Esenciální olej Benzoe (Styrax tonkinensis, Styrax benjoin) – vlastnosti, účinky, kontraindikace 4.76/5 (17)

Esenciální olej Benzoe

Popis esenciálního oleje Benzoe (Styrax tonkinensis, Styrax benjoin)

Styrax benzoin nebo také Styrax tokinensis, je středně vysoký strom, který roste do výšky až 12 m, kvete krásnými, velmi aromatickými bílými květy. Nejvíce se vyskytuje na Laosu, v Siamu a na Sumatře. Stromy, z kterých se získává pryskyřice na destilaci esenciálního oleje, musí být staré nejméně 7 let. Ze stromu Styrax lze ročně získat 1,5 kg pryskyřice. Když je sebraná v prvních třech letech po uplynutí sedmi let růstu stromu, vykazuje lepší kvalitu než ta z pozdějších sběrů.

V parfemářství funguje nejen jako vonná složka, ale také jako fixátor vůní. Jako kosmetická ingredience se používá hlavně do anti-age péče, protože napomáhá snižovat viditelnost vrásek a jejich celkový výskyt. Jako desinfekční činidlo udržuje pleť zdravou a eliminuje infekční ložiska u problematické pokožky. Dobře hojí zanícená místa, urychluje hojení mechanicky poškozené pleti.

Je prospěšný pro eliminaci jizev a strií. Používá se k alternativní léčbě dermatitidy, lupénky, ekzémů, akné, sceluje praskliny kůže. Udržuje pružnost pokožky a zjemňuje ji, snižuje zarudnutí a svědění.

V dentální hygieně napomáhá lepší hojivosti poškozených dásní. Zároveň působí ve výrobcích jako přírodní konzervant, zabraňuje bujení bakterií a hub v produktu. Benzoinová pryskyřice obsahuje několik terpenových kyselin, které stojí za její protizánětlivou aktivitou. Jako léčivý prostředek se benzoin používá hlavně při bolestech pohybového aparátu, otocích, jako analgetikum.

Prokrvuje, napomáhá dobré činnosti krevního oběhu, udržuje správnou hladinu cukru v krvi. Působí potopudně a močopudně. Na poli aromapsychologie se používá benzoin hlavně jako alternativní látka pro snižování depresivních stavů a nastolení meditačního rozpoložení.

Botanický název: (Styrax tonkinensis, Styrax benjoin).
Čeleď: Styracaceae (sturačovité)
Destilovaná část rostliny: Pryskyřice.
Země původu: Laos, Sumatra, Siam.
Způsob získání esenciálního oleje: Parovodní destilace pryskyřice.

Obsah účinných látek v esenciálním oleji Benzoe

Terpenová kyselina (70 až 77%): kyselina benzoová. Ostatní chemikálie: Estery (3 až 10%): benzyl benzoát, methyl benzoát, kyselina skořicová. Aromatické aldehydy (3%): (vanillin).

Hlavní vlastnosti esenciálního oleje Benzoe

  • nervové tonikum
  • imunitní tonikum
  • expektorant
  • protikřečový prostředek

Vzhled a organoleptické vlastnosti: Je to hutná tekutina, která má tendence k tuhnutí, jeho barva je jantarově žlutá až červenohnědá.
Aroma: Benzoe má teplé,silné, sladké, balzámové aroma, které lehce připomíná vanilku.

Účinky esenciálního oleje Benzoe

Je vhodný při:

  • Bolestech kloubů a svalů,
  • ⭐ respiračních potížích,
  • ⭐ křečích trávicího systému,
  • menstruačních křečích.

Kontraindikace

Uchovávejte mimo dosah malých dětí. Není vhodný pro použití do deseti let věku. Před použitím vždy smíchejte s nosným olejem a proveďte test snášenlivosti. Při práci s éterickým olejem benzoin si musíme dát pozor na nadměrné množství, které může vyvolat nevolnosti, bolesti, nedostatečné okysličení krve a zvracení.

Někteří lidé jej nemusí dobře snášet po nanesení na pokožku, nesmí se používat nezředěný. V těhotenství lze používat od ukončeného šestnáctého týdne, v rozumné míře, krátkodobě, ve velmi nízkém dávkování a ve výjimečných případech, některé zdroje benzoin v těhotenství zakazují úplně. Neměli by ho proto používat studenti, kteří mají druhý den zkoušku, protože má tlumící charakter. Neužívat vnitřně.

Nepoužívat dlouhodobě, nejdéle po dobu 8-10 dní. Při použití v aromalampě nebo difuzéru inhalujte maximálně 30 minut denně.

Máte s tímto olejem nějaké zkušenosti? Budeme moc rádi za komentáře pod článkem.

A co si dále přečíst o esenciálních olejích?

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Pavlína Klaudová (více o nás)

     

    Pavlína Klaudová se zaobírá aromaterapií pět let, nejdříve ji měla jako koníček a prošla základním kurzem na Asociaci českých aromaterapeutů. Následně absolvovala kurzy na Tisserand Insitute, kde získala certifikace z chemie esenciálních olejů, bezpečnosti esenciálních olejů, biologie esenciálních olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Dále se vzdělává v bezpečnosti esenciálních olejů hlavně z francouzských zdrojů. Je členkou Asociácie slovenskej aromaterapeutickej spoločnosti. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva