Sponzorováno

Co se stane s vaším tělem, pokud se nebudete pravidelně hýbat? 4.38/5 (13)

  • Pokud se nebudete pravidelně hýbat, může to mít mnoho negativních dopadů na vaše tělo.
  • Nedostatek pohybu a fyzické aktivity může vést k ztrátě svalové hmoty a síly. Svaly, které nejsou pravidelně používány, se postupně oslabují a zmenšují.
  • Nedostatek pohybu může vést k nárůstu tělesné hmotnosti a obezity. Fyzická aktivita pomáhá spalovat kalorie a udržovat zdravou tělesnou hmotnost.
  • Nedostatek pohybu může způsobit ztuhlost a sníženou flexibilitu svalů a kloubů, což může vést k omezené pohyblivosti a potížím s provedením běžných každodenních činností.
  • Nedostatek fyzické aktivity je spojen s vyšším rizikem vzniku řady chronických onemocnění, včetně srdečních chorob, vysokého krevního tlaku, cukrovky typu 2 a osteoporózy.
  • Pravidelná fyzická aktivita má pozitivní vliv na kvalitu spánku. Nedostatek pohybu může vést k obtížím se usínáním a neklidným spánkem.
  • Fyzická aktivita je spojena se zlepšením nálady a snížením úrovně stresu a úzkosti. Nedostatek pohybu může naopak vést k pocitům deprese a únavy.

Chůze patří mezi přirozený pohyb, který můžete dělat úplně každý den.

Chůze patří mezi přirozený pohyb, který můžete dělat úplně každý den.

Hýbat bychom se měli ideálně každý den. Ano, tak to je. Účinky na zdraví takového pravidelného pohybu jsou skoro až zázračné. Pokud se ale naopak nevěnujete ani minimální sportovní aktivitě, vaše tělo na tuto neaktivitu odpoví zdravotními obtížemi.

Pravidelná pohybová aktivita zlepšuje fyzickou a psychickou kondici, posiluje imunitní systém, podporuje srdeční činnost a krevní oběh, zlepšuje přívod kyslíku do celého těla, normalizuje krevní tlak, podporuje trávení a činnost střev, harmonizuje činnost endokrinního systému, je prevencí před osteoporózou a má mnoho dalších pozitivních účinků.

A naopak nedostatečná fyzická aktivita v kombinaci s nesprávnou výživou se spolupodílí na vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdečně-cévní onemocnění, onkologická, metabolická, respirační či onemocnění pohybového aparátu a podobně.

Sponzorováno

Čím je člověk starší, tím více je důležitá přiměřená a pravidelná fyzická aktivita. Sport oddaluje příznaky stárnutí, pomáhá zvládat nemoci a bolest, dodává chuť do života, zvyšuje energii a zlepšuje pozitivní náladu.

70 % Čechů se nehýbe dostatečně

Z výsledků různých výzkumů vyplývá, že až 70% Čechů se hýbe nedostatečně a velmi málo. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) umírá v důsledku nedostatku pohybu celosvětově ročně přes 5 milionů lidí, což je podobný efekt, jako má kouření.

Dnešní sedavý způsob života významně přispívá k pandemii obezity a vzniku různých chronických civilizačních onemocnění, jako je diabetes, ateroskleróza, kardiovaskulární a neurodegenerativní onemocnění. Nedostatečná pohybová aktivita má vliv i na vznik některých typů rakoviny, například rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Jarní únava? Tu rozchodíte

Zvláště důležitá je pravidelná tělesná aktivita v dětství a mladém věku, protože tehdy se vytváří celoživotní návyk. Mladiství, kteří jsou pravidelně aktivní, mají daleko menší šanci, že se u nich vyvinou rizikové faktory jako obezita, zvýšený krevní tlak. Je proto vhodné podporovat děti v těch pohybových aktivitách, které je baví a naplňují.

Nejpřirozenější je chodit

Nejpřirozenější pohybovou aktivitou je chůze, která je prospěšná pro naši fyzickou kondici a psychiku. Podle několika studií dokáže pravidelná chůze prodloužit život člověka o několik let a dokonce spouští i omlazovací procesy v těle.

WHO doporučená dávka pohybu, která přináší zdravotní benefity je 10 000 kroků denně + 30 minut středně intenzivní vytrvalostní aktivity alespoň 5krát týdně nebo jedna hodina intenzivní vytrvalostní aktivity 3krát týdně, optimálně v kombinaci se silovým tréninkem dvakrát až třikrát týdně. To je ideální stav, ke kterému byste se měli přiblížit.

Tipy, jak zvýšit fyzickou aktivitu během dne:

  • Máte-li sedavé zaměstnání, během přestávky se procházejte.
  • Procházejte se během telefonování.
  • Pokud je to možné, pro přepravu zvolte kolo místo auta.
  • Používejte schody místo výtahu.

Sponzorováno

A jak se hýbete každý den vy? Napište mi do komentářů, budu moc ráda.

Studie a zdroje článku

  • Zdroj obrázku ve článku: AllaSerebrina / depositphotos.com

Sponzorováno

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autor článku

Dara Slánská (více o nás)

 

Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva