Fenyklový esenciální olej (Foeniculum vulgare) – vlastnosti, účinky, kontraindikace 4.72/5 (18)

Fenyklový esenciální olej (Foeniculum vulgare) - vlastnosti, účinky, kontraindikace

Popis fenyklového esenciálního oleje

Fenykl je rostlina z čeledi miříkovitých (Apiaceae). Botanický název fenyklu je Foeniculum vulgare. Roste do výšky dvou metrů. Pochází od Středozemního moře, dnes jej ale najdeme po celé Evropě, v Indii, Japonsku nebo Severní Americe. Existují dva druhy fenyklu, hořký a sladký, v aromaterapii se spíše používá olej z fenyklu sladkého. Éterický olej fenykl se získává parovodní destilací ze semen byliny.

Fenykl působí antisepticky. Funguje proti křečím jak v dýchacích cestách, tak svalech, střevech i nervovém systému. Mírní kašel. Uvolňuje hleny a usnadňuje vykašlávání. Má uklidňující účinek na dýchací ústrojí i střeva, přináší rychlou úlevu. Používá se k léčbě trávicích poruch, premenstruačního syndromu a zmírnění křečí při periodě. Spouští zablokovanou periodu, zlepšuje její pravidelnost a poskytuje úlevu od nepříjemných příznaků, které mohou provázet toto období.

Mírní bolesti hlavy, závratě a změny nálad. Fenykl podporuje vylučování hormonu estrogenu. Může se míchat do směsí pro usnadnění porodu pro přirozené zesílení děložních kontrakcí. Lze jej využít při revmatu, artritických bolestech i dně. Při zácpě nebo průjmech je vhodný jeho aplikace spolu s nosným olejem na oblast břicha. Zmírňuje nadýmání a efektivně odstraňuje plyn ze střeva, brání dalšímu jeho vzniku a mírní bolesti břicha i žaludku. Působí potopudně a močopudně.

Esenciální olej fenykl se používá v kosmetice hlavně v zubních pastách, ústních vodách, v anti-agingových přípravcích a výrobcích pro problematickou pleť. Dobře hojí rány a působí proti bujení infekcí, což je důležité hlavně u akné a jiných kožních onemocnění. Ve výrobcích funguje jako přírodní konzervant. Dále jej najdeme jako tonikum v kosmetice pro zpevnění ňader. Je součástí zeštíhlujících přípravků, očních vod, kondicionérů. Působí proti blechám. V aromapsychologii se používá jako tonikum nervového systému. Nastoluje schopnost relaxace.

Botanický název: Foeniculum vulgare
Čeleď: Apiaceae (miříkovité)
Destilovaná část rostliny: Semena
Země původu: Středomoří, Japonsko, Indie, Severní Afrika
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace

Obsah účinných látek ve fenyklovém esenciálním oleji

Fenolové metylethery: (E) anethol (75%), estragol (3-4%), monoterpeny: alfa pinen (8-9%), limonen (8-9%), ketony: fenchon (2-3%)

Hlavní vlastnosti fenyklového oleje

  • Podobné působení hormonu estrogenu,
  • regulátor menstruace,
  • obecné tonikum,
  • analgetikum,
  • děložní tonikum.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Průhledná, světle žlutá kapalina.
Aroma: Fenyklový olej voní sladce a pronikavě, jeho vůně je velmi podobná anýzu.

Účinky fenyklového oleje

Je vhodný při:

  • do kosmetiky
  • pro podporu krevního oběhu
  • nepohodlí zažívacího traktu
  • křečích a bolestech hlavy, pohybového aparátu
  • hormonální nerovnováze

Kontraindikace

Esenciální olej fenykl by neměly používat těhotné ani kojící ženy, i když se pro ně doporučuje na podporu kojení fenyklový čaj, je to kvůli koncentraci esenciálního oleje a možného hormonálního vlivu na dítě. Nevhodný u dětí do deseti let věku. Citlivé osoby by měly před aplikací provést test snášenlivosti.

Není vhodný pro pacienty s onkologickými onemocněními, obzvláště ženy s rakovinou dělohy a prsu. Ve velkých dávkách má fenykl narkotické účinky, které mohou být provázeny halucinacemi a křečemi. Nedoporučuje se epileptikům.

Není vhodný pro děti do deseti let věku. Může vyvolat alergickou reakci. Neužívat vnitřně, při kožní aplikaci vždy ředit do nosného oleje. Při použití v aromalampě nebo difuzéru dodržujte maximální doporučenou dobu difúze 2x 30 minut denně. Kapejte 2-3 kapky esenciálního oleje podle velikosti místnosti, u dětí volte poloviční dávkování. Nepoužívejte déle než 10 dnů vkuse. Následně udělejte pauzu.

Máte s fenyklovým olejem nějaké zkušenosti? Budeme rádi za komentáře.

Přečtěte si o fenyklu a esenciálních olejích

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií od roku 2016, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva