Panthenol a jeho účinky na zdraví – je i na vlasy? 4.93/5 (15)



Panthenol a jeho účinky na zdraví - je i na vlasy?V tomto článku si blíže přiblížíme Panthenol.

Co je to vlastně Panthenol?

Panthenol je běžná složka používaná v přípravcích pro péči o pleť, včetně kosmetiky, vlasových sprejů, šamponů a kondicionérů. Tato přírodní složka se nachází v rostlinách a je to forma vitamínu B5, označovaná také jako kyselina pantotenová. Panthenol byl vždy považován za bezpečný, užitečný pro zlepšení vzhledu a změkčení pleti. Panthenol má vlastnosti jako zvlhčovadlo, takže se snadno absorbuje do vrstev pod povrchem pokožky.

Kde se Panthenol používá?

Panthenol může léčit spáleniny. Panthenol se používá v mastích a přípravcích pro osobní hygienu a je schopen léčit kožní podráždění, jako jsou mírné popáleniny, spáleniny od slunce, kousnutí hmyzem a řezné rány (při smíchání s allantoinem). Mezi další funkce patří zlepšení hydratace pokožky, snížení svrbění a zánětu, urychlení hojení u epidermálních ran. V některých produktech lze panthenol nalézt ve spreji pro snadnou aplikaci na řezná zranění a popáleniny. Pro osobní hygienu nabízí pantenol antimikrobiální vlastnosti, které jsou důležité pro kontrolu růstu a přenosu bakterií. Panthenol lze nalézt také v přípravcích k léčbě akné právě kvůli své schopnosti působit proti bakteriím.

Pantehnol v kosmetice a při péči o vlasy

Panthenol je běžná složka, která se nachází v mnoha výrobcích na vlasy a pokožku, protože má schopnost přitahovat vlhkost a udržovat zdravější vlasy. Tato složka, která je provitaminem B5, je rozpustná ve vodě a je obzvláště běžnou přísadou v šamponech a kondicionérech.

Kvůli hydratačním účinkům spojeným s panthenolem by se při používání panthenolu měla pokožka mírně a hladce zjemnit před jeho použitím. Panthenol je také užitečný pro ošetření chemicky poškozených vlasů.

Pro vlasy objemné a zvládnutelné

Jak již bylo řečeno, panthenol má jedinečnou schopnost odvádět vlhkost přímo ze vzduchu, než se naváže na vlasové folikuly, což vede k tomu, že vlasy jsou lesklé a mají větší objem. Panthenol také pomáhá těm, kteří bojují s nezvladatelnými vlasy, protože dává vlasům hladší texturu, což zase usnadňuje úpravu vlasů. Kromě toho vlhkost, kterou přitahuje, může zabránit tomu, aby vaše vypadaly vlasy suché nebo křehké.

Vlastnosti panthenolu

Panthenol se nejčastěji používá jako zvlhčovadlo, látka, která pomáhá zadržovat vlhkost a používá se hlavně na kůži a vlasových produktech. Panthenolová molekulární struktura umožňuje přitahovat vlhkost ze vzduchu a vázat se na molekuly vody. Výsledek? Panthenol pomáhá zvlhčit vlasy a pokožku a zastavuje dehydrataci.

Několik slov k bezpečnosti

Podle všech orgánů je panthenol bezpečný pro použití. Navíc bezpečnost panthenolu a kyseliny pantothenové byla vyhodnocena odbornou komisí pro kosmetické přísady (CIR) v USA a je považován jako bezpečný pro použití v kosmetice a přípravcích osobní hygieny. Přestože studie prokázaly, že panthenol je bezpečný pro použití v kosmetice, při prvním použití je vhodné provést test na malé ploše pokožky, aby se zabránilo alergickým reakcím na tuto složku.

TIP: Jaké zlozvyky způsobují poškození a padání vlasů?

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Hodnocení příspěvku

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky:

Přečtěte si také naše další články

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva