Světlicový olej (neboli olej ze světlice barvířské) – jaké má účinky? 4.86/5 (14)



Světlicový olej obsahuje kyselinu linolovou, esenciální mastnou kyselinu, která nabízí mnoho opravdu pozitivních přínosů pro vaše tělo.

Světlicový olej obsahuje kyselinu linolovou, esenciální mastnou kyselinu, která nabízí mnoho opravdu pozitivních přínosů pro vaše tělo.

V mnoha přípravcích pro péči o pokožku je světlicový olej používán jako mazivo s okluzivními vlastnostmi, což znamená, že působí jako ochranná bariéra, která zabraňuje opuštění vlhkosti naší pokožkou. Pracuje moc pěkně s pokožkou, aby se zvláčněla a změkčila (odstraňuje její suchost), uklidňuje některé kožní problémy. Světlicový olej můžete najít v produktech, jako jsou různé zvlhčovače pokožky, kondicionéry a i čističe na obličej. Pokožka ho opravdu miluje.

Dejte pozor na způsob výroby tohoto oleje

Existují 2 základní způsoby, kterými se ze semen získává světlicový olej – chemický a mechanický.

V chemickém procesu extrakce je olej rafinován přidáním určitých chemikálií. Tento proces ve skutečnosti eliminuje základní živiny obsažené v oleji a také jej potenciálně může kontaminovat určitými škodlivými chemickými látkami, které mohou mít negativní účinky na tělo.

Druhým způsobem extrakce oleje ze semen světlice je mechanická metoda. Při této metodě se místo použití chemikálií extrahuje olej ze semen světlice světlice pomocí mechanického lisu. Toto je lepší metoda než ta předchozí, protože pomáhá udržovat všechny přirozeně obsažené složky ve výsledném světlicovém oleji.

Z tohoto důvodu by spotřebitelé měli bedlivě kontrolovat štítek dříve, než si koupí nějaký světlicový olej, aby zjistili, jaká metoda byla použita pro extrakci oleje. Světlicový olej se používá jak pro kuchařské, tak kosmetické účely.

Co obsahuje světlicový olej?

Světlicový olej je zdroj polynenasycených tuků (PUFA) – polynenasycené tuky pak dělíme na takzvané omega-3 a omega-6 polynenasycené mastné kyseliny. Ve skutečnosti se v něm nachází více těchto tuků, než v jakémkoli jiném typu rostlinného oleje, tj. téměř 79 procent polynenasycených mastných kyselin (kyselina linolová). Obsahuje také 13 procent mononenasycených mastných kyselin (kyselina olejová) a pouze 8 procent nasycených mastných kyselin. Dalšími důležitými živinami přítomnými v tomto oleji jsou omega-6 mastné kyseliny, kyselina cis-linolová, vitamin E a vitamin K. Obsahuje také malé množství cholinu. Vzhledem k přítomnosti těchto složek ve světlicovém oleji má tento olej také různé zdravotní účinky.

Světlicový olej je perfektní na pokožku

Z odborného hlediska je světlicový olej známý jako olej ze semen Carthamus tinctorius. Je vyroben (vytlačen) ze semen rostliny Světlice barvířské. Světlicový olej obsahuje kyselinu linolovou, esenciální mastnou kyselinu, která nabízí mnoho opravdu pozitivních přínosů pro vaši pokožku. Tato kyselina je vlastně hlavním důvodem, proč světlicový olej funguje tak dobře v produktech péče o pleť. Kyselina linolová má silné schopnosti odstraňovat nečistoty a maz z pokožky + také působí krásně změkčovacím účinkem (např. ve zmíněných kondicionérech).

Někteří dermatologové jsou docela opatrní při doporučování přírodních olejů, ale všechny kontrolní společnosti považují světlicový olej za velmi bezpečnou složku a je nepravděpodobné, že by způsobila jakékoliv podráždění kůže. Nicméně, pokud máte nějaké kožní problémy, měli byste být opatrní při použití jakéhokoliv nového přípravku na vaši pleť. Ideální je vše konzultovat s vaším lékařem nebo dermatologem. To platí prakticky vždy.

Díky svým skvělým hydratačním vlastnostem je světlicový olej nejvhodnější pro lidi s normální až suchou kůží. Takže pokud jsou vaše vlasy velmi suché, jakoby bez lesku, můžete také zvážit vyzkoušení výrobků se světlicovým olejem.

Olej ze světlice barvířské a jeho přínosy

Světlice barvířská je velmi bohatým zdrojem kyseliny linolové. CLA (konjugovaná kyselina linolová) nemůže být vyrobena ve vašem těle a musí být do těla přijata ve stravě. Je docela obtížné stravou přijmout optimální úroveň CLA, což vedlo mnoho zdravotních odborníků, kteří doporučují, aby se užívala formou doplňků stravy. Světlicový olej, a další doplňky s CLA, najdete i v různých přípravcích na hubnutí a spalovačích tuku.

Zdravotní přínosy konjugovaných linolových mastných kyselin přitahují zájem. Potenciální terapeutické vlastnosti spočívají v tom, že je antikarcinogenní, antiaterosklerantní a podporuje růst.

Světlicový olej však samozřejmě nenajdete jen v doplňcích stravy. Používá se také při vaření, v salátových dresincích a jiných kulinářských dobrotách. I když je tento olej považován za stabilní, expozice tepla a světla však snižuje jeho pozitivní účinky a i trvanlivost.

A konečně, jak jsme už zmínili, světlicový olej se používá v prostředcích pro péči o pokožku, které ošetřují suchou a poškozenou pleť. Hydratuje a uklidňuje pokožku.

Pozitivní účinky světlicového oleje na pokožku – pro vaši krásu

Jak může tento olej pomoci?

1. Super na suchou pleť

Mnoho uživatelů vychvaluje účinky světlicového oleje pro péči o pleť. Použití tohoto oleje se doporučuje zejména pro suchou pokožku, protože pomáhá udržet elasticitu pokožky a je zvlášť přínosem pro citlivou pokožku.

Náš tip: Pokud se rozhodnete zkusit tento olej namísto klasického zvlhčovače, ale nejste spokojeni, že je bez vůně, můžete jej smíchat s velmi malým množstvím mandlového oleje.

2. I na akné

Za studena lisovaný, organický světlicový olej je dobrý i na některé kožní problémy, zejména třeba na akné. Vzhledem k tomu, že světlicový olej je dobrým přírodním zdrojem omega-6, je méně pravděpodobné, že vytvoří hrudky nebo se bude slepovat. Tato tendence je důsledkem skutečnosti, že molekuly se navzájem odpuzují, čímž je více dispergovatelný a zůstává tekutý. Co to všechno znamená? Pokud je olej bohatý na omega-6, je mnohem pravděpodobnější, že najde cestu z pórů, než že je ucpe. To pomáhá při řešení základních příčin akné. U léčby akné musí být použit světlicový olej za studena lisovaný (na kvalitě zde prostě záleží). Doporučené dávkování je přibližně 1 lžička denně pro dospělou osobu a 1 čajová lžička pro dítě.

3. Také na jizvy a vrásky

Aplikace světlicového oleje na pokožku pomáhá odstranit i další kožní problémy, jako jsou jizvy či vrásky. Na rozdíl od jiných olejů neucpává póry, a proto může být používán lidmi, kteří mají citlivou pleť.

Zdravotní přínosy světlicového oleje

1. Podporuje celkově správné fungování těla

Protože světlicový olej obsahuje velké množství polynenasycených tuků, pomáhá při tvorbě prostaglandinů v těle člověka. Tyto hormonální sloučeniny pomáhají při zpevňování buněčných membrán a také při správném fungování těla.

2. Pomáhá při snižování hmotnosti

Jedním z nejlepších přínosů světlicového oleje je ten, že je účinný při odstraňování přebytečného tuku nahromaděného v těle. Pomáhá tak při snižování hmotnosti. Hnědý tuk je přítomen v několika oblastech těla, což je hlavní faktor, který pomáhá při spalování kalorií. Kyselina cis-linolová přítomná ve světlicovém oleji se převádí na kyselinu gama linolenovou (GLA), která “spouští” hnědý tuk a spaluje kalorie. Proto lidé, kteří hledají další způsoby, jak zhubnout a udržet si svou váhu, by měly přidat světlicový olej do svého jídelníčku.

3. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi

Další výhodou použití světlicového oleje je, že pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi, což dále snižuje riziko onemocnění srdce. Vedle toho se také říká, že světlicový olej posiluje imunitní systém těla a zvyšuje jeho odolnost vůči různým infekcím a nemocem.

4. Vhodný při obezitě

Mnoho lékařů a dietologů doporučuje použití světlicového oleje u obézních lidí trpících cukrovkou. Výzkum byl konkrétně proveden s cílem nalézt přínosy světlicového oleje u starších žen s diabetem, které mají nadváhu. Tyto ženy byly požádány, aby užívaly přídavky se světlicovým olejem po dobu šestnácti týdnů a výsledky, které ukázaly, byly velmi pozitivní. Bylo zjištěno, že nejenom shodily přebytečný tuk, ale také došlo k výraznému poklesu hladiny cukru v krvi.

5. Pomáhá při PMS

Kromě diabetických pacientů je použití světlicového oleje účinnou metodou léčby premenstruačního syndromu. Užívání světlicového oleje namísto hormonálních léků pomáhá při regulaci menstruačních cyklů, čímž se zbavíte problému nepravidelných období (to je v dnešních dnech z mnoha důvodů u žen velmi časté).

6. Super pro pleť i vlasy

O vlivu tohoto oleje na pokožku jsme už v tomto článku psali výše. Světlicový olej dále podporuje růst vlasů a i zdravou pokožku, protože obsahuje vitamín E. Pro ty, kteří mají suché, křehké vlasy, doporučujeme masáž vlasové pokožky tímto olejem + ho naneste trochu na vlasy. Tento olej bez zápachu je jemný a má velmi lehkou strukturu, je velmi snadno absorbován pokožkou hlavy. Masáž pokožky hlavy světlicovým olejem zlepší krevní oběh a budete tak mít zdravé a silné vlasy.

A co vy? Zkusili jste světlicový olej? Pokud ano, jak vám pomohl? Budeme rádi za přidání komentáře pod článek.

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Hodnocení příspěvku

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: ,

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva