Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásu 4.67/5 (15)



Olej z para ořechů a jeho účinky na zdraví a krásuOlej z para ořechů je další z olejů, které nám dala matka příroda. Tyto ořechy asi znáte všichni. Para ořechy jsou známé svou vysokou nutriční hodnotou, zejména vysokým obsahem selenu. Aktuálně jsou tyto ořechy po celém světě velmi poptávané. Ale mi se v tomto článku nebudeme věnovat ořechům samotným, ale obrátíme svoji pozornost na olej získaný z para ořechů, který má také jedinečné nutriční, kosmetické a terapeutické výhody.

Z čeho se tento olej vyrábí?

Samozřejmě z para ořechů. Brazilské ořechy, jak se jim také říká, jsou vlastně semena stromu, který má vědecký název Bertholletia excelsa, česky je to pak Juvie ztepilá. Tento strom přirozeně roste v deštných pralesích Jižní Ameriky. Ořechy jsou tradičně sbírány místními lidmi podle sezóny. Jak popularita těchto ořechů ve světě rostla, začaly být hojně používány v cukrářském průmyslu, při výrobě různých čokolád a pochoutek.

Plody tohoto stromu jsou tvrdé jako kokos. Ve skutečnosti, na Kubě, jsou tyto plody nazývány “St. James Coconut”. Jakmile je vnější obal plodů otevřen, jsou jejich semena snadno viditelná, pravidelně uspořádaná. Tato semena jsou právě para ořechy. V Brazílii se nazývají castanhas do para. Pak se lisují za studena, a tím získáme panenský olej z para ořechů.

Vlastnosti oleje z para ořechů

Barva tohoto oleje je zářivě žlutá s mírně nazelenalými tóny. Má slabou vůni a chuť, která je mírně ořechová.

Neexistuje žádný extra rozsáhlý výzkum léčebných vlastností oleje z para ořechů. Současný výzkum však ukazuje, že má tyto vlastnosti:

  • Změkčovadlo – brazilský ořechový olej je jedním z nejlepších olejů pro hydrataci pokožky díky vysokému obsahu kyseliny olejové ve spojení s přítomností vitamínu E, což je vzácná kombinace. Díky tomu je vhodný pro mnoho kožních problémů.
  • Antioxidant – Přítomnost vitamínu E v tomto oleji je dominantním faktorem jeho vysoké antioxidační kapacity. Pomáhá tak chránit pokožku a tělo před volnými radikály, s nimiž se pravidelně setkáváme.
  • Protizánětlivé – Přítomnost omega-6 mastných kyseliny mu dodává protizánětlivou sílu. Může být použit k úlevě od zčervenání pokožky, bolesti a zánětu způsobeného zraněním, bodnutím hmyzem nebo i k ochraně před “vnitřními stavy”, jako je lupénka.
  • Proti zubnímu kazu – jedinečný zdravotní prospěch tohoto oleje je jeho schopnost předcházet zubnímu kazu, proto může být používán v domácích receptech pro podporu zdraví zubů (ústní vody a podobně).
  • Anti-agingVitamin E, v kombinaci s některými esenciálními tuky a vlastní silou, má schopnost zpomalit stárnutí pokožky. Proto lokální aplikace para ořechového oleje může pomoci udržet mladší vzhled pleti po delší dobu.

Použití oleje z para ořechů a jeho přínosy pro zdraví

Na co všechno se tedy dá tento olej použít?

Olej z para ořechů je super pro vlasy

Olej z para ořechů může pomoci při zlepšování růstu vlasů u lidí, kteří mají ten dojem, že jejich objem vlasů klesá. Některé studie ukazují, že vitamín E zlepšuje krevní oběh a v důsledku toho zlepšuje zdraví našich folikulů.

Za druhé, vitamín E v para ořechovém oleji pomáhá při obnově lesku našich vlasů. Lidé s poškozenými vlasy si často všimnou, že jejich vlasy se staly suššími a její přirozený lesk se snížil. Produkce přirozeného mazu těla je někdy omývána použitím agresivních šamponů, což může mít za následek nekvalitní a málo lesklé vlasy. Aplikace malého množství para ořechového oleje (staří opravdu jen lžička) na mokré vlasy (poté, co byly umyty) dělá vlasy lesklejší. Roztírá se poměrně dobře a je jen minimálně mastný. Zkuste pár týdnů takto olej používat a uvidíte, že se stav vašich vlasů zlepší. Tento olej má schopnost poskytovat vynikající hydrataci a lesk suchým, poškozeným vlasům.

Vitamin E v oleji také chrání před UV zářením. Proto je dobrým nápadem použít para ořechový olej na vlasy – naneste ho než půjdete ven na intenzivní slunce – to zabrání poškození vlasů.

Olej z para ořechů je skvělý i pro pokožku

Olej z brazilských ořechů může být aplikován přímo na kůži. Můžete ho nanést na pleť bez nutnosti míchání s čímkoliv jiným. Je vynikající pro suchou, popraskanou pokožku, protože pomáhá pokožce udržet vlhkost. Vitamin E v oleji se snadno vstřebává do hlubších vrstev kůže a činí ji silnější, pružnější a vyživenou. Chrání pokožku před škodlivým UV zářením ze slunce a také zabraňuje hyperpigmentaci (i když tento účinek je také připisován esenciální mastné kyselině zvané kyselina linolová). Pamatujte také, že strava bohatá na vitamín C pomáhá při lepším využití vitamínu E. Antioxidační síla para ořechového oleje napomáhá při snižování škodlivých účinků volných radikálů na buňky, čímž udržuje naši pleť mladou a zdravou. Tento olej je lehký a dobře se roztírá. Dodává pokožce lesk. Proto může být použit k ošetření kůže před důležitou událostí. Třeba před rande.

Na jídlo ho nepoužívejte

Tento olej není obecně považován za bezpečný pro vnitřní požití, ani jako salátový dresink, ani jako olej na vaření. Proto je nejlepší se mu při vaření vyhnout. Většina tradiční brazilské kuchyně se točí spíše kolem olivových olejů.

Výživové informace

Olej z para ořechů je zcela unikátní, pokud jde o složení jeho mastných kyselin, zejména ve srovnání s jinými oleji z Brazílie a okolních oblastí řeky Amazonky. Většina olejů, se kterými se setkáváme, má určité dominantní mastné kyseliny, podobně jako některé z nich jsou převážně složeny z kyseliny olejové (omega-3), zatímco ostatním dominuje kyselina linolová (omega-6), jako je například pupalkový olej. Ale nyní je zde para ořechový olej s velmi podobnými koncentracemi kyseliny olejové i kyseliny linolové.

Profil lipidů v para ořechovém oleji je následující:

Mastné kyseliny Složení (v procentech)
Kyselina olejová 38
Kyselina linolová 31
Kyselina linolenová 0,1550
Kyselina palmitová 14
Kyselina stearová 11
Arachidová kyselina 0,3627

 

Jak je tedy vidět z výše uvedené tabulky, para ořechový olej má vysoké procento polynenasycených mastných kyselin (PUFA), ale mono-nenasycená mastná kyselina (MUFA jako kyselina olejová) a nasycené tuky (jako kyseliny palmitové a stearové) nejsou také úplně zanedbatelné. Celkem nenasycené tuky tvoří asi 70% oleje.

Olej tak spojuje dobré zvláčňující vlastnosti kyseliny olejové s protizánětlivými účinky kyseliny linolové.

Para olej je velmi výživný olej, bohatý na esenciální mastné kyseliny a vitamíny, které pomáhají mazat pokožku a udržují ji hydratovanou. Jeho bohatý obsah selenu je dobrým antioxidantem pro pokožku.

Olej z brazilských ořechů je také unikátní, pokud jde o vitamin E, který obsahuje. Jeho vitamín E je téměř 90% beta-tokoferol a z menší části alfa a gama tokoferoly. Nicméně beta-tokoferol je méně účinný antioxidant než alfa verze.

To však není vše, co olej obsahuje. Poskytuje mnoho mikro-živin pro kůži a vlasy. Poskytuje významné množství fosfolipidů (ve výši 377 mg na litr). Jedná se o druh tuků, které pomáhají zlepšovat pronikání živin z oleje do hlubších vrstev kůže. Proto by se olej z para ořechů mohl stát dobrým základním olejem pro masážní přípravky. Měly by být také více prozkoumány jeho přínosy pro léčbu strií.

Vedlejší účinky & bezpečnost tohoto oleje

Olej je považován za bezpečný pro místní aplikace na pokožku. Není známo, že způsobuje silné alergické reakce a k pokožce je velmi šetrný. Je obecně považován za nejedovatý pro lidi a zvířata. Není však doporučeno jej používat pro vnitřní spotřebu. Ačkoliv je vhodný pro použití jako olej na vaření založený na přísadách, olej se stále nedoporučuje při vaření používat. Mohlo by to být z důvodu jeho vysokého obsahu sterolu nebo jeho tendence žluknout rychleji, než jiné oleje (kvůli vysoké koncentraci kyseliny linolové, která je nejvíce náchylná k oxidační degradaci). To také znamená, že olej má relativně nízkou trvanlivost.

Znáte tento olej? Používáte ho? Budeme rádi za komentáře.

VIDEO: Jak se vyrábí olej z para ořechů

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Hodnocení příspěvku

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva