Esenciální olej Jasmín (Jasmin Grandiflorum) – účinky, vlastnosti, kontraindikace 4.83/5 (6)



Květ jasmínu, ze kterého se esenciální olej vyrábí

Květ jasmínu, ze kterého se esenciální olej vyrábí

Popis jasmínového esenciálního oleje (Jasmin Grandiflorum)

Jasmín (Jasmin Grandiflorum) je menší keř, dorůstající do výšky deseti metrů, jeho domovem je Indie, Persie a Čína, odkud se pak rozšířil hlavně do evropského Středomoří. Patří do čeledi Oleaceae (olivovníkovité). Jasmínů existuje okolo 300 druhů, některé mohou být popínavé. Jasmin Grandiflorum kvete od června do září omamně vonícími bílými květy. Na podzim vydává plody ve formě černých bobulí. Listy jsou tmavě zelené, elipsovité, pravidelně žilkované.

Esenciální olej je k dostání ve formě absolue. Nezískává se destilací, která by jemné kvítky poškodila, ale enfleuráží, což je nakládání do zvířecího tuku. Následně se pak extrahuje alkoholy nebo hexanem. Jasmín je jedna z nejdražších esencí vůbec. Prodává se buď naředěný v jojobovém oleji, alkoholu nebo jako čistý absolut. Spolu s růží je jasmín jednou z nejpoužívanějších květin v parfumerii a gastronomii, zejména při výrobě čaje nebo cukrovinek.

Jasmín je velmi oblíbený v parfemářství a kosmetice. Používá se do produktů pro suchou, podrážděnou, problematickou nebo stárnoucí pokožku. Napomáhá jejímu hojení, dobrému zajizvení, snižuje výskyt vrásek, strií a eliminuje viditelnost jizev. Má jemně prokrvující schopnosti. Účinně změkčuje a zjemňuje pokožku, dodává jí pěstěný vzhled, podporuje vznik nových kožních buněk.

Jinak se používá v aromapsychologii pro léčbu ženských i mužských traumat, impotence, nespavosti, nervové slabosti, depresí, úzkostí, emočních nebo nervových šoků, panických ataků a celkového napětí.

Má protikřečové účinky, hodí se pro snižování menstruačních bolestí a také je dobrým pomocníkem při porodu. Může regulovat migrény hormonálního původu. Přispívá k lepší průchodnosti dýchacích cest. Využívá se hlavně do masážních směsí, do aromalamp a difuzérů se nehodí.

Botanický název: Jasmin Grandiflorum
Čeleď: Oleaceae (olivovníkovité)
Část rostliny, ze které se vyrábí esenciální olej: Květy
Země původu: Indie, Persie a Čína, Středomoří Evropy.
Způsob získání esenciálního oleje: Enfleuráž, alkoholová extrakce, získává se olej ve formě absolue.

Obsah účinných látek v tomto esenciálním oleji

Monoterpenoly: linalol (7-10%), estery: benzyl acetát (6-13%), methyl anthranylát (4-8%), fenolové alkoholy: benzyl-alkohol (3-7%), seskviterpeny: (E,E) – alfa farnesen (12-20%)

Hlavní vlastnosti esenciálního oleje z jasmínu

  • ⭐ Nervové tonikum,
  • tonikum endokrinního systému,
  • ⭐ snižuje viditelnost jizev,
  • ⭐ vhodný pro podporu porodu.

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Barva absolutu je jantarově žlutá až hnědá
Aroma: Vůně jasmínu je teplá, silná, květinová, velmi sladká.

Účinky esenciálního oleje z jasmínu

Esenciální olej z jasmínu je vhodný při:

  • psychických traumatech
  • premenstruačním syndromu
  • menstruačních křečích
  • pro stárnoucí a suchou pokožku
  • při emočním šoku
  • při porodu

Kontraindikace

Nepoužívat do konce těhotenství, je vhodný při porodu, není vhodný pro kojící ženy a děti do deseti let věku. Nedoporučuje se pro onkologicky nemocné pacientky a osoby na estrogenové léčbě. Nesmí se užívat vnitřně ani po rozředění.

Do aromalamp se nepoužívá, do masážních olejů je potřeba dávkovat mírně, protože je poměrně aromatický.

A co vy? Používáte někdy esenciální olej z jasmínu? Budeme rádi za komentáře.

Co si ještě přečíst o jasmínu a esenciálních olejích?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií pět let, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva