Bavlníkový olej (olej z bavlníkových semen) – na jídlo ne, na pokožku ano 4.79/5 (24)



Přečtěte si o benefitech i negativech bavlníkového oleje v našem článku.

Přečtěte si o benefitech i negativech bavlníkového oleje v našem článku.

Pokud se zeptáte někoho ve svém okolí, zda zná bavlníkový olej, odpověď, kterou dostanete, bude asi jen neutrální úsměv a slovíčko “nevím”.

Pojďme si ho tedy trochu představit v tomto článku.

Představme si bavlníkový olej trošku blíže

Bavlníkový olej patří mezi nejběžnější rostlinné oleje používané v USA (např. v roce 2016 bylo spotřebováno 236 000 000 kilogramů tohoto oleje v USA). Byl kdysi dokonce pojmenován jako “původní americký rostlinný olej”, a od roku 1800 je součástí americké stravy. Bavlníkový olej má málo trans-tuků, což z něj podle jeho příznivců dělá zdravou volbu. Je podobný jako je tomu u řepky, kukuřice, světlice, sóji či slunečnice, pokud jde o složení nenasycených tuků. Ale není tak zdravý jak se zdá, na to pozor.

A jak se tento olej vyrábí? Jednoduše. Bavlníkový olej se lisuje ze semen bavlníku, tedy vedlejšího produktu při výrobě bavlny.

Složení bavlníkového oleje

Bavlníkový olej se skládá převážně z polynenasycených mastných kyselin (PUFA) a kyseliny linolové. Složení mastných kyselin bavlníkového oleje je:

  • Nasycené tuky – 27 procent
  • Mononenasycený tuk (MUFA) – 18 procent
  • Polynenasycený tuk – 55 procent

Pokud je bavlníkový olej hydrogenovaný, profil mastných kyselin a koncentrace mononenasycených mastných kyselin (MUFA) se zvyšují:

  • Nasycený tuk – 29 procent
  • Mononenasycený tuk (MUFA) – 50 procent
  • Polynenasycený tuk – 21 procent

Mezi mastné kyseliny, které lze nalézt v bavlníkovém oleji, patří kyselina palmitová, kyselina myristová, kyselina palmitolejová, kyselina stearová, kyselina olejová, kyselina linolová a kyselina linolenová.

Obecně se místo bavlníkového oleje doporučuje volit jiné jedlé oleje, jako je kokosový olej nebo olej z makadamového ořechu, které mají lepší profil PUFA a MUFA.

Zajímavost: Bavlníkový olej byl v minulosti dokonce míchán s olivovým olejem, což vyvolalo v Itálii značné pobouření a v roce 1883 tak vyšel zákaz dovozu amerického olivového oleje.

Použití oleje z bavlníkových semen

Tento rostlinný olej se někdy používá pro smažení a pečení. Obecně se také používá v krmivu zvířat. Díky své neutrální chuti bavlníkový olej, na rozdíl od jiných olejů, zvýrazňuje přirozenou chuť jídla.

Bavlníkový olej je známý u zpracovaných potravin, kterým vám doporučujeme se zcela vyhnout, pokud chcete dosáhnout opravdového zdraví. Je to oblíbená složka v margarinech, cukrových polevách a šlehačkách – podporuje ideální strukturu a krémový vzhled. Jiné zpracované potraviny, které mají bavlníkový olej jako svou složku, jsou třeba bramborové lupínky a hranolky, pečivo, obiloviny, majonéza.

Bavlníkový olej se používá také v přípravcích osobní hygieny, jako je mýdlo a kosmetika. Je také přidáván do pracích detergentů.

Nerafinovaný bavlníkový olej byl jednou použit v medicíně k léčbě koliky u dětí. Obsahoval však látku nazývanou gossypol, toxickou látku, která může být metabolizována pouze krávami a jinými hospodářskými zvířaty. Semena tedy obsahují toxické polyfenolické žluté barvivo gossypol způsobující chudokrevnost a snižující plodnost mužů a také hospodářských zvířat. Z toho důvodu se vylisovaná semena bavlníku (pokrutiny) smějí používat jen omezeně i v krmivu zvířat. Rafinací se gossypol eliminuje, olej se používá k jídlu zejména ve studené kuchyni.

Výhody bavlníkového oleje, které se často uvádějí

Někteří uživatelé propagující zdravý životní styl propagují bavlníkový olej jako “zdravou” alternativu k jiným exotickým olejům kvůli vysokým hladinám nenasycených tuků, které, jak ukazují nálezy, mají vlastnosti snižující cholesterol – zejména tedy hladinu LDL cholesterolu. Je také bez cholesterolu a má nízké hladiny nasycených tuků – oba jsou udávány jako častí viníci onemocnění srdce.

Kromě této tzv. akcelerace cholesterolu má bavlníkový olej spolu s mandlovým olejem a olejem z pšeničných klíčků vysokou koncentraci vitaminu E. Z těchto tří jmenovaných je bavlníkový olej nejúčinnější volbou – díky drahé ceně mandlového oleje a hořké příchuti oleje z pšeničných klíčků.

Vitamín E je silný antioxidant, který hraje roli při prevenci onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, kardiovaskulární onemocnění a rakovina prostaty. Konvenční odborníci v oblasti zdraví doporučují získávat vitamín E z rostlinných olejů.

Je olej z bavlníkových semen bezpečný?

Zatímco se tento olej může pochlubit poměrně nízkou koncentrací trans-tuků i vitamínem E, tyto “výhody” ukazují pouze polovinu příběhu. Bavlníkový olej, ať už je nerafinovaný nebo zpracovaný, může být z pohledu zdraví také docela problematický. A proto je potřeba si na něj dát pozor.

Semeno bavlníku totiž obsahuje již zmíněný gossypol, sloučeninu, která je zodpovědná za nažloutlou barvu oleje. A jaký je s ním problém? U nepřežvýkavců je toxický.

Ve studii publikované ve Journal of Animal Science bylo zjištěno, že 24 gossypolů způsobuje reprodukční problémy u žen tím, že narušuje estrální cyklus, těhotenství a časný vývoj embryí u nepřežvýkavců. Stejná studie rovněž uvádí negativní dopady gossypolu na reprodukční zdraví mužů, jako je neplodnost a snížený počet spermií. Navíc další příznaky toxicity gossypolu zahrnují dýchací potíže a anorexii.

A ještě trochu přiložíme do ohně. Existují také zprávy uvádějící, že bavlníkový olej má vysokou zátěž pesticidů a kontaminaci plísní – což může vést k alergiím. Pokud jste alergičtí na jiné rostlinné oleje, jako je třeba řepkový olej, budete pravděpodobně alergičtí také na bavlníkový olej.

Ale zdravým olejům se nevyhýbejte. Vyhýbat se nasyceným tukům je jedním z nejhorších rozhodnutí, která můžete učinit v oblasti zdraví – jsou důležité v mnoha vašich tělesných funkcích. Nasycené mastné kyseliny by přitom měly tvořit maximálně 1/3 z celkového doporučeného příjmu tuků. Podívejte se, které oleje můžete při vaření používat.

Bavlníkový olej na pokožku – ano?

Bavlníkový olej je tedy druh rostlinného oleje, který pochází ze semen, které produkují bavlnu. Jak jste si mohli přečíst výše, informace o konzumaci tohoto oleje mohou být někdy trochu konfliktní, ale my nyní budeme hovořit o jeho přínosu pro naši pokožku. Vzhledem k tomu, že olej je nabitý antioxidanty, vitamínem E, kyselinou linolovou, je to skvělý olej, který se používá pro aplikaci na pokožku. Na co ho tedy v souvislosti s pokožkou použít?

Léčí rány

Vzhledem k vysokému množství vitamínu E a antioxidantů je to přesně ten typ oleje, který chcete mít po ruce, když trpíte nějakým typem poranění. Můžete jej použít přímo na ránu – zkuste jej smíchat s kokosovým nebo jojobovým olejem. Obalte pak ránu obvazem a měňte obvaz 1x denně. Vaše rána se vyléčí rychleji a tato metoda dokonce zabraňuje tvorbě viditelných jizev.

Pro zdraví vlasů

Bavlníkový olej je skvělý pro kořínky vašich vlasů. Pomáhá je posílit a podporuje růst vlasů. Zkuste masírovat pár kapek oleje z bavlníkových semen do pokožky hlavy. Rozdíl začnete zaznamenávat po několika týdnech. Pomůže také zmírnit padání vlasů.

Proti stárnutí

Jeden z největších problémů s pokožkou je ten, že jdou na ni vidět přibývající roky života. Nikdo nechce, aby jeho pleť zobrazovala známky stárnutí. Vrásky, stařecké skvrny, povislá kůže jsou známky toho, že pokožka nebyla řádně ošetřena nebo že kůže jednoduše stárne. Vzhledem k obsahu vitaminu E v oleji je to jeden z nejúčinnějších olejů, který můžete použít, abyste předešli známkám stárnutí. Určitě zkuste.

Jedním z důvodů, proč je v tomto ohledu tak účinný, je jeho schopnost potlačit poškození buněk. Volné radikály a toxiny lze nalézt všude okolo vás. Naše kůže se s nimi často dostává do kontaktu. Jsou špatné pro naši pokožku a mohou zvýšit pravděpodobnost známek stárnutí. Volné radikály poškozují kožní buňky alarmujícím tempem. Naštěstí bavlníkový olej nás pomáhá chránit a bojovat proti volným radikálům, které poškozují pokožku. Můžete použít tento olej třeba jako hydratační prostředek – jen několik kapek dodá pokožce vlhkost, kterou potřebuje. Protože suchá kůže je náchylnější ke stárnutí.

A co vy? Na co tento olej používáte vy? Budeme rádi za vaše zkušenosti v komentářích.

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Hodnocení příspěvku

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva