Esenciální olej Levandule širokolistá (Lavandula latifolia, Lavandula spica) – účinky, vlastnosti, kontraindikace 4.75/5 (4)

Lavandula latifolia

Lavandula latifolia

Popis esenciálního oleje z Levandule širokolisté

Levandule širokolistá je polokeř z čeledi Lamiaceae (hluchavkovité), s botanickým názvem Lavandula latifolia, někdy se pro ni používá také označení Lavandula spica. Může vyrůst víc než klasická levandule, až do výšky 75 cm. Kvete fialově modrými klasovitými květy modrofialové barvy v červenci a srpnu. Je poměrně citlivá na chlad. Pěstuje se hlavně ve Francii a Španělsku. Je používaná poměrně méně než Lavandula augustifolia a téměř upadla v zapomnění. Pro použití v aromaterapii nebo přírodní medicíně se musí její květy sklidit před úplným rozkvětem. Následně se parovodní destilací čerstvých květů získává esenciální olej. K tomu, aby se vydestilovalo 600 ml až 1 litr éterického oleje je potřeba 100 kg rostlinného materiálu.

Levanduli širokolistou lze použít i jako repelent. V přírodní kosmetice se přidává do hojivých krémů pro problematickou pokožku, protože eliminuje vznik a rozvoj infekčních ložisek, napomáhá regeneraci kůže. Je vhodná při psoriáze a ekzémech, dobře zajizvuje. Ve vlasové kosmetice působí proti lupům a vším. Ve výrobku funguje jako mírný konzervant. Esenciální olej levandule širokolistá působí jako neurotikum a uklidňující prostředek při stresu. Upokojuje smutek a podporuje pocit míru a klidu, navozuje psychickou pohodu. Je velmi vhodný při depresích a úzkostech.

Používá se jako antibakteriální a antivirové činidlo, analgetikum, proti křečím. Tiší bolesti při revmatismu a dně, snižuje horečky. Léčí opary, včetně genitálního, popáleniny, záněty dutin. Funguje jako tonikum respiračního systému a proti mykózám. Stimuluje činnost trávicího systému, napomáhá lepšímu vylučování žluči a trávicích šťáv. Zabraňuje průjmu a projevům otravy jídlem. Pomáhá při zánětech dutin a středního ucha.

Botanický název: Lavandula latifolia, Lavandula spica
Čeleď: Lamiaceae (hluchavkovité)
Destilovaná část rostliny: Květy
Země původu: Středozemní státy
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace

Obsah účinných látek v tomto éterickém oleji

Oxidy (20-35%): 1,8 cineol, monoterpenoly (30-50%): linalol, geraniol, alfa-terpineol, terpinen 4-ol, borneol, ketony (8-20%): kafr.

Hlavní vlastnosti esenciálního oleje z Levandule širokolisté

  • Působí jako analgetikum,
  • tonikum nervového systému,
  • je vhodný pro snížení kožních zánětů a akné.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Čirá nebo jemně žlutá tekutina.
Aroma: Vůní se trochu podobá rozmarýnu.

Účinky esenciálního oleje z Levandule širokolisté

Je vhodný při:

  • úzkosti
  • neklidu a nervozitě
  • bolesti svalů
  • menstruačních křečích
  • psychickém napětí
  • svalových křečích
  • bolestech pohybového aparátu
  • při bolestech hlavy
  • na akné a při popáleninách
  • na jizvy a strie
  • nespavosti a poruch spánku
  • při ekzémech a bodnutí hmyzem
  • podrážděnosti a výkyvech nálady
  • stresu, přepracování u dospělých
  • psychickém napětí

Kontraindikace

Esenciální olej levandule širokolistá musí být používaný se zvláštní opatrností a nejlépe pod dohledem aromaterapeuta, není vhodná v těhotenství a při kojení. Díky poměrně vysokému obsahu kafru může být ve velkých dávkách neurotoxický a potenciálně abortní. Je potřeba hlídat místo původu a kvalitu.

Není doporučena u dětí do deseti let věku. U větších dětí a mládeže se vždy musí ředit do nosného oleje a používat poloviční dávkování. U dospělých lze použít bez ředění v nutném případě a na velmi malém prostoru, např. při bodnutí hmyzem. Linalool v ní obsažený může vyvolat alergickou reakci.

A co vy? Máte s tímto esenciálním olejem zkušenosti? Budeme moc rádi za komentáře.

Dále si o esenciálních olejích přečtěte

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií pět let, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva