Sponzorováno

Zdravotní výhody a účinky volejbalu. Proč ho hrát? 4.73/5 (15)

Volejbal je zdravý sport. Pozor ale na zranění.

Volejbal je zdravý sport. Pozor ale na zranění.

Nemusíte být úplně Michaela Mlejnková (nejlepší česká volejbalistka za rok 2018), abyste si mohli zahrát volejbal. Jak určitě sami dobře víte, volejbal je skvělý sport, který si můžete užívat lidé všech věkových kategorií a úrovně dovedností. Může se hrát po celý rok, protože se dá hrát jak uvnitř, tak venku. Kromě čistého požitku ze hry, má volejbal i mnoho zdravotních výhod. Nevěříte? Tak čtěte dál.

Jak volejbal může prospět vašemu zdraví?

Za prvé, je to zábavný způsob spalování kalorií. Hrát 45 minut volejbal, to znamená spálení až 400-500 kalorií. Volejbal také zlepšuje svalovou sílu. Aktivity vyžadované při hraní volejbalu posilují horní část těla, paže, ramena, stehna, břicho a dolní končetiny. Volejbal navíc zlepšuje koordinaci rukou, očí a rovnováhu. V neposlední řadě volejbal učí týmovou práci a komunikaci a je také super společenskou činností.

Zde je TOP 10 přínosů volejbalu pro vaše zdraví.

Zábavně spalujete kalorie a tuky

Jednou z hlavních výhod volejbalu je, že vám pomáhá spálit kalorie, což je důležitá součást toho, když chcete shodit nějaké to kilo. Během půlhodinového volejbalového zápasu může spálit 133-150 kalorií (v závislosti na hmotnosti člověka). A dokonce při hře na písku (tj. na méně stabilní půdě) můžete spálit až nějakých 480 kalorií / hodinu.

Volejbal tvaruje tělo

Fyzické aktivity spojené s hraním volejbalu posílí horní část těla, ramena a ruce, stejně jako svaly dolní části těla. A to je perfektní na vytvarování těla. Platí to jak pro muže, tak pro ženy.

Super kardio

Hraní volejbalu také zlepšuje kardiovaskulární a respirační systémy. U tohoto sportu se pěkně zadýcháte. A to je dobré pro vaše zdraví.

Zvyšuje rychlost metabolismu

Hraní volejbalu zvyšuje vaši energetickou úroveň a zlepšuje váš celkový výkon v jiných sportovních aktivitách a trénincích. Budete vytrénovaní.

Zlepšuje koordinaci rukou a očí

Volejbal je hodně o koordinaci ruka-oko. Když budete hrát volejbal, musíte sledovat míč očima a udeřit do míče ve správném bodě. V obraně pak musíte reagovat na to, kam míč jde, a dostat se do pozice, abyste mohli co nejlépe míč odehrát.

Vytváří agilitu, koordinaci, rychlost a rovnováhu

Volejbal klade hodně požadavků na technické a fyzické dovednosti hráče. Během hry musí hráči běhat, skákat, útočit, blokovat a někdy i do míče kopat. Tyto dovednosti vyžadují flexibilitu, dobrou rovnováhu, sílu a rychlost těla a horní části těla, aby bylo možné efektivně hrát. Volejbal vyžaduje silné ruce a silné nohy. A samozřejmě také silný střed těla.

Dělá srdce zdravé

Volejbal je sport. Sport znamená pohyb. A jako takový tedy zvyšuje srdeční frekvenci, vaším tělem bude cirkulovat více krve a živin, což ve finále zlepšuje vaše celkové zdraví.

Zlepšuje týmové dovednosti

Volejbal vyžaduje, aby spoluhráči spolupracovali. Studie dospělých mužů, kteří se účastní pravidelných týmových sportů, zjistila, že členové volejbalového týmu měli lepší týmové dovednosti než muži, kteří byli méně zapojeni do týmových sportů. A umět spolupracovat se hodí i v životě samotném, nejen v týmovém sportu.

Zlepšuje náladu a snižuje stres

Hraní volejbalu může zlepšit vaši náladu, snížit stres. Umí taktéž povzbudit vaše sebevědomí. Účast v volejbalu může také zlepšit vaši motivaci a schopnost uspět.

Sponzorováno

Volejbaloví hráči mají silnější kosti a svaly

Sporty, ve kterých se hodně skáče, jako třeba právě volejbal, zvyšuje kostní minerální hustotu. Tato studie dospěla k závěru, že mezi zdravými ženskými a mužskými volejbalovými hráči existuje přímý vztah mezi skákací výkonností a kostními a svalovými reflexy.

Navíc ztráta kostní hmoty související s věkem může být zvrácena a zpomalena sporty s hodně nárazy, včetně volejbalu a i karate. Tento přehled zohledňoval kostní minerální hustotu pro zdraví kostí a vytrvalost. Výsledky ukázaly, že sportovci, kteří udržují zdravý vztah mezi konzistentním cvičením a stravou, mohou výrazně zlepšit kostní minerální hustotu.

Volejbal zlepšuje imunitu

Fyzický trénink může pozitivně změnit váš imunitní systém. Děti a dospělí, kteří se účastní sportu, včetně volejbalu, mají větší šance na potlačení problémů souvisejících s tělesnou hmotností, stárnutím a stresem.

Zlepšení kvality spánku a snížení stresu jsou dva důležité faktory pro posílení imunitního systému. Cvičení s vysokou intenzitou stimuluje obranný systém těla k boji s infekcemi a chronickými nemocemi.

Volejbal snižuje hladiny kortizolu a zvyšuje produkci endorfinů v těle. Zdravá výživa spojená s 60 minutami pravidelného cvičení může snížit stresové hormony a chránit imunitní systém před bakteriemi.

A co takhle plážový volejbal. Je zdravý?

Ano. A velmi. Od klasického volejbalu se liší. Nyní nemáme namysli pravidly. V těch se liší určitě. Ale my máme namysli účinky na zdraví. Oproti klasickému volejbalu:

  • pod nohama máte místo parket písek. A to je velký rozdíl. Zejména pro koordinaci. Nadřete se mnohem více v písku, než na parketách Schválně, zkuste uběhnout pár kilometrů na tvrdém povrchu a pak v písku. Uvidíte ten rozdíl.
  • na písku jste odvážnější ve skákání. Skáčete více po hlavě, než je tomu na tvrdých parketách. Tím vydáte více energie.
  • v počtu hráčů se také tyto sporty liší. Plážový volejbal se (obvykle) hraje v méně hráčích. Tím pádem musíte více kmitat.

Pozor na zranění při volejbale

Stejně jako u každého sportu, i u volejbalu existuje riziko zranění. Časté zranění v volejbalu mohou být rozděleny do dvou kategorií: únavová a traumatická zranění. Únavová zranění jsou například tendinitida šlach (lokte, zápěstí, paty), problémy s koleny a bolesti dolní části zad. Traumatické poranění jsou pak například vykloubení ramene, naražená kolena, roztržené zápěstí, zlomeniny prstů, zranění Achilových šlach, poranění vazů, roztržená kolenní chrupavka, vyvrtnutí kotníků, natažení svalů a podobně.

Aby se zabránilo zranění, sportovci by měli:

  • Před sportem se zahřát – udělat rutinu sestávající z protahování a lehké aerobní aktivity před hrou samotnou
  • Sportovci by měli dbát na komplexní trénink zahrnující trénink flexibility, silový trénink, cvičení skoků a dopadů, cvičení rychlosti a agility a trénink na vytrvalost
  • Používejte vhodnou obuv s podrážkami odolnými proti skluzu
  • Používat dobrou techniku
  • Vyčistit hřiště před hraním. Pozor dejte na kluzké skvrny, nečistoty, sklo v písku a podobně.
  • Dbejte i na dostatečný odpočinek
  • Nezapomeňte na hydrataci

Co si ještě o míčových sportech přečíst?

Sponzorováno

A co vy? Chodíte na volejbal? Nebo na tento sport chcete dát své dítě? Uděláte dobře.

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autor článku

    Daniel Borník (více o nás)

     

    Dan miluje sport. Přispívá články zejména z oblasti regenerace, fyzio, cvičení a píše i o nemocech. Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva