Kyselina kojová – jaké má účinky na zdraví a krásu? 4.83/5 (6)



  • Kyselina kojová se někdy používá v potravinářském průmyslu jako přírodní konzervační látka. Jedním z hlavních použití kyseliny kojové je však v některých zdravotnických a kosmetických výrobcích.
  • Kyselina kojová se používá v kosmetických prostředcích k zesvětlení pokožky. Může být použita k léčbě stavů kůže, jako je poškození sluncem, zlepšení stavu jizev (i po akné) a stařecké skvrny.
  • Tato kyselina funguje tak, že má účinek na produkci melaninu. Melanin je přirozeně se vyskytující pigment v těle, který dává barvu očím, vlasům i pokožce. K podpoře produkce melaninu je nutná aminokyselina zvaná tyrosin. Kyselina kojová působí tak, že blokuje tvorbu tyrosinu, což zabraňuje produkci melaninu.
  • Kyselina kojová se nejčastěji používá v kosmetických prostředcích, jako jsou krémy, pleťové vody a různá séra.
  • Mnoho produktů s kyselinou kojovou je určeno k použití na ruce nebo obličej. Výrobky obsahující kyselinu kojovou lze také použít na jiné části těla, jako jsou nohy a paže. Koncentrace kyseliny kojové v kosmetice je často mezi 1 a 4 procenty.

Kyselina kojová - jaké má účinky na zdraví a krásu?Kyselina kojová se vyrábí z několika různých druhů hub. Je to také vedlejší produkt při fermentaci určitých potravin, třeba japonského saké, sojové omáčky a rýžového vína.

Kyselina kojová inhibuje a zabraňuje tvorbě tyrosinu, což je aminokyselina potřebná k produkci melaninu. Melanin je pigment, který ovlivňuje vlasy, pokožku a barvu očí. Protože kyselina kojová inhibuje produkci melaninu, může mít zesvětlující účinek.

Formy kyseliny kojové a její použití

Kyselina kojová se často používá lokálně k léčbě řady různých kosmetických stavů. Byl schválen pro použití v kosmetických prostředcích v koncentracích 1 procenta nebo méně. Nejčastěji se používá jako prostředek zesvětlující pokožku.

Kojová kyselina se nachází v řadě různých typů kosmetických výrobků, včetně různých prášků, sér, krémů, čisticích prostředků a mýdel. Prášky by měly být smíchány s vodou nebo pleťovým mlékem, podle návodu k použití. Některé výrobky, jako mýdla a čisticí prostředky, jsou určeny k okamžitému mytí. Ostatní, jako jsou krémy a séra, jsou navrženy tak, aby zůstaly na pokožce a byly vstřebávány. Kyselina kojová má však celkově relativně nízkou absorpční rychlost pod povrchem kůže.

Některé produkty – například obličejové masky – jsou navrženy pro použití pouze příležitostně. Krémy a čisticí prostředky lze používat denně.

Výrobky obsahující kyselinu kojovou se nejčastěji používají na obličej a ruce, ale lze je použít na všech necitlivých částech těla.

Případné vedlejší účinky a případná rizika

Obecně je kyselina kojová bezpečná v kosmetice v koncentracích okolo 1 procenta. Někteří jedinci se však mohou setkávat s vedlejšími účinky nebo riziky vyplývajícími z jejího používání.

Kontaktní dermatitida je nejčastějším vedlejším účinkem kyseliny kojové. Může se projevit jako zarudnutí, podráždění, svědění, vyrážky, oteklá kůže nebo bolest a nepohodlí. Kontaktní dermatitida je nejčastější u osob s citlivou pokožkou nebo u jedinců, kteří používají produkt s vyšší koncentrací než 1 procento kyseliny kojové. Pokud nějak negativně reagujete na produkt s kyselinou kojovou, přestaňte jej používat.

V průběhu času může dlouhodobé používání kyseliny kojové způsobit, že vaše pokožka bude více citlivá na spálení sluncem. Nezapomeňte na to a pamatujte zejména na používání opalovacích krémů nebo nošení ochranných oděvů.

Pamatujte také na to, že kyselinu kojovou byste nikdy neměli používat na poraněnou pokožku. Některé země tento produkt zakázaly z důvodu možného spojení s rozvojem rakoviny. K identifikaci a pochopení dalších potenciálních vedlejších účinků je nutný další výzkum.

Potenciální přínosy a účinky kyseliny kojové

Primární použití kyseliny kojové je pro zlepšení viditelného poškození sluncem, účinky proti stárnutí pleti nebo zlepšení stavu jizev.

Kyselina kojová má kromě účinků zesvětlujících pokožku také i antimikrobiální vlastnosti. Může tak bojovat s několika běžnými typy bakteriálních kmenů (a to i v relativně malých koncentracích). A dále kyselina kojová může pomoci léčit akné způsobené bakteriemi v kůži. Může také zlepšit jizvy z akné.

Kyselina kojová má také antifungální (protiplísňové vlastnosti). Dokonce se přidává k některým antimykotikům ke zvýšení jejich účinnosti. Může být užitečný při léčbě plísňových infekcí kůže, jako jsou kvasinkové infekce, kandidóza nebo atletická noha.

Používáte-li mýdlo obsahující kyselinu kojovou pravidelně, může to zabránit bakteriálním a plísňovým infekcím v těle.

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Hodnocení příspěvku

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva