Sponzorováno

Který sport je při tom kterém onemocnění vhodný? 4.73/5 (26)

Při obezitě vás bude voda vhodně nadnášet...

Při obezitě vás bude voda vhodně nadnášet…

Připravte se! Venku zuří chladné počasí, a proto, aby si vás nemoc nenašla, začněte s posilováním své imunity už dnes. Při sportu se do těla vyplavují protizánětlivé látky, které posilují imunitní systém, a tak by se vám infekce měly vyhnout. Sportovat můžete i tehdy, když trpíte chronickým onemocněním. Poradíme vám, který sport je pro vás vhodný při různých onemocnění.

Fyzická aktivita nemusí být při některých zdravotních potížích a onemocněních tabu, ale může nám naopak velmi prospět. Jen je potřeba vědět jaká a za jakých podmínek.

Mám astma – co sport?

Až 170 tisíc dospělých a téměř 50 tisíc dětí u nás sužuje astma. Přestože se astmatikům nedoporučuje pobyt na chladném vzduchu, lyžování, hokej či bruslení na ledě vám naopak mohou pomoci. Rozcvičí přitom všechny svaly a navíc nad ledem nebo zasněženými hřebeny hor bývá vzduch čistý, což organismu prospívá. Lékaři považují za ideální sporty pro astmatiky ty, které probíhají v uzavřených prostorách, například plavání v plovárně, hokej na stadionu. Je to zejména proto, že u halových sportech se vyhnete alergenům. Před každou fyzickou aktivitou se nejdříve rozcvičte a pozvolna připravujte plíce na zátěž.

Lidé s astmatem by neměli sportovat při extrémních teplotách a znečištěném ovzduší. Námahu také přizpůsobí svému momentálnímu zdravotnímu stavu.

Mám bolavé klouby – co sport?

Turistika, cyklistika, vodní gymnastika, to jsou vhodné sporty při bolestech kloubů. Vodní prostředí nadlehčuje, proto ho vyzdvihují naši lékaři i při bolestech páteře. Někteří radí i stacionární kolo, na kterém si sami zvolíte tempo a míru zatížení, a když vás bolest přemůže, jednoduše jej vypnete. Pozor, pokud však klouby nadměrně zatížíte, můžete si je vážně poškodit. Bolesti kloubů mohou nastat i z přetížení při častém sportování. Před každou takovou aktivitou se dobře rozcvičte. I špatná obuv vám může uštědřit bolest kloubů či nohou.

Mám Alzheimera – co sport?

Při Alzheimerově chorobě se doporučuje kombinovat hudbu s pohybem ve formě tance. Podle vědců a lékařů pohyb zlepšuje i duševní zdraví. Ve stáří může prý podnítit růst nových nervových buněk. Každodenní procházka na známá místa navozuje pocit jistoty, zlepšuje i fyzickou kondici.

Sponzorováno

Mám deprese – co sport?

Mozek při sportu vylučuje antidepresivní chemické látky, například serotonin, které jsou stejně účinné jako léky. Pohyb je důležitý na prokrvení srdečně cévního aparátu, odbourávání tuků, zlepšuje metabolismus, vypouštějí se při něm i hormony štěstí endorfiny, a proto fyzicky aktivní lidé bývají šťastnější. Vhodnými sporty na depresi či stres jsou proto jóga, karate, golf, jogging.

Mám špatné srdce – co sport?

Kardiovaskulární onemocnění nás zabíjejí víc než rakovina. Můžeme jim předcházet tak, že se budeme pravidelně hýbat. Pro ty, kteří trpí vysokým krevním tlakem, je výborná dynamická aktivita. Patří sem například procházky, lehčí práce v zahradě, plavání či cyklistika, i na stacionárním kole. Cvičením se snižuje krevní tlak, proto si vaše srdce vyžádá méně energie a kyslíku na vypuzení krve, funguje tedy efektivněji. Vhodnými sporty při vysokém krevním tlaku jsou i běh na lyžích a veslování.

Lidé po infarktu mohou mít po čase „fyzičku“ dokonce lepší než před srdeční příhodou. Vhodné jsou pro ně vytrvalostní sporty jako například plavání, jízda na kole, chůze. Neměli by je praktikovat za letních veder, ideální čas je ráno.

Mám cukrovku – co sport?

Na kontrolu krevního cukru je důležitá správná výživa a cvičení. Před každým tréninkem si změřte hladinu cukru v krvi a během sportování mějte u sebe něco k zakousnutí. Lékaři nedoporučují silová cvičení, ale kondiční. Výborné je i plavání, systém pilates a procházky do přírody.

Mám obezitu – co sport?

Trápíte se s kily navíc? Cesta k vysněné postavičce nebývá snadná. Vhodnými sporty při obezitě či nadváze jsou ty, které příliš nezatíží vaše klouby.

NEJLEPŠÍ JSOU:
1. Lehká atletika, například chůze. Pokud si však toho naložíte příliš, může vás již při prvním kilometru začít píchat v boku.
2. Stacionární kolo. Jeho výhoda je v tom, že když už už nemůžete, jednoduše jej vypnete.
3. Plavání. Podporuje výdrž a posiluje svalstvo celého těla. Voda navíc nadlehčuje, proto i pohyb, který na souši bolí, ve vodě necítíte.

Mám artrózu – co sport?

Cvičíme preventivně nebo v raných stadiích choroby. Ze sportů si vybereme ty, které nezatěžují kyčle, kolena a kotníky. Před tenisem dáme přednost plavání, aquagymnastice, pilates nebo józe. Účinná je také chůze, ovšem v kvalitní obuvi, abychom mohli měkce došlápnout. Při sportování nezapomínáme na dostatek tekutin, prospívá to nejen kloubům, ale i šlachám a svalům.

VIDEO: Jak se správně protáhnout před během, dynamický stretching

Sponzorováno

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Tým rehabilitace.info (více o nás)

     

    Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva