Olej z pelargonie (Geraniový olej) – na co se dá použít? 4.83/5 (12)



Olej z pelargonie (Geraniový olej) - na co se dá použít?Geránium, nebo jiným názvem pelargonie, původně pochází z Afriky; do Evropy se rostlina dostala až v roce 1690. Tuto rostlinu ve středověku hodnotili tak vysoko, že v němčině ji nazývali Gottesgnadenkraut (božský). V té době ji používali k léčbě vnitřního krvácení a na hojení ran.

V současné době známe kolem 700 druhů pelargonií. Z tohoto počtu je možné použít na výrobu oleje pouze 10 druhů. Olej z pelargónie jako první použila na výrobu parfémů jistá francouzská továrna v roce 1810.

Geraniový olej a jeho účinky

Olej z pelargónie má tyto účinky:

  • zánět sliznic, bolest v krku a zánět mandlí
  • stimuluje krevní oběh a lymfatický systém, odstraňuje a léčí křečové žíly a kapiláry
  • zklidňuje a působí antidepresivně
  • zmírňuje úzkost, napětí
  • snižuje stres
  • rozptyluje obavy u osob trpících poruchami řeči
  • je antimikrobiální, protizánětlivý, stahující
  • v kombinaci s máslem a masážním olejem způsobuje vyrovnání funkce mazových žláz, odstraňuje přebytečný tuk z pokožky, napomáhá hojení ran (ekzém, akné)
  • je účinný na suché a vlhké kožní infekce
  • je vhodný i na suchou pokožku
  • redukuje cukr v krvi (odpařováním)

Kontraindikace – kdy se nedoporučuje?

Tento olej se nedoporučuje v prvním trimestru těhotenství a u malých dětí, u citlivých pacientů může vyvolat alergické reakce.

Jak vám gerániový esenciální olej může pomoci?

Kdy tento olej může pomoci a na co se často používá?

  1. Na aromaterapeutické účely
  2. 100% čistý, neředěný esenciální olej
  3. Vmícháním do bambuckého másla nebo jiného nosného másla na ošetření pokožky
  4. Navodí příjemnou atmosféru
  5. Zpestří vaši koupel a zároveň zlepší vaši náladu
  6. Úžasná vůně letních růží vám okamžitě vykouzlí úsměv na tváři
  7. Může pomoci při lupénce, při suchých zánětlivých stavech
  8. Vhodný k odstranění jizviček
  9. Pomáhá řešit hormonální výkyvy nejen v období menstruace a v menopauze. Má protizánětlivé účinky
  10. Prospěšný na všechny tipy křečových žil, vnější, vnitřní i metličkové
  11. Používá se v pleťových kosmetických výrobcích pro svou vůni a čistící vlastnosti, a též pro masáže partií s celulitidou

Podívejte se také na další oleje vhodné pro pleť.

Věděli jste, že: Geránium je zajímavé i tím, že obsahuje DMAA (dimethylamylamin), který je klasifikovaný jako doping (patří do stejné kategorie jako efedrin). Proč? Zevně na kůži nebo podaný vnitřně má stimulující účinky a zvyšuje prokrvení.

TIP: Znáte krilový olej?

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Hodnocení příspěvku

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva