Pupalkový olej na pleť – jaké může mít přínosy a účinky pro pleť? 4.78/5 (9)

Pupalkový olej na pleť - jaké může mít přínosy a účinky pro pleť?Milujeme pupalkový olej, který se vyrábí ze semen rostliny pupalky dvouleté. Mnoho z vás už možná zná pupalkový olej. Tento olej je také široce používán k léčbě kožních problémů, jako je ekzém, lupénka a má obecně mnoho prospěšných vlastností, které jsou super pro pokožku.

Pupalkový olej se používá v ochranných pleťových krémech a olejíčcích, které mají pro pokožku obecně mnoho pozitivních účinků.

Výhody pupalkového oleje pro pleť a pokožku

Pupalkový olej má mnoho vlastností, které jsou hodně prospěšné pro zdraví vaší pokožky. Tento olej nejen hydratuje a zklidňuje, ale může zlepšit texturu a elasticitu pokožky, řeší suchost, podráždění, drsnost a vrásky na pleti.

Pupalkový olej se skládá z řady různých prospěšných složek, včetně omega-6 kyselin, omega-9 kyselin a kyseliny stearové. Klíčovými složkami pupalkového oleje jsou esenciální mastné kyseliny, které pomáhají posilovat kožní bariéru a snižují ztrátu vlhkosti. Esenciální mastné kyseliny jsou tuky, které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit, ale můžeme je získat z jiných zdrojů, třeba právě z pupalkového oleje – proto jej možná již užíváte jako doplněk pro péči o pleť.

Kyselina linolová, která se nachází v pupalkovém oleji, je omega-6 mastná kyselina, která podporuje zdraví pokožky tím, že posiluje kožní bariéru, zachovává vlhkost v pokožce a reguluje tvorbu kožního mazu. Pokud má vaše pokožka nedostatek esenciálních mastných kyselin, může to vést k suché, drsné nebo šupinaté pokožce.

Takže pojďme si látky v pupalkovém oleji projít detailněji:

OMEGA-6

Již zmíněná kyselina linolová (Omega-6) má protizánětlivé vlastnosti, podporuje zadržování vlhkosti v pokožce, pomáhá zklidňovat a předcházet akné, usnadňuje hojení ran a pomáhá udržovat měkkost a pružnost pokožky, čímž pomáhá snižovat účinky stárnutí.

Kyseliny gama-linolenové (Omega-6) mají protizánětlivé vlastnosti a vyživují pokožku mastnými látkami. Pomáhají podporovat silnou a zdravou pokožku, udržovat měkkost a pružnost pokožky a udržovat zdraví a funkci kožních buněk.

OMEGA-9

Olejové kyseliny (Omega-9) pomáhají udržovat jemnost a vláčnost pokožky a mají antioxidační vlastnosti.

KYSELINA STEAROVÁ

O kyselině stearové je známo, že změkčuje pokožku a má čisticí vlastnosti, které pomáhají eliminovat nečistoty, pot a přebytečný maz z pokožky.

Kromě toho, že klíčové složky pupalkového oleje působí jako účinný protizánětlivý a antioxidant a čistí pokožku, pomáhají také zlepšit konzistenci a účinnost produktů péče o pleť.

Zklidňující a hydratační vlastnosti

Pupalkový nosný olej, používaný obecně v kosmetice nebo přímo lokálně, vykazuje zklidňující a hydratační vlastnosti a je také dostatečně jemný pro použití na citlivou a předčasně stárnoucí pleť.

Má pověst, že nejen hydratuje, ale také zvyšuje elasticitu a také texturu šupinatění nebo odlupování pokožky, takže je ideální složkou i v krémech a přípravcích pro zralou pleť. Díky adstringentním a změkčujícím vlastnostem podporuje vzhled zdravé, čisté, omlazené pleti se zvýšeným jasem.

Tím, že řeší drsnost pleti, vrásky, zarudnutí, suchost a podráždění pokožky, zklidňuje pokožku postiženou akné, ekzémy a lupénkou. Při použití ve vlasech je známo, že pupalkový nosný olej hydratuje a vyživuje pokožku hlavy, posiluje prameny vlasů a zklidňuje svědění, suchost a zánět, čímž předchází nebo snižuje vypadávání vlasů.

Pupalkový olej může pomoci i při úlevě od kožních onemocnění

Pupalkový olej může pomoci zmírnit příznaky notoricky obtížně léčitelných a bolestivých kožních onemocnění, jako je lupénka a ekzém. Vysoký obsah omega-6 mastných kyselin v oleji z pupalky pomáhá zmírňovat příznaky těchto kožních nemocí.

Pokud máte ekzém a lupénku, doporučuje se aplikovat kombinaci pupalkového oleje s kokosovým olejem lokálně každý den, i když je důležité poradit se se svým lékařem, abyste se ujistili, že nebude narušovat jakékoli léky, které nyní užíváte.

Pomáhá redukovat vrásky

O kyselině gama-linolenové (GLA), která se nachází v pupalkovém oleji, je známo, že má na pleť řadu výhod, včetně vyhlazování vrásek.

Silná hladina antioxidantů v pupalce dvouleté pomáhá neutralizovat volné radikály, které chrání pokožku před oxidací v živé tkáni. Je známo, že zahrnutí této výživné složky do péče o pleť pomáhá také s vyhlazením drsnosti pleti. Obecně se doporučuje pravidelně aplikovat pupalkový olej na obličej a krk a dokonce dvakrát denně užívat doplňky z pupalky pro bezchybnou, mladistvě vypadající pleť.

Pupalkový olej pomůže i s akné

U dospívajících, kteří mají kožní vady, může použití pupalkového oleje lokálně i vnitřně pomoci zmírnit příznaky. Abyste mohli použít lokálně na akné, zkombinujte jednu kapku melaleukového esenciálního oleje, jednu kapku pupalkového oleje a jednu kapku oleje z pačuli s jednou lžící kokosového oleje. Navíc olej z melaleuky (čajovníku) prokazatelně pomáhá redukovat akné díky svým silným antibakteriálním vlastnostem, zatímco pačuli je skvělé pro zdravou pokožku.

Pro ještě větší přínos doporučuje smíchat kapku pupalkového oleje s rybím olejem v gelové kapsli na rostlinné bázi k vnitřnímu použití.

A co vy? Používáte pupalkový olej na pleť? Budeme moc rádi za komentáře a vaše zkušenosti?

A dále si o pupalkovém oleji přečtěte

Zdroje článku a studie

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva