hledáte voňavý olej, který se má použít v některých koupelích a tělových výrobcích, je to tento.

Jak tedy postupovat při výrobě?

  1. Posbírejte květy. Budete potřebovat asi dva šálky pěkných květů.
  2. Mírně prolněte květy s metličkou nebo paličkou.
  3. Nalijte sladký mandlový olej do sklenice a přidejte květiny. Můžete použít i jiný nosný olej.
  4. Uchovávejte pak nádobu na teplém místě (mimo sluneční světlo) a protřepejte jednou denně.
  5. Pak přes gázu nebo hadřík přelijte do jiné nádoby.
  6. Ideálně uchovávejte ve tmavé nádobě pro prodloužení trvanlivosti oleje.

A co vy? Jaké zkušenosti s šeříkovým olejem máte vy? Budeme moc rádi za komentáře k tomuto tématu.

A co si o esenciálních olejích ještě přečíst?

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Hodnocení příspěvku

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva